Greek Mafia: «Ακολουθήστε τη διαδρομή του χρήματος»

Greek Mafia: «Ακολουθήστε τη διαδρομή του χρήματος»

Mιχάλης Χρυσοχοΐδης: Είναι εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν διεισδύσει στην οικονομία, στα καύσιμα, στα λαθραία τσιγάρα και βγάζουν πάρα πολλά χρήματα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άνοιξη του 2021, με αφορμή τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του στον Αλιμο, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε καταθέσει στον Αρειο Πάγο φάκελο με ονόματα 500 ποινικών με διασυνδέσεις με την επονομαζόμενη Greek Mafia.

Μια μικρότερη λίστα ονομάτων είχε κατά πληροφορίες διαβιβαστεί στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, με το σκεπτικό ότι πολλά μέλη εγκληματικών οργανώσεων είχαν υπό τον έλεγχό τους βενζινάδικα, μεταφορικές εταιρείες, καθώς και σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.

Το 2021, οι ελεγκτές είχαν εντοπίσει συναλλαγές ενός από τους δολοφονηθέντες, με ποινικό παρελθόν στη νοθεία και στο λαθρεμπόριο βενζίνης, με εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών.

Η αρμόδια Αρχή υπό τον Χαράλαμπο Βουρλιώτη είχε επεξεργαστεί τα στοιχεία καταλήγοντας σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ενδεικτικά ότι οι ελεγκτές της Αρχής είχαν καταφέρει –τότε– να εντοπίσουν συναλλαγές ενός από τα δολοφονημένα μέλη της Greek Mafia, με ποινικό παρελθόν στη νοθεία και στο λαθρεμπόριο βενζίνης, με εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών.

Σε άλλη περίπτωση, είχαν υπάρξει ευρήματα για διασυνδέσεις επιχειρηματία από τον τομέα της εστίασης με έμπορο πετρελαιοειδών, που έχει στο παρελθόν διωχθεί για λαθρεμπόριο. Η Αρχή είχε προχωρήσει σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και τα στοιχεία είχαν διαβιβαστεί στις αρμόδιες αρχές, δίχως πάντως οι εμπλεκόμενοι να διωχθούν ποινικά.

Ούτε η επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» που είχε εξαγγείλει ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε ευοδωθεί, με τον τότε επικεφαλής εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παραπέμπει την πρωτοβουλία Χρυσοχοΐδη στην εισαγγελέα Εφετών που εποπτεύει τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Δυόμισι χρόνια αργότερα, με αφορμή αυτή τη φορά τη δολοφονία του 44χρονου Βαγγέλη Ζαμπούνη και τις συλλήψεις ομογενών από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, η ανάγκη ελέγχου στα οικονομικά των μελών της Greek Mafia επανήλθε στο προσκήνιο.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έχει στο μεταξύ επανακάμψει στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, με τον επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπο Βουρλιώτη. Το υπονόησε, εξάλλου, ο ίδιος ο υπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης στη δημόσια τηλεόραση.

«Είναι εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν διεισδύσει στην οικονομία, στα καύσιμα, στα λαθραία τσιγάρα και βγάζουν πάρα πολλά χρήματα. Υπάρχει η διεθνής πρακτική που λέει follow the money (σ.σ. ακολούθα τα χρήματα). Ολοι αυτοί έχουν περιουσίες και πρέπει να ακολουθήσουμε βήμα βήμα τις αρμόδιες αρχές. Πού βρίσκονται οι περιουσίες τους. Πού είναι ο πλούτος τους», επισήμανε σχετικά.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να διαβιβαστούν στην Αρχή για το Ξέπλυμα στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν τόσο τα δολοφονημένα όσο και τα εν ζωή στελέχη της Greek Mafia, προκειμένου να υπάρξουν δεσμεύσεις κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων και να κινηθούν διαδικασίες οικονομικού ελέγχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή