Λέσβος – Μεταναστευτικό: Αθωώθηκαν και οι 16 ακτιβιστές

Λέσβος – Μεταναστευτικό: Αθωώθηκαν και οι 16 ακτιβιστές

Συμμετείχαν στη MKO ERCI στη Λέσβο και κατηγορούνταν για κατασκοπεία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αθώοι κρίθηκαν χθες οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ERCI στη Λέσβο. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν συλληφθεί το 2016 έπειτα από κοινή έρευνα της Αστυνομίας και του Λιμενικού κατηγορούμενοι για κατασκοπεία. Η δίκη για την υπόθεση ξεκίνησε στις 9 Ιανουαρίου και χθες, έπειτα από τέσσερις συνεδριάσεις, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου απήλλαξε και τους 16 διωκόμενους από τις κατηγορίες. Είχε προηγηθεί η απαλλαγή, τον Ιανουάριο του 2023, των υπολοίπων 8 αλλοδαπών κατηγορουμένων, όμως για δικονομικούς λόγους, πριν το δικαστήριο υπεισέλθει στην ουσία της υπόθεσης. Ο λόγος ήταν ότι επτά χρόνια μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος τους δεν τους είχε επιδοθεί μεταφρασμένο στα αγγλικά το κλητήριο θέσπισμα, με το δικαστήριο να αποφασίζει την απαλλαγή τους λόγω παραγραφής.

Μεταξύ αυτών και η Σάρα Μαρντίνι, πρόσφυγας από τη Συρία που βραβεύθηκε για την ανθρωπιστική – εθελοντική δράση της και αποτέλεσε έμπνευση για τη δημιουργία ταινίας στη πλατφόρμα Netflix. Οι Ελληνες κατηγορούμενοι πάντως, για τους οποίους δεν υπήρχε ανάγκη μετάφρασης του κλητηρίου θεσπίσματος και άρα δικονομικό «φάουλ», παραπέμφθηκαν σε δίκη, με το δικαστήριο να εξετάζει για πρώτη φορά την ουσία της υπόθεσης ανακηρύσσοντάς τους όλους αθώους. «Καταρρίφθηκε πανηγυρικά ένα έωλο κατηγορητήριο που συνεχίζει να διασύρει την Ελλάδα διεθνώς, καθώς έχει χαρακτηριστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η μεγαλύτερη υπόθεση ποινικοποίησης της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ευρώπη», δήλωσε στην «Κ» ο ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης, Ζαχαρίας Κεσσές.

Εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης σε ό,τι αφορά τα κακουργήματα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και διακίνησης παράτυπων μεταναστών.

Ο διωκόμενοι συμμετείχαν στη ΜΚΟ ERCI Emergency Response Center International, η οποία το 2016 διενεργούσε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης παράτυπων μεταναστών στη Λέσβο. Με βάση το κατηγορητήριο, οι Ελληνες και οι αλλοδαποί εθελοντές λάμβαναν και διακινούσαν εμπιστευτικού χαρακτήρα πληροφορίες σχετικά με τον χώρο και τον χρόνο απόπλου των μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό την Ελλάδα. Κατηγορούνταν ακόμη ότι «με τη χρήση σύγχρονων μέσων κατόπτευσης συγκέντρωναν πληροφορίες που αφορούσαν μεταναστευτικές αρχές από την Τουρκία», καθώς και ότι «με παράνομο τρόπο προέβαιναν σε ακροάσεις ασυρματικών επικοινωνιών των ελληνικών αλλά και των ξένων αρχών και συγκεκριμένα του Λιμενικού Σώματος, του ΝΑΤΟ και του Frontex».

Ως μάρτυρες κατηγορίες εξετάστηκαν τρεις αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και ισάριθμοι του Λιμενικού. Τα δύο από τα τρία στελέχη της αστυνομίας απέφυγαν να τοποθετηθούν επί της ουσίας ενώπιον του δικαστηρίου και μόνον ο ένας αξιωματικός επανέλαβε στην έδρα όσα είχε καταθέσει και κατά το στάδιο της προανάκρισης. Αντίστοιχα, τα δύο από τα τρία στελέχη του Λιμενικού, μεταξύ των οποίων και ο τότε λιμενάρχης Λέσβου, δεν έδωσαν το «παρών» στη δίκη, ενώ ο συνάδελφός τους που κατέθεσε δήλωσε άγνοια για την υπόθεση. Με βάση και τα παραπάνω, η έδρα κήρυξε αθώους τους κατηγορουμένους για την κατηγορία της κατασκοπείας σε βαθμό πλημμελήματος που αντιμετώπιζαν. Εκκρεμεί, πάντως, η εκδίκαση της ίδιας υπόθεσης σε ό,τι αφορά τα κακουργήματα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και διακίνησης παράτυπων μεταναστών, σε χρόνο ωστόσο που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή