«Εχουμε μείνει πίσω στον αντιγριπικό εμβολιασμό»

«Εχουμε μείνει πίσω στον αντιγριπικό εμβολιασμό»

Εκκληση στους πολίτες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο απευθύνουν φαρμακοποιοί και φαρμακολόγοι

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση στους πολίτες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, απευθύνουν φαρμακοποιοί και φαρμακολόγοι. Τονίζουν ότι δεν θα πρέπει να παραπλανά τους πολίτες ο καλός καιρός και προσθέτουν ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει άμεσα, προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσοποίηση από τον ιό της γρίπης πριν από την έναρξη της περιόδου έξαρσής του, η οποία εκτιμάται περί τα μέσα με τέλη Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε χθες ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς, με αφορμή την καμπάνια ενημέρωσης με τίτλο «Ο αντιγριπικός εμβολιασμός σώζει ζωές», από τις αρχές Οκτωβρίου έως και τις 12 Νοεμβρίου είχαν εμβολιαστεί έναντι της γρίπης 1.506.000 πολίτες στη χώρα μας. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών απευθύνθηκε για τον εμβολιασμό στα φαρμακεία. Ειδικότερα, τον Οκτώβριο εκτελέστηκαν 730.000 συνταγές του εμβολίου και τον Νοέμβριο (έως τις 12/11) 353.000 συνταγές. Επιπροσθέτως, χωρίς ιατρική συνταγή εμβολιάστηκαν το διάστημα από 2 Νοεμβρίου –οπότε δόθηκε η δυνατότητα εμβολιασμού χωρίς συνταγή– έως και τις 12 Νοεμβρίου 423.000 πολίτες. Εξ αυτών οι 300.000 ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών.

«Εχουμε μείνει πίσω στον εμβολιασμό», ανέφερε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ανδρέας Παπαπετρόπουλος. Και συνέχισε: «Ενας λόγος γι’ αυτό είναι η εμβολιαστική κόπωση μετά και την πανδημία, όταν κληθήκαμε να κάνουμε πολλές δόσεις του εμβολίου για την COVID-19. Ενας δεύτερος λόγος είναι οι καλές καιρικές συνθήκες. Κάνουμε ακόμη μπάνιο στην παραλία». Οπως εξήγησε ο κ. Βαλτάς, «ο πολίτης δεν θέλει να εμβολιαστεί όταν έξω είναι κατακαλόκαιρο. Τους λέμε να κάνουν το εμβόλιο και απαντούν “άσε να σφίξουν τα κρύα πρώτα”». Ο κ. Βαλτάς πρόσθεσε πως «για εμένα, ότι για ένα μήνα δεν μπορούσαν να χορηγηθούν τα εμβόλια χωρίς ιατρική συνταγή, δεν βοήθησε τη διενέργεια του εμβολιασμού».

Ειδικά φέτος κυκλοφορούν έξι αντιγριπικά εμβόλια και όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας, Κωνσταντίνος Δεμέτζος, «όλα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Τα εμβόλια είναι σπουδαία προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και αποτελεσματικότητας, τα οποία προστατεύουν τους πολίτες και συμβάλλουν στη δημόσια υγεία. Τα εμβόλια εναντίον του ιού της γρίπης θα πρέπει να τα εμπιστευόμαστε και να τα χρησιμοποιούμε με βάση τις οδηγίες που κάθε χρόνο επικαιροποιούνται, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο».

Ο κ. Παπαπετρόπουλος τόνισε ότι προκειμένου να είναι επιτυχημένο το πρόγραμμα αντιγριπικού εμβολιασμού θα πρέπει να καλύψει τουλάχιστον το 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Στη χώρα μας, το ποσοστό κάλυψης αυτών των ομάδων πληθυσμού κινείται συνήθως λίγο κάτω από το 50%. Οι δύο καθηγητές και ο πρόεδρος του ΠΦΣ σημείωσαν τον σημαντικό ρόλο του φαρμακοποιού στην τεκμηρίωση της αναγκαιότητας του εμβολιασμού, αλλά και γενικά στην προαγωγή της δημόσιας υγείας.

Αναφερόμενος στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων και ενόψει της περιόδου έξαρσης της εποχικής γρίπης, ο κ. Βαλτάς επισήμανε ότι συνεχίζουν να λείπουν αντιβιοτικά και αναπνευστικά σκευάσματα, στην ποσότητα που επιθυμούν οι φαρμακοποιοί προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση, ενώ έχει αποκατασταθεί η διαθεσιμότητα των αντιβηχικών σιροπιών. Διευκρίνισε, δε, ότι σε σχέση με πέρυσι παρατηρείται σημαντική βελτίωση λόγω της απαγόρευσης των εξαγωγών σε κάποια σκευάσματα.

Οι αριθμοί

4,3 εκατ. πολίτες εμβολιάστηκαν τον πρώτο χρόνο της πανδημίας (περίοδος 2020-2021).

3,3 εκατ. οι εμβολιασμοί την περίοδο 2021-2022.

3 εκατ. πολίτες εμβολιάστηκαν την περίοδο 2022-2023.

1,5 εκατ. πολίτες είχαν εμβολιαστεί έως τις 12/11/2023

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή