Από στενός φίλος, εχθρός του Ερντογάν

Από στενός φίλος, εχθρός του Ερντογάν

Ο Αλί Γεσιλντάγκ, που κρατείται στις φυλακές Κομοτηνής, έχει καταγγείλει δημόσια τον Τούρκο πρόεδρο για διαφθορά

Για πάνω από 40 χρόνια ο Αλί Γεσιλντάγκ και τα δύο αδέλφια του διατηρούσαν στενούς οικογενειακούς και επαγγελματικούς δεσμούς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το 2023 ωστόσο, και ενώ οι σχέσεις του τόσο με τα αδέλφια του όσο και τον Τούρκο πρόεδρο είχαν ήδη διαρραγεί, κατήγγειλε δημόσια –με βίντεο στο YouTube– τον Ερντογάν για διαφθορά εκατοντάδων εκατ. δολαρίων.

Οι δημόσιες καταγγελίες του προκάλεσαν πολιτική αναταραχή στη γειτονική χώρα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν διευκρινίσεις. «Υπάρχει ένας ισχυρισμός ότι ο πρόεδρος της χώρας πήρε 1 δισ. δολάρια και τα έβαλε στην τσέπη του. Εξηγήστε στον λαό ότι ένας τέτοιος ισχυρισμός δεν είναι αλήθεια», είχε δηλώσει –ενδεικτικά– η επικεφαλής της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, Μεράλ Ακσενέρ.

Στα μέσα Νοεμβρίου 2023 ο 54χρονος επιχειρηματίας εντοπίστηκε από Ελληνες συνοριοφύλακες σε αγροτική περιοχή των Φερών έχοντας διασχίσει παράνομα τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.

Οι Ελληνες αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι εις βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα της Interpol Τουρκίας για ληστείες και ανθρωποκτονία που φέρεται να είχε διαπράξει το μακρινό 1986, σε ηλικία δηλαδή 17 ετών. Εκτοτε κρατείται στις φυλακές Κομοτηνής και σήμερα αναμένεται να εξεταστεί το αίτημα έκδοσής του στην Τουρκία.

«Το αεροδρόμιο της Αττάλειας πουλήθηκε στο ύψος των 3 δισ. δολαρίων και ο Ερντογάν έβαλε στην τσέπη μίζα αξίας 1 δισ. δολαρίων. Ο Ερντογάν κλέβει τα χρήματά σας και μετά σας ζητάει να τον χειροκροτήσετε γι’ αυτό», εμφανίζεται να λέει στο πρώτο από τα συνολικά 8 βίντεο ο Γεσιλντάγκ.

Μετά τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών στο YouTube, εις βάρος του 54χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και συγκεκριμένα στο κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, καθώς επίσης και για προσβολή του Τούρκου προέδρου. Εξάλλου, μόλις έγινε γνωστό ότι o Γεσιλντάγκ διέφυγε και συνελήφθη στην Ελλάδα, η αστυνομία στη γειτονική χώρα προχώρησε στη σύλληψη και της συζύγου του, η οποία εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Σήμερα ο Αλί Γεσιλντάγκ ζητάει τη μη έκδοσή του στην Τουρκία, καθώς –όπως υποστηρίζει– με πρόσχημα την τρομοκρατία θα διωχθεί για τα φρονήματα και τις δηλώσεις του εναντίον του Τούρκου προέδρου.

Σε υπόμνημα που κατέθεσε τον Δεκέμβριο ενώπιον Ελλήνων δικαστών, ο 54χρονος περιγράφει ότι από κοινού με τα δύο αδέλφια του δραστηριοποιούνταν στον τομέα των κατασκευών και της εστίασης, καθώς και ότι είχαν οικογενειακώς αναπτύξει και διατηρούσαν μια στενή φιλική σχέση με τον Ερντογάν. Σε τέτοιο βαθμό που όταν το 1999, και ενώ ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν μπήκε στη φυλακή, το ένα από τα τρία αδέλφια υπέπεσε σκόπιμα σε παράβαση προκειμένου να μπει στη φυλακή και να προστατεύει τον σημερινό Τούρκο πρόεδρο. Ο Αλί Γεσιλντάγκ περιγράφει ότι την περίοδο που ο Ερντογάν ήταν δήμαρχος, ο αδελφός του κέρδισε πολλούς διαγωνισμούς δημοσίων έργων, καθώς και ότι τα χρόνια που ακολούθησαν πολλοί επιχειρηματίες ζητούσαν τη διαμεσολάβησή τους στον Τούρκο πρόεδρο προκειμένου να καταλήγουν σε αυτούς δημόσια έργα, με τους ίδιους αλλά και τον Τούρκο πρόεδρο να εισπράττουν μίζες εκατοντάδων εκατ. δολαρίων.

Συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2023 σε αγροτική περιοχή των Φερών και σήμερα αναμένεται να εξεταστεί το αίτημα έκδοσής του στην Τουρκία.

Το 2015 ο Αλί Γεσιλντάγκ ήρθε σε σύγκρουση με τα αδέλφια του για τον διαμοιρασμό της περιουσίας τους, με τον Τούρκο πρόεδρο να παρεμβαίνει προς όφελος όχι του 54χρονου, όπως ο ίδιος περιγράφει, αλλά των δύο αδελφών του. Επιδιώκοντας να δικαιωθεί έστειλε επιστολές σε κυβερνητικούς αξιωματούχους δημοσιοποιώντας το θέμα, πρωτοβουλία που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια τόσο της οικογένειάς του όσο και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνελήφθη με το αιτιολογικό ότι υπήρχε ένα υπόλοιπο ποινής που δεν είχε εκτίσει για έγκλημα που είχε διαπράξει το 1985 και οδηγήθηκε στη φυλακή. Ως απάντηση, αμέσως μετά την αποφυλάκισή του το 2020 ο Αλί Γεσιλντάγκ δημοσιοποίησε 8 βίντεο στο YouTube καταγγέλλοντας οικονομικές ατασθαλίες του Τούρκου προέδρου. Οπως, για παράδειγμα, ότι εισέπραξε μίζα 1 δισ. δολαρίων για την πώληση του αεροδρομίου της Αττάλειας ή ότι ο αδελφός του Ερντογάν, Μουσταφά, είχε λάβει προμήθεια εκατ. δολαρίων για την αγοραπωλησία ακινήτου στον Βόσπορο. «Είναι η πρώτη και μοναδική φορά που κάποιος από τους παλιούς συνεργάτες του, και όχι αντίπαλος, αποκαλύπτει γεγονότα και καταστάσεις με λεπτομέρειες σχετικά με την εμπλοκή του προέδρου Ερντογάν σε σκάνδαλα», φέρεται να υποστηρίζει στο υπόμνημά του ο 54χρονος Τούρκος φυγάς.

Δημοσιεύματα

Τα επίμαχα βίντεο έχουν κάνει μέχρι σήμερα εκατ. θεάσεις και όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσαν πολιτικές παρενέργειες στην Τουρκία, ενώ τροφοδότησαν ρεπορτάζ σε εφημερίδες και τηλεοράσεις. Σε ένα από τα δημοσιεύματα που φιλοξενήθηκαν στον Τύπο της Τουρκίας επισημαίνεται ότι και στο παρελθόν δύο πρόσωπα, ο Πεκέρ, αφεντικό της μαφίας που ζει στα Εμιράτα, και ο Γιακούτ, Κούρδος επιχειρηματίας, είχαν μέσω του YouTube καταγγείλει τον Τούρκο πρόεδρο για διαφθορά. Αλλά και ότι η υπόθεση του Γεσιλντάγκ είναι διαφορετική, καθώς οι σχέσεις της οικογένειάς του με τον Τούρκο πρόεδρο ήταν στενές και διήρκεσαν για τουλάχιστον 40 χρόνια.

Το ελληνικό δικαστήριο, ενώπιον του οποίου οδηγήθηκε αρχικά τον Δεκέμβριο ο 54χρονος επιχειρηματίας συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του Θανάση Καμπαγιάννη και Γιάννη Πατζανακίδη, δεν εξέτασε το τουρκικό αίτημα έκδοσης, αλλά ζήτησε επιπλέον στοιχεία από τις τουρκικές δικαστικές αρχές. Η νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εφετών Θράκης για την έκδοση ή μη του Τούρκου επιχειρηματία είναι προγραμματισμένη για σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή