Αγρότες: Ετοιμοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις

Αγρότες: Ετοιμοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις

Δεν ικανοποιήθηκαν οι αγρότες με τις εξαγγελίες – Νέα πρόσκληση για διάλογο απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καλοδεχούμενα, αλλά ελάχιστα μπροστά στις καταστροφές που έχουν συμβεί και τις ανάγκες που υπάρχουν», απαντούν οι αγρότες όσον αφορά τη χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την καταβολή έως και 10.000 ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας. Εμφανίζονται έτοιμοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις καθώς, όπως τονίζουν, πέντε μήνες μετά τις καταστροφές δεν γνωρίζουν ακόμη το συνολικό ύψος της αποζημίωσης που θα λάβουν –δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι–, ώστε να προγραμματίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Σε κάθε περίπτωση οι κινητοποιήσεις αναμένεται να συνεχιστούν έως και το τέλος της εβδομάδας, ενώ πολλοί αγρότες σχεδιάζουν να μεταβούν στην Agrotica την ημέρα των εγκαινίων –μεθαύριο Πέμπτη– και να παραμείνουν τις 4 ημέρες που θα διαρκέσει η έκθεση στη Θεσσαλονίκη. Σχεδιάζουν τη σύνταξη ενός υπομνήματος με την καταγραφή των προβλημάτων τους το οποίο θα προσπαθήσουν να επιδώσουν στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας παράλληλα να συναντηθούν μαζί του.

Πρόγραμμα «Απόλλων»

Χθες πάντως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης απηύθυνε νέα πρόσκληση για διάλογο, τονίζοντας ότι κυβέρνηση και αγρότες βρίσκονται στην ίδια όχθη του ποταμού. «Ζητάω από τους αγρότες να έλθουν να συζητήσουμε. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Μαζί είμαστε. Στην ίδια πλευρά της όχθης είμαστε. Εχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μαζί. Πραγματικά θέλουμε να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τον πρωτογενή τομέα. Καταλαβαίνουμε τα προβλήματα. Δεν είναι μόνοι. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στο πλευρό τους και έχει αποδειχθεί από τα μέτρα που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα», τόνισε ο υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε επίσης ότι την Παρασκευή, στο πλαίσιο της έκθεσης «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης θα ανακοινώσει το πρόγραμμα «Απόλλων» που αφορά το ενεργειακό κόστος στην πρωτογενή παραγωγή.

Μπορεί τα περισσότερα προβλήματα να καταγράφονται στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφές του Σεπτεμβρίου, ωστόσο οι αγρότες σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν βγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κυρίως για τις περικοπές που έχουν υποστεί λόγω της εφαρμογής της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και το κόστος παραγωγής.

Υποβολή αιτήσεων

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος της πρώτης κρατικής αρωγής για τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για επιπλέον πρώτη αρωγή σε περιπτώσεις που κρίνουν πως έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, δηλαδή εξοπλισμό, πρώτες ύλες, αποθηκευμένα προϊόντα, κατεστραμμένα οχήματα και έγγειο κεφάλαιο.

Η Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής καλεί τους αγρότες να υποβάλουν τους σχετικούς φακέλους προς τους αρμόδιους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, «ώστε να μπορέσουν να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες για την καταβολή τόσο της προκαταβολής όσο και της τελικής επιχορήγησης στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή