Το περίπλοκο πρόβλημα της βίας ανηλίκων και η χαρτογράφησή του

Το περίπλοκο πρόβλημα της βίας ανηλίκων και η χαρτογράφησή του

«Το να αλλάξει το παιδί γειτονιά ή σχολείο, δεν θεωρώ ότι είναι λύση», τονίζει στην «Κ» ο ψυχολόγος Παντελής Πρώιος

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας 16χρονος στην Κύμη Ευβοίας έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από συνομηλίκους του μέσα σε σχολικό λεωφορείο το μεσημέρι της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου. Λίγο μετά τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου ομάδα έξι ατόμων έστησε ενέδρα σε έναν 13χρονο, μαθητή της Α΄ Γυμνασίου στον Πύργο. Το παιδί μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πατρών με χτυπήματα στο κεφάλι από την αριστερή πλευρά, τραύματα στο αυτί, στο χέρι και χτυπήματα σε όλο το σώμα του. Τα περιστατικά εφηβικής βίας πληθαίνουν μέρα με τη μέρα.

Τον μήνα Σεπτέμβριο η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε 1.353 ανηλίκους για διάφορα αδικήματα και σχηματίστηκαν 1.201 δικογραφίες για ισάριθμες υποθέσεις. Οι κατά μέσον όρο 45 συλλήψεις την ημέρα έχουν προκαλέσει προβληματισμό και ως εκ τούτου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο απολογισμός του μηνός Οκτωβρίου.

Οπως ανακοίνωσε προχθές, Δευτέρα, η ΕΛ.ΑΣ., πραγματοποιήθηκε ειδική επιχειρησιακή δράση της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, περιμετρικά εμπορικού πολυκαταστήματος. Εγινε έλεγχος στοιχείων σε 52 άτομα, εκ των οποίων σε 45 ανηλίκους, και προσήχθησαν έξι ανήλικοι στο τμήμα αστυνόμευσης της περιοχής.

Στόχος ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, μέσα στον Νοέμβριο θα τεθεί σε λειτουργία η ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για τις αναφορές των περιστατικών ενδοσχολικής βίας. Η σχολική κοινότητα χαιρετίζει την πρωτοβουλία, ωστόσο όσοι εργάζονται στο πεδίο επισημαίνουν ότι τα συμβάντα που καταγγέλλονται αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου· ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, γιατί πολλά περιστατικά δεν δηλώνονται από τις οικογένειες.

Πολλές φορές ένας γονιός, που έχει αντιληφθεί ότι το παιδί του ασκεί βία, ζητάει καθοδήγηση από τον κ. Παντελή Πρώιο, ψυχολόγο και πρωτεργάτη στη μεταφορά στην Ελλάδα του επιτυχημένου στις ΗΠΑ προγράμματος πρόληψης της βίας «ACT – Μικροί και μεγάλοι μαζί εναντίον της βίας». «Η πρώτη σκέψη είναι να αλλάξει το παιδί γειτονιά ή σχολείο, κάτι που εγώ δεν θεωρώ λύση», λέει στην «Κ» ο ίδιος, «το πρόβλημα της βίας δεν είναι δυαδικό, αλλά συστημικό· δηλαδή αν χωριστούν παιδιά με συγκρουσιακή σχέση δεν θα τελειώσει το πρόβλημα, διότι το παιδί-θύτης θα συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά». Ο κ. Πρώιος θεωρεί ότι άπαξ και γνωστοποιείται ένα συμβάν βίας θα πρέπει να εξετάζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι: το παιδί-θύτης, η οικογένειά του, οι εκπαιδευτικοί, η γειτονιά κ.λπ.

Ο διεθνώς γνωστός καθηγητής Εγκληματολογίας Αντριαν Ρέιν έχει γράψει ότι «το κοινωνικό άλογο είναι αυτό που σέρνει το βιολογικό κάρο στο χαντάκι, στη φυλακή, στον θάνατο». «Αυτό σημαίνει ότι είναι το κοινωνικό περιβάλλον, π.χ. ένας σύνδεσμος οπαδών μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, που θα “ξυπνήσει” το ασυνείδητο, βίαιο τμήμα της προσωπικότητας ενός ατόμου και θα τον εξωθήσει στη βία». Αντίστοιχα, όμως, ένα υγιές κοινωνικό περιβάλλον δύναται να καταστείλει τέτοιες «ορμές». Εξ ου και γονείς και γειτονιά καλούνται πλέον να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των εφήβων.

Ο κ. Πρώιος επισημαίνει επίσης ότι «πολλοί γονείς είναι πεπεισμένοι ότι δεν έχουν κάνει κανένα λάθος, διότι δεν είναι το δικό τους παιδί που επιτίθεται. Η δική τους παράλειψη συνίσταται στο ότι δεν όπλισαν το παιδί τους με αρκετή αυτοπεποίθηση για να μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια τέτοια συνθήκη». Το παιδί, όμως, πρέπει να μάθει να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις «που θα συναντάει σε όλη του τη ζωή και όχι να τρέχει να φύγει μακριά από αυτές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή