Δύο νέες μονάδες για τα σκουπίδια, αλλά και «αγκάθια»

Δύο νέες μονάδες για τα σκουπίδια, αλλά και «αγκάθια»

Στην Πελοπόννησο, διαχείριση απορριμμάτων θα γίνεται και σε Λακωνία, Μεσσηνία – Το ζήτημα έχει και άλλες πτυχές που πρέπει να αντιμετωπιστούν

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αλλαγή σελίδας στη διαχείριση απορριμμάτων και στις πέντε ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου σηματοδοτεί η έναρξη «μεταβατικής» λειτουργίας των δύο μονάδων σε Λακωνία και Μεσσηνία. Χθες, μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την κεντρική μονάδα, αυτήν της Αρκαδίας, και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «πρόκειται για μια σπουδαία μέρα για την Πελοπόννησο, με ένα έργο το οποίο κυριολεκτικά αλλάζει τη ζωή της. Οι άθλιες χωματερές, οι όγκοι σκουπιδιών οι οποίοι απειλούσαν τη δημόσια υγεία, αλλοιώνοντας τη μοναδική φύση αυτού του τόπου, γίνονται πλέον παρελθόν». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο έργο παράλληλα ανακουφίζει τη χώρα και τους φορολογουμένους από τα συνεχή πρόστιμα της Ε.Ε.

Τα «αγκάθια», πάντως, εξακολουθούν να είναι πολλά: ανάμεσα σε αυτά, τα χρέη των δήμων προς τον ιδιώτη, που φτάνουν τα 3 εκατ. ευρώ, η επαναχρησιμοποίηση παλιών, υποτίθεται αποκατεστημένων χωματερών και η απουσία ενός δικτύου σταθμών μεταφόρτωσης, που θα μειώσει το κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών. Η Περιβαλλοντική Πελοποννήσου, η εταιρεία που ίδρυσαν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε σύμπραξη με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, διαχειρίζεται πλέον και τις τρεις μονάδες, αφού στα τέλη Μαΐου ξεκίνησε τη μεταβατική λειτουργία της η μονάδα στη Μεσσηνία και ακολούθησε στα μέσα Σεπτεμβρίου και η μονάδα της Λακωνίας. Η μονάδα της Αρκαδίας διαχειρίζεται περισσότερο από το 50% των αστικών αποβλήτων της περιφέρειας, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται πλέον από τις άλλες δύο μονάδες, οι οποίες θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία, συμπεριλαμβάνοντας και την παραγωγή βιοαερίου μέσα στο 2024.

Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Πελοποννήσου, πλέον ανακτάται άνω του 80% των βιοαποδομήσιμων υλικών, εκτρέπονται από την ταφή τουλάχιστον 50.000 τόνοι αποβλήτων και παράγεται πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Οπως αναφέρθηκε χθες, η μονάδα της Αρκαδίας διαχειρίζεται μεγαλύτερες ποσότητες από τις συμβατικές (κάτι που δεν πρέπει να προκαλεί κατάπληξη, αφού οι δήμοι έχουν κάνει μηδενική δουλειά για τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων).

Τα προβλήματα, ωστόσο, παραμένουν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι δήμοι χρωστούν στον ιδιώτη περί τα 2,9 εκατ. ευρώ. Ο μεγαλύτερος οφειλέτης παραμένει ο Δήμος Ναυπλιέων, που χρωστάει 1,5 εκατ. ευρώ και κινδυνεύει να χάσει αντίστοιχους πόρους από την κρατική χρηματοδότηση (κατάσχεση από τους ΚΑΠ). Ακολουθεί ο Δήμος Aργους-Μυκηνών, που μείωσε τα χρέη του σε 460.000 ευρώ, αφού ο απερχόμενος δήμαρχος εξόφλησε ένα σημαντικό μέρος αμέσως μετά τις εκλογές.

Δεν είναι, όμως, μόνον αυτά. «Κάποιοι δήμοι, προκειμένου να μειώσουν το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων, εξακολουθούν να ξεφορτώνουν ένα μέρος σε παράνομες χωματερές, νύχτες και Σαββατοκύριακα. Χαρακτηριστικά, ο νέος δήμαρχος Αργους έκανε πρόσφατα μήνυση στον απερχόμενο δήμαρχο γι’ αυτό τον λόγο», σημειώνει ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας. «Παράλληλα, δεν έχει γίνει κανένα βήμα για την αποκατάσταση των παλαιών χωματερών, επισήμων ή μη, που παραμένουν πάνω από πενήντα», αναφέρει. «Σοβαρό ζήτημα είναι ότι δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση του δικτύου των εννέα σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων από τον ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου (σ.σ. τον συλλογικό φορέα των δήμων για τα απορρίμματα), που θα διευκόλυνε στη σημαντική μείωση του μεταφορικού κόστους. Επίσης οι δήμοι δεν ελέγχουν καθόλου τα απορρίμματα που στέλνονται στις μονάδες, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται ραδιενεργά απόβλητα (σ.σ. από ιατρικές μονάδες). Δυστυχώς, υπάρχει πολλή υποκρισία και πολύς λαϊκισμός στο ζήτημα των απορριμμάτων ακόμη και σήμερα. Υπάρχει δήμος που έχει υποβάλει τρεις φορές ασφαλιστικά μέτρα για να κλείσει η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή του και ταυτόχρονα ο δήμαρχος παρακαλάει τον ιδιώτη να προσλάβει δικούς του ανθρώπους. Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση. Εχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά χρειαζόμαστε ακόμη κόπο για να φτάσουμε εκεί που πρέπει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή