Ελληνες επιστήμονες πρωτοπορούν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Ελληνες επιστήμονες πρωτοπορούν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη με τους περισσότερους παχύσαρκους εφήβους, τρία πανεπιστήμια, με συντονιστή το Χαροκόπειο, ενώνουν τις δυνάμεις τους ακολουθώντας μια νέα μέθοδο.

ελληνες-επιστήμονες-πρωτοπορούν-στη-562704211

Μια νέα μέθοδος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ξεκινά στην Ελλάδα με την υποστήριξη της Ε.Ε., καθώς η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση με τους περισσότερους παχύσαρκους εφήβους στην Ευρώπη.

Ο λόγος για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Better for you», ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, που θα συντονίζεται από το Τμήμα Επιστήμης και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Επίσης θα συμμετέχουν ερευνητές από το τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ίδιου πανεπιστημίου, από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, από το τμήμα Διατροφής του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, καθώς και 20 συνεργάτες από όλη την Ευρώπη και την Αυστραλία. 

Είδαμε πως αν δύο άνθρωποι εφαρμόσουν τις ίδιες διατροφικές οδηγίες, έχουν το ίδιο προφίλ και ακολουθήσουν την ίδια δίαιτα, εντέλει δεν θα χάσουν τα ίδια κιλά.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από την 1η Νοεμβρίου και αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε ατομικό και εξατομικευμένο επίπεδο.

Μιλώντας στην «Κ», ο συντονιστής του προγράμματος, καθηγητής Μοριακής Γενετικής και Διατροφογενετικής και αντιπρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Γεώργιος Δεδούσης, επισημαίνει ότι το πρόγραμμα, διάρκειας τεσσάρων ετών, θα στοχεύσει οικογένειες όπου τουλάχιστον το ένα μέλος είναι παχύσαρκο. Συνολικά, στο πρόγραμμα θα λάβουν μέρος 1.100 άτομα από Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Κύπρο, Πολωνία και Σουηδία.

Προσέγγιση βάση DNA

«Ολη αυτή η ιδέα ξεκίνησε γιατί ο καθένας έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προτιμήσεις που κληρονόμησε από τους γονείς του. Δηλαδή, είδαμε πως αν δύο άνθρωποι εφαρμόσουν τις ίδιες διατροφικές οδηγίες, έχουν το ίδιο προφίλ και ακολουθήσουν την ίδια δίαιτα, εντέλει δεν θα χάσουν τα ίδια κιλά. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν διαφορετική γενετική προδιάθεση και για τον λόγο αυτό η συγκεκριμένη έρευνα θα βασιστεί πάνω στο DNA του καθενός», εξηγεί ο κ. Δεδούσης. 

Αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη έρευνα θα επικεντρωθεί στο DNA του καθενός ξεχωριστά, ο καθηγητής τονίζει ότι αρχικώς θα παρατηρηθούν οι γενετικές προδιαθέσεις που έχει ο καθένας, καθώς και ο τρόπος ζωής του (ύπνος, φυσική δραστηριότητα, διατροφή) και στη συνέχεια θα διαμορφωθούν εξατομικευμένες οδηγίες.

«Οι εξειδικευμένες πληροφορίες θα δίνονται στον συμμετέχοντα μέσω μιας έξυπνης συσκευής (smartwatch), που επίσης θα παρακολουθεί σε ζωντανό χρόνο τις συνήθειές του/της. Σκεφτείτε πως αυτό το έξυπνο ρολόι θα μπορεί να μετρήσει ακόμη και τις κινήσεις του χεριού ενός ατόμου όταν τρώει», εξηγεί ο κ. Δεδούσης. 

Αφότου ολοκληρωθεί η καταγραφή των δεδομένων, τους πρώτους έξι μήνες οι συμμετέχοντες θα βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους και τους επόμενους έξι θα ενημερώνουν τους ερευνητές για την πορεία τους.

 AI και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

«Οι βασικές κατευθυντήριες οδηγίες στους συμμετέχοντες θα δοθούν βάσει των δεδομένων που θα επεξεργαστεί η τεχνητή νοημοσύνη από συνολικά ένα εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως. Η επιστημονική κοινότητα έχει πάρα πολλά δεδομένα σχετικά με την παχυσαρκία και διάφορα χαρακτηριστικά και όλα αυτά θα αξιοποιηθούν προκειμένου να πετύχουμε την πλήρη εξατομίκευση», εξηγεί ο κ. Δεδούσης, τονίζοντας πως αυτή η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί από ερευνητές στην Ελβετία, σε συνεργασία με το τμήμα Πληροφορικής του Χαροκόπειου. 

Στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε συνολικά την παχυσαρκία, αλλά οι έρευνες από μόνες τους δεν μπορούν να είναι επιδραστικές χωρίς τη βοήθεια της Πολιτείας.

Οι ερευνητές που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα ευελπιστούν πως σε τέσσερα χρόνια θα έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν τους καθοριστικούς παράγοντες της αυξομείωσης του βάρους, να βρουν δηλαδή την προδιάθεση σε ομάδες ανθρώπων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

«Στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε συνολικά την παχυσαρκία, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το θέμα δεν είναι αισθητικό, αλλά ένας παράγοντας επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας. Σε κάθε περίπτωση, οι έρευνες από μόνες τους δεν μπορούν να είναι επιδραστικές χωρίς τη βοήθεια της Πολιτείας. Αν, δηλαδή, η Πολιτεία δεν ακολουθήσει μια σειρά από μέτρα πρόληψης στα σχολεία, όπως ενημέρωση, δράσεις, υγιεινά σνακ κ.λπ., και αν οι ίδιες οι οικογένειες δεν ακολουθήσουν ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής, δεν θα υπάρχει σωτηρία στο τέλος«, καταλήγει ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή