Αύξηση των θανάτων από έντονα καιρικά φαινόμενα κατά 77% την περίοδο 2012-2023

Αύξηση των θανάτων από έντονα καιρικά φαινόμενα κατά 77% την περίοδο 2012-2023

Σύμφωνα με το Meteo.gr από το 2000 έως σήμερα, καταγράφηκαν στη χώρα μας 580 καιρικά επεισόδια με αρνητικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις και 285 ανθρώπινες απώλειες από διάφορα φαινόμενα

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 285 ανέρχονται οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στην Ελλάδα εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων από το 2000 έως σήμερα, σύμφωνα με ανάλυση του Meteo.gr.

Ειδικότερα από το 2000 έως σήμερα, καταγράφηκαν στη χώρα μας 580 καιρικά επεισόδια με αρνητικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις και 285 ανθρώπινες απώλειες από διάφορα φαινόμενα (κυρίως πλημμύρες, κεραυνούς, ανεμοθύελλες).

Στην ανασκόπηση των τελευταίων 23 ετών παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων και των θανάτων από το 2012 μέχρι σήμερα. 

Σύμφωνα με την έρευνα την πρώτη 12ετία καταγράφηκαν συνολικά 215 επεισόδια (18 κατά μέσο όρο ετησίως) και τη δεύτερη 12ετία καταγράφηκαν 365 επεισόδια (30 κατά μέσο όρο ετησίως). 
Επομένως, το 2ο μισό της περιόδου 2000-2023 είχαμε 70% αύξηση στα καιρικά επεισόδια σε σχέση με το πρώτο μισό της περιόδου.

Αναφορικά με τις απώλειες ζωών, την πρώτη 12ετία καταγράφηκαν 103 νεκροί (9 κατά μέσο όρο ετησίως) και τη δεύτερη 12ετία καταγράφηκαν 182 νεκροί (15 κατά μέσο όρο ετησίως). Αρα, το 2ο μισό της περιόδου 2000-2023 είχαμε 77% αύξηση στους θανάτους από καιρικά επεισόδια σε σχέση με το πρώτο μισό της περιόδου.

«Παρότι οι προειδοποιήσεις και η ποιότητα των καιρικών προγνώσεων βελτιώνονται με τον χρόνο, ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται. Αυτό αποδεικνύει πως η σφοδρότητα των γεγονότων συνδέεται με την κλιματική αλλαγή».

Τέλος, την πρώτη 12ετία καταγράφηκαν 84 σοβαρά επεισόδια (7 κατά μέσο όρο ετησίως) και τη δεύτερη 12ετία καταγράφηκαν 121 σοβαρά επεισόδια (10 κατά μέσο όρο ετησίως). Επομένως, το δεύτερο μισό της περιόδου 2000-2023 είχαμε 44% αύξηση στα καιρικά επεισόδια με σοβαρές επιπτώσεις (κατηγορίας 3) σε σχέση με το πρώτο μισό της περιόδου. 

Αύξηση των θανάτων από έντονα καιρικά φαινόμενα κατά 77% την περίοδο 2012-2023-1
Στην ανασκόπηση των τελευταίων 23 ετών παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων και των θανάτων από το 2012 μέχρι σήμερα. 

Χωρίς μέτρα θα είχαμε ακόμη περισσότερους θανάτους

Σχολιάζοντας την αύξηση ακραίων καιρικών φαινομένων και θανάτων την τελευταία 12ετία, ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο ΑθηνώνΚώστας Λαγουβάρδος, επισημαίνει πως οι θάνατοι από ακραία επεισόδια είναι ήδη αυξημένοι, ωστόσο θα ήταν ακόμη παραπάνω αν δεν υπήρχαν το σύστημα προειδοποίησης (112) και η λήψη γενικότερων μέτρων.

«Η εκτίμησή μας είναι πως παρότι οι προειδοποιήσεις και η ποιότητα των καιρικών προγνώσεων βελτιώνονται με τον χρόνο, ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα διότι αποδεικνύεται πως η σφοδρότητα των γεγονότων συνδέεται με την κλιματική αλλαγή», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος. 

Καλύτερη ενημέρωση και πρόγνωση 

Δεδομένου πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά με αποτέλεσμα να υπάρχουν και περισσότερες απώλειες, ο ίδιος σημειώνει πως θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες καλύτερης ενημέρωσης και καλύτερης πρόγνωσης των επιπτώσεων ενός φαινομένου.

«Σημασία δεν έχει να γνωρίζουμε μόνο ότι θα υπάρξει έντονη βροχόπτωση κάπου, αλλά να ξέρουμε επακριβώς ποιες περιοχές κινδυνεύουν με πλημμυρικά φαινόμενα ώστε να τις προφυλάξουμε», εξηγεί. 

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την επιστημονική ομάδα του Meteo.gr δεν περιλαμβάνει τους θανάτους από δασικές πυρκαγιές, καθώς δεν θεωρείται καιρικό φαινόμενο. Ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχει ένας ακόμη κρυφός κίνδυνος που θα απασχολήσει τα κράτη τα επόμενα έτη: η θερμική επιβάρυνση, δηλαδή ο καύσωνας. 

Ο κρυφός κίνδυνος

«Περίπου το 60% των έντονων καιρικών φαινομένων αφορούν πλημμύρες. Εκτός από τις πυρκαγιές, στην έρευνά μας δεν περιλαμβάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις υψηλές θερμοκρασίες, παρά μόνο εκείνοι από θερμοπληξία. Ωστόσο είναι γνωστό πως υπάρχει σημαντική αύξηση στη θνησιμότητα από θερμική επιβάρυνση ειδικά στους ανθρώπους που έχουν υποκείμενα νοσήματα, τα οποία όμως καταγράφονται ως θάνατοι από τα συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος. 

Ο ίδιος εκτιμά πως παγκοσμίως υπάρχει μία αύξηση των θανάτων από υψηλές θερμοκρασίες και η διαχείριση του προβλήματος αποτελεί ακόμη μία μεγάλη πρόκληση για το μέλλον. 

«Οι πόλεις μας είναι εχθρικές στις υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται περισσότερο ο οργανισμός μας ειδικά τις περιόδους ακραίας ζέστης. Παρ΄ όλο που δεν είναι εύκολο οι θάνατοι αυτοί να αποδοθούν στις υψηλές θερμοκρασίες, οι τοπικοί φορείς αλλά και η Πολιτεία πρέπει να δημιουργήσουν σχέδια προφύλαξης και διάσωσης των ευπαθών ομάδων», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή