Ένα ναυάγιο ανοιχτά του Φαλήρου
ένα-ναυάγιο-ανοιχτά-του-φαλήρου-562813777

Ένα ναυάγιο ανοιχτά του Φαλήρου

Η καταδυτική ομάδα Addicted2h2o ανακάλυψε 30 λεπτά ανοιχτά της Γλυφάδας τα συντρίμμια ενός πολεμικού αεροσκάφους τύπου Junkers που φέρεται να κατέπεσε στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Φωτογραφίες: Addicted2h2o
Ακούστε το άρθρο

Τι μπορεί να κρύβει στον βυθό του ο φαληρικός όρμος και συγκεκριμένα σε απόσταση 30 λεπτά από τα «Δελφίνια» της Γλυφάδας; 

Τα ευρήματα της καταδυτικής ομάδας Addicted2h2o σε συνεργασία με το καταδυτικό Diver’s Corner αποδεικνύουν πως στον πυθμένα της θάλασσας βρίσκονται «μυστικά κουφάρια» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Τα περισσότερα ναυάγια έχουν βρεθεί έπειτα από υποδείξεις ψαράδων.

«Ξεκινήσαμε με σκοπό να καταδυθούμε σε ένα ήδη γνωστό ναυάγιο που μέρος του ανακαλύφθηκε το 2013 από μία άλλη ομάδα. Φτάνοντας στο σημείο που μας είχαν υποδείξει, δεν καταφέραμε να το εντοπίσουμε σκανάροντας τον βυθό. Ωστόσο λίγη ώρα μετά η τύχη μας χαμογέλασε καθώς μερικά χιλιόμετρα μακριά εντοπίσαμε δύο ψαράδες οι οποίοι μας εξήγησαν πως στο συγκεκριμένο σημείο ήταν συγκεντρωμένα πολλά ψάρια. Ετσι αποφασίσαμε να καταδυθούμε, γνωρίζοντας πως τα περισσότερα ναυάγια έχουν βρεθεί έπειτα από υποδείξεις ψαράδων», εξηγεί στην «Κ» ένας εκ των δυτών, ο Ερρίκος Κρανιδιώτης.

Ένα ναυάγιο ανοιχτά του Φαλήρου-1
Πριν λίγες ημέρες η καταδυτική ομάδα Addicted2h2o πραγματοποίησε έρευνα πεδίου στην ευρύτερη περιοχή του Φαλήρου και έκανε μια νέα ανακάλυψη.

Περιγράφοντας πώς έγινε η ανακάλυψη, ο κ. Κρανιδιώτης σημειώνει πως στην αρχή μη γνωρίζοντας τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια, καταδύθηκαν δύο δύτες της ομάδας οι οποίοι ύστερα από 35 λεπτά περιπλάνησης έφεραν τα χαρμόσυνα νέα στην επιφάνεια.

«Στο υλικό που συλλέξαμε φαίνονται καθαρά τα απομεινάρια ενός αεροσκάφους, δηλαδή θραύσματα της κύριας ατράκτου και της ουράς, καθώς και ένα φτερό. Επίσης εντοπίσαμε διαλυμένα κομμάτια της ατράκτου, αλλά και σχισμένα δίχτυα σε αρκετά σημεία, από τα οποία συμπεραίνουμε πως το κουφάρι του αεροσκάφους ενδεχομένως να παγιδεύτηκε σε δίχτυ τράτας και να σύρθηκε στην τρέχουσα θέση του» εξηγεί ο ίδιος.

Ένα ναυάγιο ανοιχτά του Φαλήρου-2
Στις φωτογραφίες φαίνονται τα ίχνη ενός αεροσκάφους: θραύσματα της κύριας ατράκτου και της
ουράς, ένα φτερό και διάσπαρτα μικρότερα κομμάτια.

Το «ταξίδι της ανακάλυψης» δεν ολοκληρώθηκε όμως από την πρώτη κατάδυση της ομάδας. Θέλοντας να μάθουν περισσότερα για τον τύπο του αεροσκάφους, οι ίδιοι απευθύνθηκαν στον δύτη και ιστορικό ναυαγίων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Δημήτρη Γκάλον, ο οποίος διατηρεί πλούσιο ιστορικό αρχείο από τα ελληνικά ναυάγια.

«Από το υλικό που συλλέξαμε και με την έμπειρη ματιά του Δημήτρη καταλήξαμε πως πρόκειται για ένα αεροσκάφος τύπου Junkers. Από εκεί και πέρα πιθανολογούμε πως είναι τμήμα του JU52 με τον αριθμό παραγωγής 7098 που έπεσε στο Φάληρο αμέσως μετά την απογείωσή του στις 28 Νοεμβρίου 1943», σημειώνει ο κ. Κρανιδιώτης προσθέτοντας πως είναι πιθανό κομμάτια του ίδιου αεροσκάφους να έχουν βρεθεί στο παρελθόν στη γύρω περιοχή. 

Ένα ναυάγιο ανοιχτά του Φαλήρου-3
Η ομάδα ανακάλυψε πως πρόκειται για ένα αεροσκάφος τύπου Junkers. Από εκεί και πέρα πιθανολογείται πως είναι τμήμα του JU52 με τον αριθμό παραγωγής 7098 που έπεσε στο Φάληρο αμέσως μετά την απογείωσή του στις 28 Νοεμβρίου 1943.

«Το 2013 ανακαλύφθηκαν από μία άλλη ομάδα συντρίμμια από ένα παρόμοιου τύπου αεροσκάφος, οπότε είναι αρκετά πιθανό να βρήκαμε τα υπόλοιπα. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο αρχείο με την καταγραφή όλων των ναυαγίων στη συγκεκριμένη περιοχή για να μας βοηθήσει στην ταυτοποίηση», καταλήγει ο δύτης. 

Οι δύτες που ανακάλυψαν και καταδύθηκαν στο ναυάγιο ήταν οι Ερρίκος Κρανιδιώτης, Στέλιος Σταματάκης, Αλέξανδρος Λύκος, και Ιωάννης Σιμιρίδης και υποστηρίχθηκαν με το σκάφος επιφανείας από τους Μάριο Παπαβασιλείου και Βασίλη Αδαμόπουλο. 

Ένα ναυάγιο ανοιχτά του Φαλήρου-4
«Δεν υπάρχει κάποιο αρχείο με την καταγραφή όλων των ναυαγίων στη συγκεκριμένη περιοχή για να μας βοηθήσει στην ταυτοποίηση», καταλήγει ο δύτης Ερρίκος Κρανιδιώτης. 

Για την ιστορία, το μεταγωγικό τρικινητήριο Junkers (το οποίο έφερε το παρατσούκλι «θεία Τζου») ήταν από τους πιο γνωστούς τύπους αεροπλάνων που παράχθηκαν μαζικά και υποστήριξαν τις επιχειρήσεις του γερμανικού στρατού κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στον ελλαδικό χώρο ο τύπος αυτός χρησιμοποιήθηκε σε δυο μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις. Στη μάχη της Κρήτης το 1941 και στη μάχη της Λέρου το 1943. 

Φωτογραφίες, Βίντεο: Addicted2h2o

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή