Τα ταξιδιωτικά γραφεία, ο Σύρος ιδιοκτήτης και τα 5.000 ευρώ ανά μετανάστη

Τα ταξιδιωτικά γραφεία, ο Σύρος ιδιοκτήτης και τα 5.000 ευρώ ανά μετανάστη

Ο εγκέφαλος του κυκλώματος που συνελήφθη στη Σουηδία έμενε σε υπερπολυτελές σπίτι στο Κορωπί

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ταξιδιωτικά γραφεία διοργάνωναν τις παράνομες διακινήσεις μεταναστών από την Ελλάδα στο Βέλγιο

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ιδιοκτήτης των ταξιδιωτικών γραφείων που βρίσκονται σε Ομόνοια και Μεταξουργείο, είναι ένας Σύρος. Ο συγκεκριμένος άνδρας έμενε σε υπερπολυτελές σπίτι στο Κορωπί και συνελήφθη χθες, στο πλαίσιο της δράσης «Operation Air Grease», στη Σουηδία έπειτα από πληροφορία της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. 

5.000-6.000 ευρώ ανά μετανάστη

Το κύκλωμα που αποτελείται από περισσότερα από 10 άτομα, διακινούσε παράνομα μετανάστες από τον Ιανουάριο του 2022, αεροπορικώς, κυρίως με ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων και κέρδιζε υπέρογκα χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 5.000 ευρώ έως 6.000 ευρώ ανά μετανάστη.

Μέχρι τώρα, έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον δώδεκα παράνομες προωθήσεις μεταναστών από την Ελλάδα προς το Βέλγιο.

Οι μετανάστες, αφού είχαν αρχικά φτάσει παράνομα στην Ελλάδα από την Τουρκία, στη συνέχεια έμεναν σε σπίτια στην Αθήνα και το κύκλωμα αναλάμβανε τη διοργάνωση του ταξιδιού τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι δύο Αιγύπτιοι

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν στην Ελλάδα δύο 43χρονοι Αιγύπτιοι, διωκόμενοι με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για παράνομη διευκόλυνση εισόδου-εξόδου αλλοδαπών και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 43χρονοι είχαν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, από το 2019 και το 2021, αντίστοιχα. Ο ένας εξ αυτών είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές, όταν είχε συλληφθεί για λαθραία τσιγάρα. 

Συνελήφθησαν επίσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, 9 άτομα που είχαν κομβικό ρόλο στον πυρήνα του κυκλώματος.

Από την έρευνα στα σπίτια και στα ταξιδιωτικά γραφεία κατασχέθηκαν συνολικά 146.485 ευρώ σε μετρητά.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης συστάθηκε Κοινή Ομάδα Ερευνας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δικαστικών και αστυνομικών aρχών Ελλάδας και Βελγίου, υπό τον συντονισμό της Eurojust και τη συμμετοχή της Europol.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή