Ελληνοτουρκικά: Η Αγκυρα επαναφέρει τις διεκδικήσεις

Ελληνοτουρκικά: Η Αγκυρα επαναφέρει τις διεκδικήσεις

Επανέρχεται στις βασικές διεκδικήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν αναφερόμενος «στο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, της αποστρατιωτικοποίησης και του εναέριου χώρου»

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το γεγονός ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένα θέματα. Αποδίδουμε έμφαση σε ζητήματα αμοιβαία επωφελή, αλλά δεν αναιρούμε τις βασικές μας θέσεις. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στη διακήρυξη των Αθηνών». Αυτό ανέφεραν διπλωματικές πηγές οι οποίες κλήθηκαν να σχολιάσουν τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ο οποίος υπενθύμισε ότι η Αγκυρα δεν έχει μετακινηθεί από τις θέσεις της όσον αφορά την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, την αποστρατιωτικοποίησή τους και την αναντιστοιχία εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων.

Οι δηλώσεις Φιντάν γίνονται αντιληπτές από την Αθήνα κατ’ αρχάς ως πάγιες τουρκικές θέσεις, ενώ δεν παραλείπεται να τονιστεί ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, καθώς στις 31 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν δημοτικές εκλογές και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν επιθυμεί να χάσει ξανά την Κωνσταντινούπολη. Στην Αγκυρα, πάντως, υπάρχει και μια χαρακτηριστική ενόχληση, διότι ο κ. Φιντάν δεν προσκλήθηκε από το πρόσφατο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., έπειτα από «βέτο» του Κώστα Κομπού από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στις δηλώσεις του κ. Φιντάν υποκρύπτεται επιπλέον και μια μάλλον σκληρή στάση της Αγκυρας προς την Ουάσιγκτον στο ζήτημα της απόσυρσης των S-400 έναντι επιστροφής στο πρόγραμμα των F-35.

«Αποδίδουμε έμφαση σε ζητήματα αμοιβαία επωφελή, αλλά δεν αναι- ρούμε τις βασικές μας θέσεις», η αντίδραση της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φιντάν σημείωσε (Α Haber) ότι «υπάρχουν προβλήματα στο Αιγαίο τα οποία προέρχονται από το παρελθόν. Ως ώριμα κράτη αυτά τα προβλήματα να τα βάλουμε σε παρένθεση και να δούμε σε ποια θέματα μπορούμε να προχωρήσουμε». Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που γίνονται με τον κ. Γεραπετρίτη και τόνισε ότι «υπάρχουν τα μεταξύ μας ζητήματα που χρονίζουν. Κυρίως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, της αποστρατιωτικοποίησης και τoυ εναέριου χώρου. Εδώ αναζητούμε πώς μπορεί να συζητηθεί το πρόβλημα από μια νέα οπτική γωνία. Εχουμε αυτή την προσπάθεια, μιλάμε συχνά με τον ομόλογό μου. Υπάρχει μια συμφωνία και των δύο πλευρών για τη μείωση της στρατιωτικής έντασης». Ο κ. Φιντάν ξεκαθάρισε πως Αθήνα και Αγκυρα προσπαθούν να αφήσουν στην άκρη το πρόβλημα της Κύπρου και να μην επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για να προσθέσει ότι «κοιτάζουμε τα θέματα του Αιγαίου και της κατάστασης των ομογενών μας».

Τα F-35

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα. «Προβλέπεται η παράδοση των F-35 στην Ελλάδα μετά το 2030. Πρέπει να παρακολουθήσουμε το τι μπορεί να συμβεί μέχρι τότε, πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες. Ομως εμείς πρέπει να δούμε πώς θα εξελίξουμε τις δυνατότητές μας στα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και τις δυνατότητές μας στα μαχητικά». Οσο για το ερώτημα αν η Τουρκία θα προσπαθήσει να πάρει F-35, ο κ. Φιντάν απάντησε δηλώνοντας ότι «αν δεν χάσουμε άλλες δυνατότητές μας, φυσικά γιατί να μη συμβεί; Θα είναι κάτι που θα θέλαμε να αποκτήσουμε. Ομως, αν υπάρχουν όροι να αποχωριστούμε άλλες δυνατότητες και να προσαρμοστούμε σε άλλες πολιτικές κι αν οι όροι είναι ασυμβίβαστοι, τότε θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις». Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απέκλεισε το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης των S-400 από τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή