Εθνικό Αστεροσκοπείο: Ο πρόεδρος ζητά από τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη «μετακίνηση»

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Ο πρόεδρος ζητά από τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη «μετακίνηση»

Καλεί τους βουλευτές να καταψηφίσουν το άρθρο 19 του νομοσχεδίου «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας - Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διευθυντής και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλης Πλειώνης, κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να μην ψηφίσουν την υπαγωγή του στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σε επιστολή του, ο πρόεδρος του ΕΑΑ καλεί τους βουλευτές να καταψηφίσουν το άρθρο 19 του νομοσχεδίου «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών», το οποίο προβλέπει την υπαγωγή του ερευνητικού κέντρου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οπως αναφέρει, η μεταφορά της εποπτείας του Εθνικού Αστεροσκοπείου από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας στο «νεοσύστατο και υποστελεχωμένο» υπουργείο, θα επιφέρει «μεγάλη θεσμική αναταραχή και διοικητικές δυσλειτουργίες».

«Το νομικό καθεστώς και οι διοικητικές λειτουργίες του ΕΑΑ (και όλων φυσικά των ερευνητικών κέντρων) διέπονται από νομοθεσία και διαδικασίες που μόνο η ΓΓΕΚ έχει την αρμοδιότητα αλλά και τη γνώση να εφαρμόζει», εξηγεί.

Παράλληλα, προσθέτει ότι «πρόκειται για ένα πρωτοφανές εγχείρημα καθότι ποτέ δεν έχει αποκοπεί Ερευνητικό Κέντρο από την εποπτεία της ΓΓΕΚ».

«Οσες μεταβολές υπαγωγής σε διαφορετικό υπουργείο έχουν υπάρξει, έχουν γίνει με μεταφορά όλης της ΓΓΕΚ με όλα τα Ερευνητικά Κέντρα μαζί, ποτέ μεμονωμένων ερευνητικών κέντρων», επισημαίνει μεταξύ άλλων και συμπληρώνει ότι η «απαραίτητη συνεργασία του ΕΑΑ με το ΥΚΚΠΠ, συνεργασία που το ΕΑΑ συστηματικά επιδιώκει εδώ και χρόνια, μπορεί να γίνει μέσω πάγιων διαδικασιών, όπως σύναψη προγραμματικών συμβάσεων, μνημονίων συνεργασίας», αναφέρει.

«Το διακύβευμα για το οποίο σας καλώ αυτή την ύστατη στιγμή να ζητήσετε την απόσυρση του Αρθρου 19 και να μην το ψηφίσετε, είναι η εξαιρετική πορεία ανάπτυξης του ΕΑΑ, πορεία που επετεύχθη μέσα από αντιξοότητες και με την επίπονη εργασία και τις θυσίες των ερευνητών, των επιστημόνων, του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού του ΕΑΑ, και που δεν πρέπει να διασαλευτεί κατά κανέναν τρόπο», τονίζει ο κ. Πλειώνης, περιγράφοντας αναλυτικά τις δράσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τέλος, ο κ. Πλειώνης στην επιστολή του υπογραμμίζει ότι το ΕΑΑ από την ίδρυσή του έως σήμερα «είναι πάντα παρόν για να προσφέρει στην Πολιτεία και την κοινωνία» συνδράμοντας μεταξύ άλλων στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. «Η ευθύνη όμως για την αναμενόμενη διασάλευση της ομαλής λειτουργίας του με προφανές αποτέλεσμα την ανακοπή ή επιβράδυνση της αναπτυξιακής πορείας αυτού του ιστορικού ερευνητικού κέντρου της χώρας μας θα είναι βαρύτατη.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανήκει σε όλους του Ελληνες, σε όλες τις γενιές, είναι ένας φορέας που επέζησε πολέμων, κατοχών, δικτατοριών, είναι ένας φορέας που μας γεμίζει περηφάνια από την ίδρυσή του έως σήμερα και… servare intaminatum», σημειώνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT