Γεραπετρίτης – Μπλίνκεν: Συνάντηση με «γεμάτη» ατζέντα

Γεραπετρίτης – Μπλίνκεν: Συνάντηση με «γεμάτη» ατζέντα

Τι θα συζητήσουν στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιφέρεια της Ελλάδας αλλά και η διμερής αμυντική συνεργασία θα αποτελέσουν, μεταξύ άλλων, αντικείμενο των συζητήσεων που θα έχει αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στην Ουάσιγκτον με τον ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο του 5ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ. Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται, βεβαίως, τα ελληνοτουρκικά και η Ανατολική Μεσόγειος, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Κίνα. Η διμερής αμυντική συνεργασία με τα F-35 ως κυρίως πιάτο, αλλά και η προοπτική συμπαραγωγής φρεγατών «Constellation» θα συζητηθεί, όπως και η συνεργασία στην ασφάλεια, στην πολιτική προστασία, το εμπόριο και τις ανταλλαγές σε επίπεδο λαών.

Σημειώνεται πως στην Αθήνα θα φιλοξενηθεί στις 16-17 Απριλίου η 9η Διάσκεψη για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της («Our Ocean Conference»), άλλωστε έχει προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη και με τον ειδικό απεσταλμένο για το κλίμα Τζον Κέρι. Οι κ. Γεραπετρίτης και Μπλίνκεν αναμένεται να υπογράψουν τη συμφωνία «Artemis», πρόγραμμα της NASA για τη διαστημική συνεργασία.

Είναι προφανές ότι στην παρούσα φάση ύφεσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την παράλληλη απεμπλοκή των προγραμμάτων F-35 για την Αθήνα και F-16 για την Αγκυρα, η διατήρηση της κατάστασης νηνεμίας στο Αιγαίο, σε μια περίοδο συνολικότερης ανάφλεξης στην ευρύτερη περιφέρεια, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τις ΗΠΑ. Βεβαίως, στις πρόσφατες συζητήσεις που είχε στη Σούδα ο κ. Μπλίνκεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτά τα θέματα τέθηκαν ακροθιγώς.

Πέραν των περιφερειακών θεμάτων και των ελληνοτουρκικών θα συζητηθούν η προμήθεια των F-35, αλλά και η προοπτική συμπαραγωγής φρεγατών «Constellation».

Σε επίπεδο αρχών, θα επιβεβαιωθεί η κοινή αντίληψη των δύο πλευρών για διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Από την Αθήνα αναμένουν ότι η Ουάσιγκτον θα αναγνωρίσει, εκ νέου, τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως αναπόσπαστου τμήματος της περιφερειακής αρχιτεκτονικής ασφαλείας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την περιοχή και τον κόσμο. Από την Αθήνα αναμένεται, μεταξύ άλλων, να επιβεβαιωθεί η δέσμευση της Ουάσιγκτον στο σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία, Ισραήλ και ΗΠΑ) αλλά και να εξασφαλιστεί η αμερικανική υποστήριξη στην προσπάθεια της Ελλάδας να αναπτύξει και να αξιοποιήσει καλύτερα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσω, μεταξύ άλλων, της προώθησης έργων ενεργειακής διασυνδεσιμότητας με αγωγούς και έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Η οικονομία, ο τουρισμός και η εκπαίδευση αναμένεται, επίσης, να συζητηθούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες που θα καθίσουν στο τραπέζι του Στρατηγικού Διαλόγου. Η πέμπτη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και ΗΠΑ στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου αποτελεί για την Αθήνα επαναβεβαίωση ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, και ισχυρή απόδειξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που έχουν οικοδομήσει η Ελλάδα και οι ΗΠΑ.

Τον κ. Γεραπετρίτη θα πλαισιώνουν και οι δύο υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ στην αντιπροσωπεία θα βρίσκονται, ακόμα, η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρέσβης ε.τ. Ελ. Αγγελόπουλος, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρης Μάλλιος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος Γιάννης Δαγκλής κ.ά.

Το ψήφισμα Ραντ Πολ

Χθες, στην Τουρκία συζητήθηκε, δίχως πάντως να επικρατήσει ανησυχία, η κατάθεση από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Ραντ Πολ ψηφίσματος (joint resolution) στη Γερουσία, με το οποίο ζητείται να απαγορευθεί η εξαγωγή των F-16 στην Αγκυρα, δίχως πάντως να δίνεται κάποια αιτιολογία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γερουσιαστής από το Κεντάκι δεν αποτελεί τακτικό επικριτή των τουρκικών θέσεων, αν και τελευταία οι θέσεις του έχουν μετατοπιστεί, ιδιαίτερα λόγω της τουρκικής δράσης στη βόρεια Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή