Μ. Σπιντελέγκερ στην «Κ»: «Τα μηνύματα των λαϊκιστών θα αυξήσουν τις ροές το ’24»

Μ. Σπιντελέγκερ στην «Κ»: «Τα μηνύματα των λαϊκιστών θα αυξήσουν τις ροές το ’24»

Ανησυχία ενόψει ευρωεκλογών - Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ανάπτυξης Μεταναστευτικής Πολιτικής μίλησε στην «Κ» με «φόντο» την ανάληψη της προεδρίας του ICMPD από την Ελλάδα.

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την πεποίθηση ότι ο λαϊκισμός των «εύκολων λύσεων» –που εισηγούνται διάφορα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη– ενόψει ευρωεκλογών θα οδηγήσει σε άμεση αύξηση των μεταναστευτικών ροών το 2024 εξέφρασε ο Μάικλ Σπιντελέγκερ, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ανάπτυξης Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD) μιλώντας στην «Κ», με αφορμή την επίσημη ανάληψη της προεδρίας του ICMPD για το 2024 από την Ελλάδα, που πήρε τη «σκυτάλη» από την Τουρκία, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Σχολιάζοντας την ανάληψη της προεδρίας του ICMPD από την Ελλάδα, ο κ. Σπιντελέγκερ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Αθήνα για τον προσδιορισμό τεσσάρων χωρών που είναι σημαντικές για την ελληνική πλευρά, αλλά και τα κράτη-μέλη του ICMPD που είναι η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Τυνησία και το Μαρόκο. «Θα επισκεφθούμε με τις ελληνικές αρχές τις εν λόγω χώρες, ώστε να προτείνουμε και να προωθήσουμε μια ειδική πολιτική πλατφόρμα μεταξύ κρατών-μελών του ICMPD στην οποία θα συμμετέχουν και οι τέσσερις χώρες. Θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί», επισήμανε. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα προσκληθούν στην Αθήνα το καλοκαίρι προκειμένου να μετάσχουν στη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής, «ώστε να συζητηθεί εις βάθος το ζήτημα του μεταναστευτικού και να εξευρεθεί κοινό έδαφος με βασικό στόχο την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και την καταπολέμηση των διακινητών μεταναστών, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα». Χαρακτήρισε, παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντική την ιδέα –που κατέθεσε πρόσφατα στην Κομισιόν ο Eλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου– για τη δημιουργία ενός δικτύου «εθνικών συντονιστών» για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών. «Νομίζω ότι είναι κρίσιμο να μην αφήνεται καμία χώρα να βρίσκει μόνη της λύσεις, αλλά πάντα σε συνεργασία με άλλες, και είναι σημαντικό να ανταλλάσσουν εμπειρίες και γνώση», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ICMPD.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη έγκριση του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε., ο κ. Σπιντελέγκερ σημείωσε ότι το πιο σημαντικό είναι πως πλέον «έχουμε λύση, που αποτελεί μάλιστα σύμβολο της συνεργασίας στην Ευρώπη και ένα πολύ καλό σημάδι για το μέλλον, καθώς θα μας επιτρέπει να εργαζόμαστε από κοινού ώστε να αποφεύγονται μονομερείς λύσεις από τα κράτη-μέλη». Επισήμανε, ωστόσο, ότι αυτό που απομένει να φανεί είναι η εφαρμογή του συμφώνου αλλά και η διευκρίνιση αρκετών ανοιχτών ζητημάτων, που αφορούν, για παράδειγμα, τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται για εκείνους που πρέπει να επιστρέφονται άμεσα, ή για το πώς θα λειτουργεί στην πράξη ο «μηχανισμός αλληλεγγύης». Σχολιάζοντας, παράλληλα, τα ευρήματα της έκθεσης «Προοπτικές μετανάστευσης 2024» του ICMPD που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Δευτέρα, o κ. Σπιντελέγκερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ευρωεκλογές αλλά και οι εκλογές σε διάφορα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα οδηγήσουν σε αύξηση των μεταναστευτικών ροών το πρώτο εξάμηνο του έτους. «Γνωρίζουμε από την επιτόπια έρευνά μας ότι οι εν δυνάμει μετανάστες μαθαίνουν άμεσα τις εξελίξεις στις χώρες όπου θέλουν να μεταβούν», ανέφερε, «επομένως όταν συζητούνται διάφορα αντι-μεταναστευτικά μέτρα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σε κάποιες χώρες, λειτουργούν ως κίνητρο ώστε οι μετανάστες να φύγουν άμεσα προς τους προορισμούς τους προκειμένου να αποφύγουν πιθανές αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί μετά τις εκλογές». «Και ποια θα μπορούσε να είναι η λύση;», τον ρωτάμε. «Νομίζω ότι θα πρέπει να ενημερωθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες ότι μηνύματα που ακούγονται από λαϊκιστές και ακροδεξιούς περί “εύκολων λύσεων” στο μεταναστευτικό θα φέρουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, αύξηση των μεταναστευτικών ροών», είπε χαρακτηριστικά.

Μ. Σπιντελέγκερ στην «Κ»: «Τα μηνύματα των λαϊκιστών θα αυξήσουν τις ροές το ’24»-1
Σύμβολο της συνεργασίας στην Ευρώπη και ένα πολύ καλό σημάδι για το μέλλον χαρακτηρίζει το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε. ο Μάικλ Σπιντελέγκερ.

Το μεταναστευτικό, άλλωστε, θα κυριαρχήσει στην προεκλογική ατζέντα ενόψει των ευρωεκλογών και είναι κρίσιμο να εξηγηθούν στους Ευρωπαίους πολίτες τα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής κοινής μεταναστευτικής πολιτικής. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα της δημόσιας συζήτησης με τίτλο «Μια ολιστική προσέγγιση για ισορροπημένες σχέσεις μετανάστευσης» που πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο της εκδήλωσης στις Βρυξέλλες για την ανάληψη της προεδρίας του ICMPD από την Ελλάδα και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Iλβα Γιόχανσον, των μονίμων αντιπροσώπων της Ελλάδας, πρέσβη Ιωάννη Βράιλα, της Τουρκίας, πρέσβη Φαρούκ Καϊμακτσί, και του γενικού διευθυντή του κέντρου, πρώην υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας Μάικλ Σπιντελέγκερ. Για τον Μαργαρίτη Σχοινά, η βασική πρόκληση για το μέλλον είναι «η ορθή εφαρμογή των διατάξεων του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου», ενώ εξέφρασε αισιοδοξία και βεβαιότητα ότι θα λειτουργήσει.

«Ιστορική στιγμή»

Από την πλευρά της η επίτροπος Γιόχανσον χαρακτήρισε το σύμφωνο «ιστορική στιγμή» για την Ευρώπη, καθώς θα επιτρέπει στην Ε.Ε να αποδείξει σε τρίτες χώρες ότι μπορεί να δίνει λύσεις και «δεν φοβάται να διαχειρίζεται το μεταναστευτικό». «Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην παράνομη διακίνηση σε συνεργασία τόσο με τις ευρωπαϊκές χώρες όσο και με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης αυτών των ροών, και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε νόμιμες εναλλακτικές οδούς, νόμιμης μετανάστευσης, λελογισμένες, σύμφωνα με τις ανάγκες της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτό πρεσβεύει η ελληνική μεταναστευτική πολιτική και αυτό είναι το σύνθημα της ελληνικής προεδρίας», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης. Από την πλευρά του ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην Ε.Ε. Φαρούκ Καϊμακτσί σε δήλωσή του προς την «Κ» σημείωσε ότι μετά και την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τον περασμένο Δεκέμβριο, «ελπίζω ότι το μεταναστευτικό θα είναι τομέας όπου μπορούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη και να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας με τη γειτονική μας χώρα, την Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT