Θεσσαλία: Αντιπροσωπεία Ευρωπαίων υπουργών στις πληγείσες περιοχές

Θεσσαλία: Αντιπροσωπεία Ευρωπαίων υπουργών στις πληγείσες περιοχές

Εικόνες καταστροφής αντίκρισαν κατά την επίσκεψή τους στις πληγείσες περιοχές οι Ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας που βρέθηκαν στη Θεσσαλία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνες καταστροφής αντίκρισαν κατά την επίσκεψή τους στις πληγείσες περιοχές οι Ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας που βρέθηκαν στη Θεσσαλία, έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.

Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές, όπως πέριξ της λίμνης Κάρλα, όπου περίπου 180.000 στρέμματα παραμένουν πλημμυρισμένα.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τη διώρυγα του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, έργο που αποτελούσε τον βασικό αγωγό τροφοδοσίας για το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, Αθανάσιος Μαρκινός, τους ενημέρωσε ότι σύμφωνα με μελέτη, το κόστος αποκατάστασης των ζημιών ανέρχεται σε 14 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος ενημέρωσε την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία ότι οι πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθούν κάτω από το νερό περί τα 1,1 εκατομμύρια στρέμματα. Σημαντικές ήταν και οι απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, όπως είπε, καθώς χάθηκαν 85 χιλιάδες αιγοπρόβατα, 20 χιλιάδες χοιρινά, 10 χιλιάδες βοοειδή και πάνω από 100 χιλιάδες μελισσοσμήνη.

Θεσσαλία: Αντιπροσωπεία Ευρωπαίων υπουργών στις πληγείσες περιοχές-1
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υπουργός Γεωργίας της Κύπρου, Πέτρος Ξενοφών, δήλωσε συγκλονισμένος από τις εικόνες που αντίκρισε, κάνοντας λόγο για «βιβλική καταστροφή» και ζητώντας την ενεργοποίηση όλων των αναγκαίων χρηματοδοτικών εργαλείων.

«Η κλιματική αλλαγή έχει επιταχυνθεί και τα προβλήματα πλέον δεν είναι τοπικά» τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας, Κίριλ Βάτεφ, προσθέτοντας πως «πρέπει να δράσουμε μαζί, όπως σήμερα. Μόνο μαζί μπορούμε να βρούμε λύσεις και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Γεωργίας της Μάλτας, Αντον Ρεφάλο επισήμανε ότι είναι «συντετριμμένος από όλη αυτή την καταστροφή», προσθέτοντας ότι «αυτό που συνέβη εδώ μας διδάσκει ένα πολύ σημαντικό μάθημα σχετικά με την κλιματική αλλαγή».

Αυγενάκης: «Ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα η Θεσσαλία»

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι η Θεσσαλία είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα. Επισήμανε ότι η Ευρώπη θα «πρέπει να αλλάξει στρατηγική, να λειτουργήσει πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο δυναμικά, να δημιουργήσει μηχανισμούς άμεσης, αλλά και μεσοπρόθεσμης στήριξης των πληγέντων, όπως για παράδειγμα το Γεωργικό Αποθεματικό που σήμερα προβλέπεται και μπαίνει στο ταμείο για κάθε έτος είναι μικρό, είναι ελάχιστο μπροστά στις ανάγκες, οι οποίες δημιουργούνται».

Εξέφρασε επίσης τη στήριξή του στη πρόταση που κατατέθηκε πρόσφατα σύμφωνα με την οποία κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. θα μπορεί να αξιοποιεί το 2% των χρημάτων της ΚΑΠ «για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών».

Ο Ελληνας υπουργός ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σχέδιο για την ανασυγκρότηση της περιοχής και κανένα έργο δεν θα είναι «ξεκομμένο» από το άλλο. Αντίθετα θα είναι υποστηρικτικό του άλλου έχοντας ως στόχο τη θωράκιση της Θεσσαλίας.

«Θα ακολουθήσουν επιμέρους συζητήσεις γιατί εμπλέκονται τουλάχιστον 3-4 υπουργεία. Χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν. Είναι συνδυασμός πολλών διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων. Είμαι αισιόδοξος» είπε σχετικά.

Σημειώνεται ότι στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, καθώς και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός καθώς και ο νεοεκλεγμένος περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας.

Στην αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων συμμετείχαν επίσης οι πρέσβεις της Ισπανίας, Carles Casajuana, της Κροατίας, Aleksandar Sunko, και της Μάλτας, Joseph Cuschieri, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις κυβερνήσεις χωρών που έχουν στείλει αντιπροσωπείες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή