Κοπάδια με αδέσποτα άλογα στις παρυφές του Υμηττού

Κοπάδια με αδέσποτα άλογα στις παρυφές του Υμηττού

Μιλούν στην «Κ» κάτοικοι και εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων για μία «ιδιαίτερη» συμβίωση

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο σημεία στις παρυφές του Υμηττού, στον Δήμο Κρωπίας, ζουν εδώ και χρόνια δύο ομάδες αδέσποτων αλόγων, των οποίων ο πληθυσμός μεγαλώνει διαρκώς. Σήμερα έχουν φτάσει τα 89, αλλά σύντομα θα αυξηθούν καθώς 20 θηλυκά εγκυμονούν και θα ξεκινήσουν να γεννούν από τον επόμενο μήνα.

Ολα ξεκίνησαν, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, όταν 3-4 άλογα μεταφέρθηκαν από τον ιδιοκτήτη τους σε μη περιφραγμένο χώρο, στους πρόποδες του Υμηττού, στο Κορωπί.

Καθώς δεν είχαν στειρωθεί, πολλαπλασιάστηκαν και μέχρι πριν λίγο καιρό είχαν φτάσει τα 92, αλλά πρόσφατα τρία πέθαναν από τις κακουχίες. Σημειώνεται πως άλλα 25 έχουν αποσπαστεί από την ομάδα και περιφέρονται ελεύθερα στην περιοχή.

Το περασμένο καλοκαίρι, δύο ιδιοκτήτριες αλόγων, η Ιωάννα Ζεμπερλίγκου και η Μαρία Μαρώλια οι οποίες έχουν ιδρύσει την ΑΜΚΕ «Ηelp Horses Ymittos», ξεκίνησαν να τα φροντίζουν καθώς πολλά από αυτά ήταν ήδη αποστεωμένα και σε κακή κατάσταση. Με την αγωγή ιδιωτών χορηγών και εθελοντών, οι δύο γυναίκες προσπαθούν να καλύψουν τα υψηλά έξοδα της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, της σίτισης αλλά και της κτηνιατρική περίθαλψης.

Κοπάδια με αδέσποτα άλογα στις παρυφές του Υμηττού-1

«Δεν αρκεί η βοήθεια από δήμο και περιφέρεια»

Οπως λέει στην «Κ» η κ. Ζεμπερλίγκου, η νεοσύστατη ΑΜΚΕ πέτυχε να εξασφαλίσει από την Περιφέρεια Αττικής ένα κονδύλι για τη στείρωση των 35 αρσενικών αλόγων, έτσι ώστε να σταματήσει σε πρώτη φάση η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους.

Κοπάδια με αδέσποτα άλογα στις παρυφές του Υμηττού-2

«Από τον περασμένο Σεπτέμβριο που ξεκινήσαμε τη διαδικασία έχουμε στειρώσει οκτώ», σημειώνει η κ. Ζεμπερλίγκου, όμως οι πληρωμές καθυστερούν λόγω γραφειοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, το βάρος της φροντίδας αυτών των αλόγων είναι πολύ δύσκολο να λυθεί από μια ΑΜΚΕ, παρά τη συγκινητική προσφορά των ιδιωτών».

Στα σημεία που περιφέρονται ελεύθερα τα άλογα κυκλοφορούν και σταθμεύουν περίπου 40 σχολικά λεωφορεία παρακείμενων ιδιωτικών σχολείων. Εχουν γίνει καταγγελίες από γονείς που ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών.

Το κόστος για το νερό και τη σίτισή τους φτάνει τις 9.000 ευρώ τον μήνα. «Για κάποιο διάστημα, τους παρείχαμε νερό με υδροφόρες ιδιωτών, κάτι πολύ κοστοβόρο. Ευτυχώς, πριν από λίγες ημέρες ο δήμος δεσμεύτηκε να μας παραχωρεί νερό δωρεάν», προσθέτει η κ. Ζεμπερλίγκου.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη «συμβίωση» κατοίκων και αδέσποτων αλόγων είναι πολλά. «Στα βασικά σημεία που περιφέρονται ελεύθερα τα άλογα, κυκλοφορούν και σταθμεύουν περίπου 40 σχολικά λεωφορεία παρακείμενων ιδιωτικών σχολείων. Συχνά τα άλογα κυκλοφορούν σε απόσταση αναπνοής από τα σχολεία. Δημιουργείται κίνδυνος για τα ζώα, για τους οδηγούς αλλά και για τους μαθητές», λέει χαρακτηριστικά η κ. Ζεμπερλίγκου. Μάλιστα έχουν γίνει καταγγελίες από γονείς που ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών.

Κοπάδια με αδέσποτα άλογα στις παρυφές του Υμηττού-3

Μετ’ εμποδίων προχωρούσαν μέχρι πρόσφατα και οι υιοθεσίες των αλόγων, αφού η νομοθεσία δεν ήταν ξεκάθαρη για περιπτώσεις σαν κι αυτή. Ωστόσο, έπειτα από συνάντηση των υπευθύνων της ΑΜΚΕ με τον Εισαγγελέα Ζώων, πλέον η διαδικασία έχει αρχίσει να κινείται και ήδη έχει υιοθετηθεί μια έγκυος φοράδα μαζί με το πουλάρι της από μία βιολογική φάρμα στο Κρυονέρι.

Δεν είναι μόνο ο Υμηττός

Ο Θανάσης Χελιώτης, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, λέει στην «Κ» πως ο Υμηττός είναι μία μόνο χαρακτηριστική εκδοχή ενός προβλήματος που συναντάται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Οπως περιγράφει: «Εκτός από τα συγκεκριμένα άλογα, οι οργανώσεις που ασχολούνται με τα ιπποειδή έχουν ακόμα καταγράψει 150 αδέσποτα στα Ζήρεια Κορινθίας, 300 στο Ευηνοχώρι, 400 με 600 στα Γρεβενά, 60 με 70 στον Αίνο. Υπάρχουν ακόμα ομάδες αδέσποτων αλόγων στον Ολυμπο αλλά και στη Δυτική Μάνη».

Το πρόβλημα με τη διαχείριση των αδέσποτων αλόγων

Οπως τονίζουν οι οργανώσεις που ασχολούνται με τα ιπποειδή, το πρόβλημα έγκειται σε ένα νομικό κενό καθώς τα αδέσποτα άλογα δεν έχουν δηλωθεί ποτέ από τους πρώην ιδιοκτήτες τους στην Κεντρική Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων των Ιπποειδών (ΚΗΒΔΙ), η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον Οκτώβριο του 2022. Ετσι εμπίπτουν στην κατηγορία «άγρια ζώα» και η διαχείρισή τους δεν μπορεί να καλυφθεί από τις κατά τόπους περιφέρειες, όπως συμβαίνει με τα δηλωμένα άλογα. 

Επικοινωνήσαμε με το αρμόδιο τμήμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μας πληροφόρησαν ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την επίλυση του προβλήματος. Η λύση που προκρίνεται είναι η εφαρμογή ενός τοπικού επιχειρησιακού σχεδίου διαχείρισης και φροντίδας των ιπποειδών υπό την εποπτεία του υπουργείου, το οποίο θα διεκπεραιώνουν ο εκάστοτε δήμος σε συνεργασία με την περιφέρεια και το δασαρχείο της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή