Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Η τεκνοθεσία με ενοχλεί, όχι η συμβίωση»

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Η τεκνοθεσία με ενοχλεί, όχι η συμβίωση»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών προχώρησε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. Από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος τηρείται στάση αναμονής για τις κινήσεις της κυβέρνησης, εάν και όποτε αποφασίσει να προχωρήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πάντως, ο κ. Ιερώνυμος, που παρέπεμψε και αυτός, όπως προχθές και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, σε απόφαση της Ολομέλειας της Ιεραρχίας όταν η κυβέρνηση αποφασίσει για το θέμα, φρόντισε να διαμηνύσει ότι η Εκκλησία δεν θα μείνει αδρανής. Ειδικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε (ΑΝΤ1) ότι «την ελευθερία του ανθρώπου τη δέχομαι. Το να μου αλλάξει τον τρόπο ζωής δεν το επιτρέπω. Η τεκνοθεσία με ενοχλεί, όχι η συμβίωση». Αναφερόμενος, μάλιστα, στη θεώρηση της Εκκλησίας, τόνισε: «Η Εκκλησία πιστεύει στην ελευθερία του ανθρώπου. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε έναν άνθρωπο να ζήσει έτσι. Δεν θα του επιτρέψουμε όμως να μας αλλάξει τη σύνθεση της κοινωνίας. Πώς θα κάνει ένα παιδί που θα κάνει την κοινωνία μου αύριο; Το παιδάκι αυτό τι θα έχει; Εσείς έχετε μια μαμά; Αυτό τι θα έχει; Θα έχει δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες».

Η χθεσινή τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου αποτελεί μια έμμεση αναφορά ότι η Εκκλησία δεν θα παραμείνει ουδέτερος παρατηρητής στις εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα. Ωστόσο, καθώς ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πότε και με ποιο τρόπο θα επιλέξει να κινηθεί η κυβέρνηση, η Εκκλησία δεν θέλει να εμφανιστεί επισπεύδουσα ή να βγάλει αντίδραση σε κάτι που, τουλάχιστον για την ώρα, παραμένει σε επίπεδο προθέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα έχει απασχολήσει συζητήσεις στο εσωτερικό της Ιεραρχίας, όπου καταγράφεται ομόφωνη αντίθεση. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισηγήσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι και δεν έχουν απορριφθεί φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τις λαοσυνάξεις ως ενδεδειγμένο τρόπο αντίδρασης, μέσω του οποίου θα φανεί, όπως αναφέρουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, ότι είναι μεγάλη η αντίθεση της κοινωνίας σε μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης και ότι δεν είναι απλώς θέμα αντιρρήσεων που εκδηλώνονται από τους ιεράρχες. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι έχει διαμηνυθεί προς την κυβέρνηση ότι υπάρχει καθολική αντίθεση στην προαναγγελθείσα αλλαγή, που η Εκκλησία δεν βλέπει ως ζήτημα δικαιωμάτων, αλλά ως μια αλλαγή που θα επηρεάσει δραστικά τη δομή της κοινωνίας και τον θεσμό της οικογένειας.

Η χθεσινή τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου για τον γάμο των ομό- φυλων ζευγαριών είναι μια έμμεση αναφορά ότι η Εκκλησία δεν θα παραμείνει ουδέτερος παρατηρητής στις εξελίξεις.

Ο κ. Ιερώνυμος σε άλλη δημόσια τοποθέτησή του (ΑΝΤ1), απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη να παντρευτεί στις ΗΠΑ, σχολίασε: «Ασε κι αυτόν τον καημένο».

Για τις ταυτότητες

Ο Αρχιεπίσκοπος τοποθετήθηκε και για το θέμα των ταυτοτήτων, που είχε προκαλέσει αναστάτωση στο εσωτερικό της Εκκλησίας, λέγοντας ότι ο ίδιος είναι υπέρ των νέων ταυτοτήτων και έχει βγάλει νέα ταυτότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή