Ηλεκτρονικό «μάτι» για τη διακίνηση των φαρμάκων

Ηλεκτρονικό «μάτι» για τη διακίνηση των φαρμάκων

Πρόκειται για πλατφόρμα η οποία θα υπολογίζει το απόθεμα σε όλα τα σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών φαρμακείων

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να αποκτήσει για πρώτη φορά την πλήρη γνώση σε σχεδόν πραγματικό χρόνο για ποσότητες κρίσιμων φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά καθώς και σε ποιο σημείο της εφοδιαστικής αλυσίδας βρίσκονται, το υπουργείο Υγείας έθεσε από χθες σε παραγωγική λειτουργία το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων. Η γνώση αυτή θα δώσει την απαιτούμενη διαφάνεια στη διακίνηση των φαρμάκων στην Ελλάδα και θα βοηθήσει στον έλεγχο, στην αντιμετώπιση αλλά και στην πρόληψη των ελλείψεών τους σε μεταγενέστερο στάδιο.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία πλατφόρμα η οποία θα επιτρέπει τον υπολογισμό του αποθέματος σε όλα τα σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών φαρμακείων. Οπως εξήγησε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας δρ Αρης Αγγελής, από χθες όλοι οι εμπλεκόμενοι (ΕΟΦ, φαρμακαποθήκες, νοσοκομεία και ΗΔΙΚΑ) ξεκινούν να «τροφοδοτούν» την πλατφόρμα με δεδομένα για αποθέματα και καταναλώσεις συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Σε αυτή τη φάση έχει επιλεγεί μία λίστα 400-450 κωδικών φαρμάκων για τα οποία οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να εισάγουν δεδομένα. Πρόκειται για σκευάσματα που κρίθηκε από το υπουργείο και μέλη της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί για την παρακολούθηση των ελλείψεων, συμπεριλαμβανομένων του ΠΦΣ και φαρμακοποιούς, ότι θα πρέπει να τεθούν υπό «παρακολούθηση».

Οταν ολοκληρωθεί το στάδιο της εισαγωγής των δεδομένων, το υπουργείο και η επιτροπή ελλείψεων μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν πλέον να παρακολουθούν τη διακίνηση των σκευασμάτων, και να υπολογίζουν τι αποθέματα υπάρχουν σε όλα τα σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας. «Με λίγα λόγια, θα γνωρίζουμε τι έχουμε, πόσα έχουμε, πού τα έχουμε», όπως τονίζει ο κ. Αγγελής.

Το επόμενο στάδιο θα είναι η πλατφόρμα αυτή να μπορεί να υποστηρίξει μία κινητή εφαρμογή (mobile app), μέσω της οποίας οι πολίτες θα διευκολύνονται για την εύρεση κρίσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων που πιθανόν είναι σε έλλειψη ή περιορισμένη τροφοδοσία. Σκοπός θα είναι να μπορούν να λάβουν χρήσιμες πληροφορίες διαθεσιμότητας επάρκειας ενός σκευάσματος το οποίο έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός τους, χωρίς να χρειάζεται να το αναζητούν από φαρμακείο σε φαρμακείο.

Και για πρόβλεψη

Οπως αναφέρει ο κ. Αγγελής, στους σχεδιασμούς του υπουργείου είναι το νέο σύστημα να χρησιμοποιηθεί και για την πρόβλεψη ελλείψεων. Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και λαμβάνοντας υπ’ όψιν κριτήρια όπως επιδημιολογικά δεδομένα, στοιχεία αγοράς, ιστορικά δεδομένα καταναλώσεων κ.ά., θα αναπτυχθεί ένα καινοτόμο προβλεπτικό μοντέλο φαρμακευτικών ελλείψεων. Ετσι, πριν καν εμφανιστεί το πρόβλημα το υπουργείο σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς θα προχωράει σε παρεμβάσεις πρόληψής του.

Ο ΕΟΦ προχώρησε στην επικαιροποίηση της λίστας με τα σκευάσματα για τα οποία ισχύει η προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών, ως ένα μέτρο ομαλοποίησης της επάρκειάς τους στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για μία λίστα με 119 φαρμακευτικά σκευάσματα όπως ινσουλίνες, αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιθρομβωτικά, αντιεπιληπτικά, αγχολυτικά, κολλύρια, φάρμακα για το αναπνευστικό, το πεπτικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, στα οποία το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έλλειψη, και τα οποία για το επόμενο τρίμηνο δεν θα μπορούν να εξαχθούν. Η προηγούμενη λίστα είχε εκδοθεί στο τέλος Ιουλίου 2023 και περιείχε περίπου 250 κωδικούς. Ο στόχος της διοίκησης του ΕΟΦ είναι η λίστα να επικαιροποιείται ανά τρίμηνο ή και νωρίτερα, εφόσον τα δεδομένα για την επάρκεια της αγοράς αλλάξουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή