Αυξάνονται οι μισθοί για έμπειρα στελέχη σε νοσοκομεία – ΥΠΕ

Αυξάνονται οι μισθοί για έμπειρα στελέχη σε νοσοκομεία – ΥΠΕ

Υψηλές αποδοχές για τους νέους διοικητές με στόχο να καταστεί ελκυστικό το ΕΣΥ – Από 3.548,7 έως 5.121 ευρώ οι μεικτές απολαβές, από 2.647,8 έως 3.524,7 ευρώ που είναι σήμερα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια επιχείρηση προσέλκυσης υψηλού επιπέδου διοικητικών στελεχών στην Υγεία επιδίδεται η κυβέρνηση, που προχώρησε στην αύξηση των προβλεπόμενων αποδοχών για τα άτομα που θα τεθούν επικεφαλής των διοικήσεων των νοσοκομείων και των υγειονομικών περιφερειών.

Με αυτόν τον τρόπο θέλει να καταστήσει πιο ελκυστικό το ΕΣΥ σε έμπειρα στελέχη που έως τώρα δεν έδειχναν ενδιαφέρον να αναλάβουν επικεφαλής δημόσιων νοσοκομείων. Οι ατυχείς επιλογές του παρελθόντος στις διοικήσεις του ΕΣΥ, εκτός από τις εξόφθαλμες περιπτώσεις κομματικών τοποθετήσεων, είχαν να κάνουν και με τη χαμηλότερη των προσδοκιών ανταπόκριση υποψηφίων στις σχετικές προσκλήσεις του υπουργείου, ειδικά όταν επρόκειτο για νοσοκομεία της περιφέρειας.

Λίγο πριν εκδοθούν οι δύο ενιαίες προκηρύξεις που θα αφορούν την κάλυψη θέσεων διοίκησης των νοσοκομείων και των ΥΠΕ της χώρας (αναμένονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα), οι υπουργοί Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς και Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους υπέγραψαν κοινή απόφαση βάσει της οποίας οι μηνιαίες μεικτές αποδοχές για τους νέους επικεφαλής των νοσοκομείων θα κυμαίνονται από 3.548,7 έως 5.121 ευρώ, ανάλογα με τη θέση και τον αριθμό των κλινών του νοσοκομείου, έναντι 2.647,8 έως 3.524,7 που είναι σήμερα.

Ειδικότερα, οι διοικητές νοσοκομείων με περισσότερες από 400 κλίνες θα λαμβάνουν 5.121 ευρώ μεικτά τον μήνα, οι διοικητές νοσοκομείων με 400 ή και λιγότερες κλίνες 4.608,9 ευρώ, οι αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων με περισσότερες από 400 κλίνες 4.096,8 ευρώ και οι αναπληρωτές διοικητές μικρότερων νοσοκομείων 3.584,7 ευρώ μεικτές μηνιαίες αποδοχές.

Οσον αφορά τους διοικητές των ΥΠΕ, αυτοί θα λαμβάνουν 5.121 ευρώ μεικτά (έναντι 4.254,5 ευρώ που λαμβάνουν τώρα) και οι αναπληρωτές διοικητές ΥΠΕ 4.608,9 ευρώ μεικτά (3.524,7 ευρώ σήμερα). Επιπροσθέτως, ο νέος νόμος για την επιλογή και την αξιολόγηση των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου, βάσει του οποίου θα αλλάξουν οι διοικήσεις στο ΕΣΥ, προβλέπει και οικονομικό μπόνους παραγωγικότητας για την επίτευξη των στόχων που τίθενται για κάθε φορέα και το οποίο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου βασικού μισθού.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, με αφορμή την ΚΥΑ με τις νέες αποδοχές, χαρακτήρισε ως προτεραιότητα του υπουργείου την επιλογή με αξιοκρατικά κριτήρια ανθρώπων «ικανών, δυναμικών και αποφασιστικών για τη στελέχωση του ΕΣΥ». Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της παροχής των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες «πρέπει να προσελκύσουμε τους πιο ικανούς ανθρώπους που ξέρουν, θέλουν και μπορούν να προσφέρουν στο ΕΣΥ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή