ΣτΕ: Νέες ρυθμίσεις για γρήγορες δίκες

ΣτΕ: Νέες ρυθμίσεις για γρήγορες δίκες

Σημειώνεται πως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, υπάρχουν σε εκκρεμότητα περί τις 11 χιλιάδες υποθέσεις

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πακέτο αλλαγών εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης αποφάσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο πολλές φορές επικρίνεται για καθυστέρηση στην εκκαθάριση πολλών υποθέσεων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε (Invest.gr), όπου μετείχε με θέμα «Οικονομία και Δικαιοσύνη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σύντομα θα είναι έτοιμη νέα Δικονομία για το Συμβούλιο της Επικρατείας, με στόχο την ταχύτερη εκκαθάριση των υποθέσεων από το ανώτατο δικαστήριο.

Οπως τόνισε ο υπουργός, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, στο εξής όλες οι υποθέσεις που θα εισάγονται στο ΣτΕ θα χρεώνονται προσωπικά σε συγκεκριμένο δικαστικό, ο οποίος και θα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση τους.

Οι νέες ρυθμίσεις, κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης, θα συμβάλουν στο να κερδίζεται χρόνος, ώστε οι υποθέσεις, όταν φθάνουν στο ακροατήριο, να είναι απολύτως έτοιμες, για να μην αναβάλλεται η εκδίκασή τους.

«Αν τυχόν», τόνισε ο υπουργός, «υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στη δικογραφία, θα καλείται ο διάδικος να τις συμπληρώσει». Πρόσθεσε, δε, πως οι υποθέσεις θα φθάνουν απολύτως έτοιμες προς εξέταση, είτε σε επίπεδο δικαστικού συμβουλίου είτε στο ακροατήριο, αν κρίνεται ότι είναι σοβαρές για να φθάσουν σε δίκη.

Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών στη διοικητική Δικαιοσύνη, επισημαίνοντας πως «τον επιχειρηματικό κόσμο τον ενδιαφέρει παρά πολύ, είτε πρόκειται για επενδύσεις από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό, να προχωρούν τα πράγματα γρήγορα για τις επενδύσεις ή όταν πρόκειται για υποθέσεις που σχετίζονται με οικονομική δραστηριότητα, καθώς δεν πρέπει για αυτές τις υποθέσεις να υπάρχουν πολλά εμπόδια».

Νομοθετικές ρυθμίσεις για την ποινική δίκη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, υπάρχουν σε εκκρεμότητα περί τις 11 χιλιάδες υποθέσεις, ενώ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του δικαστηρίου για το 2022, η λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της μείωσης της εκκρεμότητας έχει αποτελέσματα αλλά δεν επαρκεί. Πάντως, κατά την εν λόγω έκθεση, ποσοστό πάνω από 86% των υποθέσεων που φθάνουν στο δικαστήριο είναι αιτήσεις ακυρώσεως και αναιρέσεις.

Κατά τα άλλα, ο κ. Φλωρίδης στο εν λόγω συνέδριο αναφέρθηκε και στις νομοθετικές ρυθμίσεις για την ποινική δίκη, επαναλαμβάνοντας το νομοσχέδιο που έχει παρουσιάσει η «Καθημερινή της Κυριακής». Σύμφωνα με αυτό, όλες οι ποινές πάνω από τρία χρόνια στο εξής θα εκτίονται και εκείνες που είναι από δύο έως τρία χρόνια θα εκτίονται μερικώς.

Επίσης, ο υπουργός επανέλαβε πως αναβολές θα δίνονται μόνο για μία φορά στις ποινικές δίκες και για δεύτερη φορά μόνο για λόγους υγείας, και με χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο.

Αναφέρθηκε επιπλέον σε ρυθμίσεις για νέο δικαστικό χάρτη στη χώρα, που θα είναι έτοιμες σύντομα, ενώ σχετικά με τον θεσμό της ποινικής συνδιαλλαγής (να συμφωνεί δηλαδή ο ποινικά ελεγχόμενος με τις εισαγγελικές Αρχές την ενοχή του και την ποινή που θα του επιβληθεί), ο υπουργός είπε ότι κάτι τέτοιο θα μπορεί να προχωρήσει στο εξής και πριν από την άσκηση της ποινικής δίωξης, κάτι που έως σήμερα δεν ισχύει.

Με τον τρόπο αυτόν, τόνισε ο υπουργός, θα δοθεί απάντηση και στο γιατί έως σήμερα δεν «περπάτησε» αυτός ο θεσμός, αν και προβλέπεται νομοθετικά η ποινική συνδιαλλαγή.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι στόχος των νέων ρυθμίσεων θα είναι η έκδοση απόφασης τελεσίδικης (δηλαδή και από το Εφετείο) μέσα σε 550 ημέρες.

Η τοποθέτηση του κ. Φλωρίδη για τις νομοθετικές επιλογές του υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε στη διάρκεια του 6ου InvestGr Forum 2023 που διοργάνωσε η Public Affairs And Network στο Ωδείο Αθηνών, όπου μετείχαν πολλοί υπουργοί, σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα και παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου και συντονίστηκε από την υπογράφουσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή