Εκτός σχεδίου δόμηση: Ενστάσεις από τους πολεοδόμους

Εκτός σχεδίου δόμηση: Ενστάσεις από τους πολεοδόμους

Ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι νομοθετικές προτάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πάγια θέση του υπέρ της κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης επαναλαμβάνει ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων – Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ). Οι πολεοδόμοι εκτιμούν ότι είναι ανεπίτρεπτο να προωθηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος ρύθμιση που θα πριμοδοτεί τη δόμηση σε αγροτεμάχια ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων σε όλη τη χώρα. Ζητάει δε ο περιορισμός της δυνατότητας οικοδόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές να αφορά τους πάντες, δηλαδή και τις επενδύσεις (τουριστικές ή άλλες) που προωθούνται με ειδικά πολεοδομικά σχέδια.

Με χθεσινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων – Χωροτακτών εκφράζει την έντονη ανησυχία του αναφορικά με τις πολυαναμενόμενες νομοθετικές προτάσεις του ΥΠΕΝ για την εκτός σχεδίου δόμηση. «Πάγια θέση του ΣΕΠΟΧ είναι η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, ως ένα πρόβλημα που διαχρονικά υπονομεύει την ορθολογική ανάπτυξη του περιαστικού και εξωαστικού χώρου και την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Συχνά με ευθύνη των αρχών (κεντρικών και ενίοτε τοπικών) καθυστερεί ή αναστέλλεται ο υφιστάμενος χωρικός σχεδιασμός με επιβαρυντικές επιπτώσεις για το ήδη δομημένο και φυσικό περιβάλλον.

Ο ΣΕΠΟΧ επισημαίνει ότι η εκτός σχεδίου δόμηση δεν αφορά αποκλειστικά τον περιαστικό χώρο αλλά όλη την επικράτεια και έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις παραγωγικές δραστηριότητες της υπαίθρου που προκύπτουν από την κατάτμηση, τη διάσπαση και τελικά την απαξίωση της αγροτικής γης. Οι πολιτικές αυτές κινούνται σε κατεύθυνση αντίθετη ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και του τοπίου, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ορθολογική οργάνωση του χώρου, με ανυπολόγιστες δυσμενείς συνέπειες».

Το συλλογικό όργανο των πολεοδόμων επισημαίνει τη «διγλωσσία» της πολιτείας, που από τη μια πλευρά εκπονεί πολεοδομικά σχέδια και από την άλλη επιτρέπει την άναρχη δόμηση χωρίς σχεδιασμό. «Είναι ανεπίτρεπτο να προωθείται η εκτός σχεδίου δόμηση όταν βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα πολεοδομικής μεταρρύθμισης που το ίδιο το ΥΠΕΝ έχει προγραμματίσει και προωθεί. Ο ΣΕΠΟΧ προωθεί, αναδεικνύει και υπερασπίζεται τις συνταγματικές επιταγές, τη νομολογία του ΣτΕ και τους ισχύοντες όρους και προϋποθέσεις για την ύπαρξη μετώπου σε αναγνωρισμένο κοινόχρηστο οδικό δίκτυο, που συνηγορούν στο ότι οι εκτός σχεδίου περιοχές δεν έχουν προορισμό κατ’ αρχήν τη δόμηση ή την τουριστική εκμετάλλευση, πολύ δε περισσότερο στην τρέχουσα συγκυρία των περιβαλλοντικών προκλήσεων και της κλιματικής αλλαγής».

Τέλος, ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων – Χωροτακτών αναδεικνύει ένα ζήτημα που ελάχιστα έχει τεθεί στον δημόσιο διάλογο: ότι ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης δεν πρέπει να αφορά μόνο τις μεμονωμένες οικοδομικές άδειες, αλλά και τις οργανωμένες αναπτύξεις, ώστε να μη δημιουργούνται «δύο ταχύτητες». «Βασικές παράμετροι για έναν δίκαιο, τεχνικά ορθό και αποτελεσματικό περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης είναι: α. ο άμεσος περιορισμός της άκριτης και εκτεταμένης χρήσης του εργαλείου των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων και β. η απρόσκοπτη ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού στη χώρα, με την άμεση υποστήριξη του προγράμματος εκπόνησης και θεσμοθέτησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή