Δήμος Αθηναίων: «Μονομαχία» στον λόφο του Στρέφη

Δήμος Αθηναίων: «Μονομαχία» στον λόφο του Στρέφη

Αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στον νέο δήμαρχο Χάρη Δούκα και στην αντιπολιτευόμενη παράταξη «Αθήνα ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τα έργα στον λόφο του Στρέφη συγκρούστηκε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας με τον τέως δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος βρίσκεται πλέον στη θέση της αντιπολίτευσης. Σε ανακοίνωση της παράταξης «Αθήνα ψηλά» καταγγέλλεται ο νυν δήμαρχος ότι «αποφάσισε να πετάξει στο καλάθι των απορριμμάτων τη χορηγία, ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή για τη διαμόρφωση του εμβληματικού λόφου του Στρέφη σ’ έναν σύγχρονο και ασφαλή χώρο πρασίνου».

Ο δήμαρχος Αθηναίων απαντώντας στις καταγγελίες τονίζει ότι τα έργα στον λόφο «δεν έχουν προχωρήσει εδώ και δύο περίπου χρόνια με ευθύνη της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη, ενώ ο λόφος παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης». Ο κ. Δούκας κατηγορεί τον κ. Μπακογιάννη για αδράνεια όσο ο χώρος υποβαθμιζόταν και αναφέρει ότι «είναι υπόλογος απέναντι όχι μόνο στους κατοίκους της περιοχής αλλά και σε όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, γιατί λόγω της ανεπάρκειάς του διακύβευσε μία ακόμη ευκαιρία αναβάθμισης της πόλης». Ο δήμαρχος σημειώνει επίσης ότι «κατόπιν προσφυγής κατοίκων, το Συμβούλιο της Επικρατείας (Δεκέμβριος 2023) εξέδωσε διαταγή να σταματήσουν τα έργα». Δεσμεύεται ωστόσο ότι «ο δήμος θα αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες για την ασφάλεια των κατοίκων και να αποχωρήσει η εταιρεία».

Με νέα ανακοίνωσή της η παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη «Αθήνα ψηλά» ζητάει από τη δημοτική αρχή να κοινοποιήσει τον σχεδιασμό της για το συγκεκριμένο έργο και για το πώς θα προχωρήσει η ανάπλαση μετά την αποχώρηση του δωρητή. Κατηγορεί επίσης ευθέως τον κ. Δούκα ότι προχώρησε σε αυτή την ενέργεια προκειμένου να ικανοποιήσει τα στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τα οποία έχει έρθει σε συνεννόηση προεκλογικά προκειμένου να τον υποστηρίξουν. «Το εύκολο είναι να σταματήσεις ένα έργο, ιδίως όταν αποτελεί προεκλογική συμφωνία κάτω από το τραπέζι. Το δύσκολο είναι να το ξεκινήσεις, έχοντας σχεδιάσει και εξασφαλίσει όλα τα παραπάνω και να το συνεχίσεις κόντρα στα συμφέροντα των γνωστών αγνώστων».

Τα έργα στον λόφο του Στρέφη, τα οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθούν με δωρεά ύψους 1,15 εκατ. ευρώ από την Prodea Investments μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», δεν έχουν προχωρήσει εδώ περισσότερο από ένα χρόνο, εξαιτίας αντιδράσεων ομάδας ατόμων τα οποία εμπόδιζαν τα συνεργεία με αποτέλεσμα να παρεμβαίνουν διαρκώς οι αστυνομικές δυνάμεις. Ο λόφος για πολλά χρόνια είχε αφεθεί στην ασυδοσία και την εγκατάλειψη, ωστόσο το μέγεθος και το είδος των παρεμβάσεων που σχεδιάστηκαν από τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη είχαν ξεσηκώσει έντονη κριτική. Σημειώνεται ότι απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία εκδόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2023 έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής 16 κατοίκων του λόφου Στρέφη κατά του Δήμου Αθηναίων. Με την απόφαση διετάχθη να σταματήσει προσωρινά η υλοποίηση των προβλεπόμενων μεταλλικών κατασκευών (ανατολικού, δυτικού και ενδιάμεσου belvedere) σε αντίστοιχα σημεία της κορυφογραμμής του λόφου. Οριστική δικάσιμος έχει οριστεί στις 2 Φεβρουαρίου 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή