Πρώτο βήμα για τους προσεισμικούς ελέγχους

Πρώτο βήμα για τους προσεισμικούς ελέγχους

Τις επόμενες ημέρες η εγγραφή μηχανικών στο ειδικό μητρώο του ΤΕΕ – Την επέκταση των ελέγχων και στα ιδιωτικά κτίρια ζητεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει μέσα στις επόμενες ημέρες η εγγραφή μηχανικών στην πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, μέσω της οποίας θα αναλαμβάνουν προσεισμικούς ελέγχους δημοσίων κτιρίων. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ζητώντας να επεκταθούν οι προσεισμικοί έλεγχοι και στα ιδιωτικά κτίρια.

«Πρέπει να δώσουμε έμφαση στον προσεισμικό έλεγχο, αρχικά στα δημόσια κτίρια και ακολούθως και στα ιδιωτικά», ανέφερε ο κ. Στασινός, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο. «Και φυσικά όπου υπάρχουν σοβαρά ευρήματα να ακολουθεί και εκτεταμένος έλεγχος και αποκατάσταση. Με κίνητρα και πόρους. Διότι η πρόληψη σώζει και ζωές και περιουσίες και εξοικονομεί σε βάθος χρόνου χρήμα. Το ΤΕΕ πάντα διεκδικούσε να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων προσεισμικού ελέγχου. Η παρούσα κυβέρνηση πείστηκε από το ΤΕΕ και δημιούργησε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και το ΤΕΕ στάθηκε δίπλα, αρωγός στην πολιτεία, όχι μόνο με το έμψυχο δυναμικό των μηχανικών, που σύντομα ξεκινούν να εγγράφονται σε ειδικό μητρώο ελεγκτών, αλλά και με την υλοποίηση σχετικού ηλεκτρονικού συστήματος, που θα διαλειτουργεί με άλλα συστήματα και με τον ΟΑΣΠ. Είναι μια νέα υπηρεσία μηχανικών προς την κοινωνία, μια νέα εργασία για τους μηχανικούς, με την επιστήμη τους και τις γνώσεις τους να έχουν κεντρικό ρόλο».

Στην ανθεκτικότητα των υποδομών αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος. Οπως είπε, η αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία θα γίνει σε σύμπραξη με την τοπική κοινωνία, ενώ σημείωσε ότι για τις αντιπλημμυρικές υποδομές εκπονείται στρατηγικό σχέδιο.

Ο κ. Ταχιάος αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις απέναντι σε δύο δημόσια έργα: στη διευθέτηση του μεγάλου ρέματος Ραφήνας και την ανακατασκευή της γέφυρας της Βαρυμπόμπης. «Δεν είναι δυνατόν τα έργα να γίνονται με απειλές και με την αστυνομία, αλλά με συναίνεση και συμφωνία», ανέφερε για τη Ραφήνα, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί στην κριτική που έχει δεχθεί το έργο σε επιστημονικό επίπεδο. Για τη δε γέφυρα Βαρυμπόμπης, είπε ότι πρέπει να ανακατασκευαστεί. «Καταλαβαίνω ότι οι δήμαρχοι το συνδέουν με τα πλευρικά διόδια, αλλά πρέπει να πούμε ότι ο φορολογούμενος πληρώνει 25 εκατ. ευρώ ετησίως στον παραχωρησιούχο για την απώλεια εσόδων όσο δεν μπαίνουν αυτά τα διόδια», πρόσθεσε. Τέλος, ο κ. Ταχιάος προανήγγειλε νομοθετικές εξελίξεις για τα δημόσια έργα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή