Νοσοκομεία: Μήνυμα συνεχούς αξιολόγησης

Νοσοκομεία: Μήνυμα συνεχούς αξιολόγησης

Τήρηση των προϋπολογισμών ζήτησε από τους διοικητές του ΕΣΥ ο υπουργός Υγείας

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτίωση της εμπειρίας των πολιτών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας με μείωση του χρόνου αναμονής τους στα Τμήματα Επειγόντων και για τα χειρουργεία, απαρέγκλιτη τήρηση των προϋπολογισμών για το 2024, και «ευστροφία» για άμεσες λύσεις όπου παρατηρούνται προβλήματα, ζήτησε χθες από τους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης. Στην πρώτη ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Υγείας για τους επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ο κ. Γεωργιάδης έστειλε το μήνυμα της συνεχούς αξιολόγησης μέσα από την παρακολούθηση των λειτουργικών και οικονομικών δεικτών των μονάδων υγείας, των παραπόνων-σχολίων των πολιτών, αλλά και τις ιδίοις όμμασι διαπιστώσεις από τις «ξαφνικές και απροειδοποίητες» επισκέψεις του σε νοσοκομεία.

Η ημερίδα, η οποία ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις του υπουργού, της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, των υφυπουργών Δημήτρη Βαρτζόπουλου και Μάριου Θεμιστοκλέους και της γενικής γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, έγινε παραμονές της έναρξης της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων και επιλογής για τις νέες διοικήσεις στο ΕΣΥ, η οποία αναμένεται να διαρκέσει κάποιους μήνες. Οπως τόνισε ο υπουργός, «θέλω να παρακαλέσω, εάν υπάρχει μεταξύ σας κάποιος ή κάποια που, λόγω αυτής της διαδικασίας, αισθάνεται τόσο μεγάλη απογοήτευση που δεν θέλει να συνεχίσει, να μου το πει σήμερα, να παραιτηθεί και να διορίσω γρήγορα μεταβατική διοίκηση. Οσοι αποφασίσετε να μείνετε, μένετε υπό τον όρο ότι θα δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό μέχρι την τελευταία ημέρα. Και σε όσους κάνετε αίτηση για να συνεχίσετε τη θητεία σας, όταν θα φτάσει η ώρα της επιλογής της νέας διοίκησης από εμένα, η συνεργασία μας και η απόδοσή σας κατ’ αυτό το διάστημα θα είναι το βασικότερο κριτήριο».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η επίδοση των διοικητών θα κριθεί μεταξύ άλλων στο κατά πόσον θα τηρήσουν τους προϋπολογισμούς που φέτος έχουν εγκριθεί από το υπουργείο από τις 10 Ιανουαρίου, αντί για τα μέσα του έτους που ήταν το σύνηθες όλα τα προηγούμενα έτη. «Αυτοί οι προϋπολογισμοί, που έχουν στηριχθεί πάνω στις πραγματικές δαπάνες που κάνατε τον προηγούμενο χρόνο, πρέπει να τηρηθούν. Και η ευθύνη ανήκει σε εσάς. Εμείς θα παρακολουθούμε. Διοικήσεις που θα βλέπω μήνα με τον μήνα ότι πέφτουν έξω από τον προϋπολογισμό, μπορούν να γνωρίζουν από τώρα ότι δεν θα συνεχίσουν», επισήμανε ο υπουργός. Αναφορικά με τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών στα ΤΕΠ, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Ολοι καταλαβαίνουμε ότι έχετε να διαχειριστείτε συγκεκριμένους όγκους ασθενών, πόρους και σε συγκεκριμένο χρόνο. Παρά ταύτα, θα εκτιμηθεί δεόντως η προσπάθεια των διοικήσεων που θα είναι παρούσες τη στιγμή που θα υπάρχουν μεγάλες αναμονές και θα βρίσκουν έξυπνες λύσεις για να επιταχύνουν τη διαδικασία». Στο ίδιο πλαίσιο, υπενθύμισε ότι από την 1η Φεβρουαρίου ξεκινάει η λειτουργία της ενιαίας λίστας χειρουργείων, που όπως είπε, θα δώσει μία εικόνα για το ποια χειρουργεία είναι σε αναμονή, σε ποιο νοσοκομείο και για ποιον λόγο, αλλά και θα εξασφαλίσει στον πολίτη διαφάνεια.

Νέο σύστημα

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα εργαλεία που θα έχουν οι διοικητές για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Οπως επισήμανε, φέτος για τις λειτουργικές δαπάνες για το σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ θα διατεθούν 2,9 δισ. ευρώ, ποσό που είναι διπλάσιο σε σχέση με το 2014 (1,460 δισ. ευρώ). Επιπλέον, τα νοσοκομεία τους επόμενους δύο μήνες θα κληθούν να εφαρμόσουν καθολικά το νέο σύστημα κοστολόγησης και αποζημίωσης των νοσοκομειακών υπηρεσιών DRG’s με βάση το παραγόμενο έργο (νοσηλείες, ιατρικές πράξεις, χειρουργεία). Το 2024 ξεκινάει το μεγάλο πρόγραμμα προκήρυξης θέσεων στο ΕΣΥ (σ.σ. 10.000 έως το 2027), ενώ σε εξέλιξη είναι και η αναβάθμιση των νοσοκομειακών δομών του ΕΣΥ μέσω προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σημαντικές αλλαγές

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των ιατρικών αμοιβών, λέγοντας ότι αν και η κυβέρνηση έχει προβεί σε αύξηση της αποζημίωσης των γιατρών σε ποσοστό 10%, αλλά και των εφημεριών κατά 20%, αυτές παραμένουν χαμηλότερες σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό. «Πρέπει να σκεφτούμε έξυπνους τρόπους για να δώσουμε την ευκαιρία σε εκείνους τους γιατρούς που θέλουν να δουλέψουν περισσότερο και να κερδίσουν περισσότερα νόμιμα χρήματα, να το κάνουν». Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι θα εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις που είχε ξεκινήσει η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στις οποίες περιλαμβάνονται τα απογευματινά χειρουργεία και η δυνατότητα ιδιωτικού έργου για τους γιατρούς ΕΣΥ. «Το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν μεγάλες και σημαντικές αλλαγές στο ΕΣΥ και για να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουν χρειάζεται ομαδική δουλειά, επιμονή και υπομονή. Χωρίς τη δική σας πολύ σημαντική καθημερινή παρουσία στις μονάδες δεν μπορούν να υπάρξουν αυτές οι αλλαγές», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους.

Οι αριθμοί

2,9 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τις λειτουργικές δαπάνες για το σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

1,460 δισ. ευρώ ήταν το αντίστοιχο ποσό για το 2014.

10.000 θέσεις θα προκηρυχθούν στο ΕΣΥ έως το 2027, ξεκινώντας από φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή