Βία ανηλίκων: Γονείς σε νυχτερινή περιπολία στην Κηφισιά

Βία ανηλίκων: Γονείς σε νυχτερινή περιπολία στην Κηφισιά

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, στα σημεία όπου καταγράφεται αυξημένη παραβατικότητα από ανηλίκους

5' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μεσάνυχτα 21ης προς 22α Οκτωβρίου, είχε ολοκληρωθεί μία από τις πιο απαιτητικές από πλευράς περιστατικών «βάρδια» για την ομάδα του Kifissia Watch, γονιών από την Κηφισιά και τους όμορους δήμους που κάθε Παρασκευή και Σάββατο «εποπτεύουν» οργανωμένα τα σημεία όπου καταγράφεται αυξημένη παραβατικότητα από ανηλίκους. Μεταξύ άλλων, άτομο της ομάδας αντιλήφθηκε περιστατικό κλοπής και ειδοποίησε την αστυνομία, ενώ λίγο αργότερα ομάδα από περίπου 40 ανηλίκους είχε αρχίσει να κινείται σε διαφορετικά σημεία της περιοχής τρομοκρατώντας τους διερχόμενους, μικρούς και μεγάλους. Και πάλι ειδοποιήθηκαν οι αρχές, με αποτέλεσμα να επέμβει ομάδα της ΟΠΚΕ και τα πνεύματα να ησυχάσουν. «Θα ήθελα να παρατηρήσω πως ο όγκος συγκέντρωσης έχει πολλαπλασιαστεί με αποτέλεσμα να απαιτείται η συμμετοχή περισσότερων ατόμων. Πιστεύω ότι αξίζει να αφιερώσουμε 2 ώρες από τον ελεύθερο χρόνο μας», έγραψε ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών Κύρος Ασφής στο γκρουπ, όταν επέστρεψε σπίτι.

«Ωραία τα likes, αλλά δεν φτάνουν! Μήπως αν αντί για 95 likes βγαίνατε 95 άνθρωποι στον δρόμο ήταν διαφορετική η κατάσταση;», υπερθεμάτισε σχολιαστής και μέλος της ομάδας. Πράγματι, το γκρουπ έχει πάνω από 2.000 μέλη, εκ των οποίων τα 100 πιο ενεργά, αλλά στον δρόμο βγαίνουν το πολύ 15 άτομα.

Βία ανηλίκων: Γονείς σε νυχτερινή περιπολία στην Κηφισιά-1

Το έναυσμα

Ολα ξεκίνησαν την περασμένη άνοιξη μετά ένα μπαράζ βίαιων περιστατικών στην περιοχή. Μεταξύ άλλων, δύο ανήλικοι είχαν επιτεθεί σε ηλικιωμένη γυναίκα για να τη ληστέψουν, ένας 17χρονος είχε απειλήσει με μαχαίρι έναν 14χρονο για να του πάρει το κινητό, ενώ δύο ανήλικοι 15 και 14 ετών απείλησαν δύο παιδιά 12 και 14 ετών με σουγιά και σιδερογροθιά αναγκάζοντάς τους να πουν υβριστικές εκφράσεις (όλοι οι δράστες συνελήφθησαν).

«Το τελευταίο περιστατικό με την απειλή μαχαιριού ήταν το έναυσμα να γίνει κάτι πιο δραστικό», λέει ο κ. Ασφής στην «Κ». Οπως τονίζει, από την πανδημία και μετά η Κηφισιά και συγκεκριμένα το εμπορικό κέντρο όπου βρίσκεται το bowling, είχε γίνει κέντρο «συνάντησης» ομάδων ανηλίκων από διάφορες περιοχές της Αθήνας που δίνουν ραντεβού μέσω TikTok ή άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Τα παιδιά διασκέδαζαν αλλά κάποια στιγμή άρχισαν να παρατηρούνται παραβατικές συμπεριφορές, ξυλοδαρμοί, κλοπές».

Σκέφτηκε να δημιουργήσει την ομάδα Kifissia Watch «στη λογική να βοηθήσουμε το έργο της αστυνομίας, με βόλτες για επιτήρηση και αν αντιληφθούμε κάτι να ενημερώσουμε αρμοδίως». Εν ολίγοις, αφού η Κηφισιά είχε μετατραπεί σε ένα αχανές προαύλιο λυκείου, κάποιοι έπρεπε να το επιτηρούν.

Βία ανηλίκων: Γονείς σε νυχτερινή περιπολία στην Κηφισιά-2

«Η ομάδα Kifissia Watch δημιουργήθηκε στη λογική να βοηθήσουμε το έργο της αστυνομίας, με βόλτες για επιτήρηση και αν αντιληφθούμε κάτι να ενημερώσουμε αρμοδίως».

Η πρώτη «βόλτα», όπως ονομάζεται, πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου και έκτοτε πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ με μόνη ανάπαυλα όταν η πόλη άδειασε για τις καλοκαιρινές διακοπές. «Η ομάδα η δικιά μας κάνει βόλτα στα “κρυφά” σημεία, που είναι τα πιο επικίνδυνα ή που δεν έχουν πολύ επισκεψιμότητα, τα στενά, τις πλατείες που δεν έχουν πολύ φωτισμό», λέει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Αναστασιάδης, γεωπόνος από την περιοχή και από τους πιο νέους ηλικιακά του γκρουπ. «Εμείς πάντως δεν κάνουμε ποτέ παρέμβαση, παρά μόνο εάν είναι κάτι που μπορούμε να χειριστούμε. Για παράδειγμα μια φορά ήμουν με δύο φίλους και είπαμε σε κάτι παιδιά “σταματήστε την αναστάτωση” και μέχρι εκεί. Εχω βρεθεί μπροστά σε συμπλοκή μεταξύ δύο μεγάλων ομάδων από 15χρονα που σπρώχνονταν και βρίζονταν, που ήταν αδύνατο να τα σταματήσει κάποιος. Θες ισχυρές δυνάμεις για να αποτρέψουν έναν τέτοιο τσακωμό. Δεν θέλουμε να φέρουμε τη ζωή ούτε τη δική μας σε κίνδυνο αλλά προφανώς ούτε και των παιδιών».

Πράγματι, οι οδηγίες είναι σαφείς προς όλα τα μέλη της ομάδας, είτε συμμετέχουν στις εξόδους είτε όχι: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προβαίνουν σε εμπλοκή ούτε σε αυτοδικία. Να μένουν ψύχραιμοι και να προσπαθούν να καταγράψουν το περιστατικό με το κινητό τους. Σε κάθε περιστατικό να ενημερώνεται η αστυνομία. Να είναι διακριτικοί, με μόνο στόχο η πόλη να δείχνει ότι προφυλάσσεται.

«Τρόμαξα πολύ»

Το να μένεις ψύχραιμος είναι συχνά το πιο δύσκολο. Πριν από λίγες ημέρες, μια μητέρα έγινε αυτόπτης μάρτυρας ξυλοδαρμού στην πίσω αυλή του Βάρσου. «Τρόμαξα πολύ γιατί άκουγα για συμπλοκές, αλλά δεν μου είχε συμβεί να βρεθώ μπροστά σε μια από αυτές. Ημουν με τον 10χρονο γιο μου και μια φίλη. Αυθόρμητα μου βγήκε να τους φωνάξω να σταματήσουν, αλλά ο μικρός μου θορυβήθηκε και με τράβηξε να φύγουμε. Δεν κράτησε πολύ και το μπουλούκι άρχισε να κινείται προς το μέρος μας. (…) Στον τσακωμό επάνω έπεσαν στην τζαμαρία του μαγαζιού, λογικά θα τρόμαξε και ο κόσμος που καθόταν μέσα».

Βία ανηλίκων: Γονείς σε νυχτερινή περιπολία στην Κηφισιά-3

Σε ένα άλλο περιστατικό που συγκλονίζει, πριν από δύο εβδομάδες, μια 15χρονη κοπέλα που είχε πάει βόλτα στην Κηφισιά με τη φίλη της, δέχθηκε επίθεση από ομάδα τεσσάρων κοριτσιών επειδή «τις κοίταξε». «Εκείνη τη στιγμή της τράβηξαν το χέρι και της λένε γιατί μιλάς έτσι και η μία της έδωσε κουτουλιά στο κεφάλι», δήλωσε η μητέρα της (Οpen). «Η κόρη μου τους είπε “δεν είπα κάτι. Δεν χρειάζεται να το λύσουμε με βία”. Πετάγεται μια άλλη κοπελίτσα και της λέει “εσύ δεν ξέρεις τι έχω ζήσει εγώ με την οικογένειά μου και έχω μάθει να λύνω τα προβλήματά μου με τη βία”. Μετά ήρθαν άλλα τρία κορίτσια, η μία της έδωσε χαστούκια και μπουνιές. Η μία της είπε “δώσε μου το κινητό σου”. Της πήρε λεφτά και της έδωσε πίσω το κινητό. Την απείλησε και της είπε “μην ξανάρθεις στην Κηφισιά. Την άλλη φορά θα είναι χειρότερα”». Στο τελευταίο περιστατικό, το μεσημέρι της 28ης Οκτωβρίου, ένας 18χρονος συνελήφθη επειδή μαζί με άλλα δύο άτομα επιτέθηκε σε δύο 17χρονους με σιδερολοστό, αφού πρώτα τους έριξε σπρέι στο πρόσωπο για να τους αποσπάσουν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Ενίσχυση του Α.Τ.

Ολα έχουν να κάνουν με την απουσία της αστυνομίας από την περιοχή, λένε τα μέλη του Κifissia Watch. «Από 149 άτομα που προβλέπονται, το Αστυνομικό Τμήμα Κηφισιάς έχει 43 και για την Κηφισιά και για τη Νέα Ερυθραία», λέει ο κ. Ασφής. «Μετά από κάποια περιστατικά είχαν εμφανιστεί ομάδες Δέλτα και ΔΙ.ΑΣ. και ΟΠΚΕ με σκυλιά από Δίωξη Ναρκωτικών αλλά μετά και πάλι ατόνησε η παρουσία τους». Η ομάδα έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών που θα σταλούν στο αρμόδιο υπουργείο για ενίσχυση του τμήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή