Πανεπιστήμια σύρονται σε τηλεξετάσεις – Στους πρυτάνεις η «μπάλα» για τα κλειστά ΑΕΙ

Πανεπιστήμια σύρονται σε τηλεξετάσεις – Στους πρυτάνεις η «μπάλα» για τα κλειστά ΑΕΙ

Στην αναγκαστική λύση των εξ αποστάσεως εξετάσεων οδηγούνται τα πανεπιστήμια, «πληρώνοντας» την απροθυμία των πρυτάνεων να αποτρέψουν τις καταλήψεις σχολών από ηχηρές μειοψηφίες.

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ΑΕΙ οδηγούνται στην αναγκαστική λύση των εξ αποστάσεως εξετάσεων, «πληρώνοντας» την απροθυμία των πρυτάνεων να αποτρέψουν τις καταλήψεις σχολών από ηχηρές μειοψηφίες.

Χθες η Σύνοδος των Πρυτάνεων, υπό την πίεση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, «σύρθηκε» σ’ αυτή τη λύση για όσες σχολές δεν είναι εφικτή η διά ζώσης πραγματοποίηση εξετάσεων λόγω κατάληψης. Μάλιστα, προκύπτει το εξής παράδοξο. Οι πρυτάνεις επικρίνουν κυβέρνηση και Δικαιοσύνη για στοχοποίησή τους ωσάν, παρά το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, να μη φέρουν ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, την ίδια στιγμή που η απόφασή τους περί ψηφιακών εξετάσεων, ακριβώς λόγω του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων, είναι υπό την αίρεση του διδάσκοντος κάθε μαθήματος «να επιλέξει την καταλληλότερη μέθοδο αξιολόγησης των φοιτητών», όπως λέει ο νόμος.

Με βάση τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, έως χθες σε ΑΕΙ των μεγάλων αστικών κέντρων υπό κατάληψη τελούσαν 164 στα 433 τμήματα, ενώ οι αριστερές παρατάξεις δίνουν λίγο πιο μεγάλο αριθμό. Για σήμερα και αύριο έχει προγραμματιστεί νέος γύρος φοιτητικών συνελεύσεων και σ’ αυτές θα φανεί εάν οι αριστερές παρατάξεις θέλουν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις και με ποιον τρόπο. Οι ηγεσίες των κοσμητειών είναι σε επιφυλακή, με δεδομένο ότι δεν αποκλείεται να καλέσουν την αστυνομία σε περίπτωση επεισοδίων. Χθες, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε στη Σύνοδο των Πρυτάνεων ότι «η πολιτεία θα κάνει παρέμβαση όπου μας πείτε».

Ειδικότερα, χθες η Σύνοδος ανέφερε ότι «προτεραιότητα αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με την αξιοποίηση και των εξ αποστάσεως μεθόδων, εφόσον αυτές απαιτηθούν. Για τον σκοπό αυτό τα ΑΕΙ με αποφάσεις των συγκλήτων τους θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο». Αρα, τον λόγο πλέον έχουν oι σύγκλητοι των ΑΕΙ στα οποία υπάρχουν υπό κατάληψη σχολές. Χθες η Σύγκλητος του ΕΜΠ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά τα μαθήματα σε όσες σχολές δεν έχουν συμπληρωθεί οι υποχρεωτικές 13 εβδομάδες διδασκαλίας και οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου εξ αποστάσεως σε όσες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους διδάσκοντες, διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Το εαρινό εξάμηνο στο ΕΜΠ θα ξεκινήσει 12 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, η Σύγκλητος του εμβληματικού ΑΕΙ επισημαίνει ότι «καθίσταται προφανές ότι οι “καταλήψεις” μόνο εμπόδια δημιουργούν σε όλο το φάσμα των λειτουργιών του ΕΜΠ. Ταυτόχρονα στρέφονται κατάφωρα εναντίον του δημόσιου πανεπιστημίου και τελικά οδηγούν στη μη στήριξή του. Οι “καταλήψεις” δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως μορφή πάλης, αντιπαράθεσης και διαφωνίας, όπως ζητείται από τη θωρακισμένη συνταγματική μας δημοκρατία. Εχουν εν τέλει καταπέσει στη συνείδηση της κοινωνίας». Στην ίδια απόφαση τονίζεται προς πάσα κατεύθυνση ότι «η Σύγκλητος του ΕΜΠ και ο πρύτανής του δεν έχουν ούτε επιθυμούν να έχουν κατασταλτικές αρμοδιότητες και ευθύνες. Επιθυμούν και επιδιώκουν τη συναίνεση και τον διάλογο σε όλα τα επίπεδα. Η στάση αυτή θα τηρηθεί και τώρα». Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ θα συνεδριάσει την Τετάρτη.

Για σήμερα και αύριο έχει προγραμματιστεί νέος γύρος φοιτητικών συνελεύσεων και σε αυτές θα φανεί εάν οι αριστερές παρατάξεις θέλουν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις.

Η απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων ήλθε μετά και την πίεση που άσκησε το υπουργείο Παιδείας, στέλνοντας στα ΑΕΙ εγκύκλιο που επισήμανε ότι σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών οι εξετάσεις πρέπει να οργανωθούν διαδικτυακά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε χθες στους πρυτάνεις ότι με βάση τον νόμο 4957/22 η σύγκλητος έχει δέσμια αρμοδιότητα να οργανώσει τις εξετάσεις, και το υπουργείο διαθέτει τεχνική υποδομή που μπορεί να παρασχεθεί στα ιδρύματα.

Μεταξύ των πρυτάνεων ΑΕΙ με σχολές υπό κατάληψη δεν υπήρξαν ισχυρές διαφωνίες ως προς τη διοργάνωση εξ αποστάσεως εξετάσεων, πλην της πρυτάνεως του Παντείου Χριστίνας Κουλούρη, η οποία δήλωσε ότι θα περιμένει μία εβδομάδα για την περίπτωση που η κατάληψη λήξει, αφού υπάρχει περιθώριο για να γίνουν οι εξετάσεις διά ζώσης. Ωστόσο, υπάρχουν κοσμητείες σχολών που εμμένουν στα διά ζώσης μαθήματα. Αυτό συμβαίνει στη Νομική ΑΠΘ, καθώς ο κοσμήτορας Π. Γκλαβίνης ανέφερε στην «Κ» ότι «υπέρ της κατάληψης ψήφισαν λίγοι φοιτητές σε σύνολο 2.500. Αρα οι φοιτητές πρέπει μαζικά να συμμετάσχουν στη φοιτητική συνέλευση, εάν θέλουν να σταματήσει η κατάληψη».

Από την άλλη, η σύνοδος εξέφρασε «την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στοχοποίηση των πρυτανικών αρχών, με αποκορύφωση την εισαγγελική παρέμβαση». Υπενθυμίζεται ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών στην εντολή που έδωσε για διερεύνηση, αρμοδίως, εάν στις καταλήψεις έγιναν πράξεις που διώκονται αυτεπαγγέλτως, στο κάδρο έθεσε όχι μόνο τους καταληψίες για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες αλλά και τις πρυτανικές αρχές ως προς τις ενέργειες που έκαναν ή όχι για την αποτροπή των καταλήψεων. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχει –σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ»– δυσφορία μερίδας πανεπιστημιακών για τη στάση των πρυτάνεων.

Παράλληλα, η σύνοδος επαναδιατύπωσε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου πανεπιστημίου. Για το θέμα ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι από το 2018 έως σήμερα η τακτική και έκτακτη χρηματοδότηση έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 41 εκατ. ευρώ, ενώ η τακτική για το 2024 θα είναι αυξημένη κατά 11 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023, δηλαδή από 116 εκατ. ευρώ σε 127 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή