Dirty Wellness: Το φαγητό χωρίς ενοχές είναι υγεία
dirty-wellness-το-φαγητό-χωρίς-ενοχές-είναι-υγεία-562872976

Dirty Wellness: Το φαγητό χωρίς ενοχές είναι υγεία

Η νέα τάση που αποκηρύσσει τη στρατιωτική πειθαρχία στη γυμναστική και τη διατροφή

Εικονογράφηση: Michael Kirki
Ακούστε το άρθρο

Ο Διονύσης ήταν 33 ετών, όταν βγήκε από μια μακροχρόνια σχέση συγκατοίκησης. Τη μέρα της μετακόμισης στο καινούργιο του σπίτι αφηρημένος στάθηκε μπροστά από τον ολόσωμο καθρέφτη που κοσμούσε την είσοδο της πολυκατοικίας. «Θα το πω απλά. Δεν μου άρεσα. Πιο συγκεκριμένα, δεν μου άρεσε το σώμα μου. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή βγήκα από την αδράνεια στην οποία είχα καταπέσει το τελευταίο διάστημα. Αποφάσισα πως θα φροντίζω περισσότερο τον εαυτό μου και το πρώτο μου βήμα ήταν να γραφτώ και πάλι στο γυμναστήριο». Από τότε έχουν περάσει τρία χρόνια και πλέον ο Διονύσης νιώθει πολύ καλά με το σώμα του. Απόδειξη οι φωτογραφίες που ανεβάζει στο Instagram και που δείχνουν με κάθε λεπτομέρεια τους τετραγωνισμένους κοιλιακούς και τα γραμμωμένα χέρια του. Οπως όμως ομολογεί στην «Κ» το τίμημα που νιώθει ότι πληρώνει, είναι πολύ υψηλό.

«Αρχικά πήγαινα στο γυμναστήριο τρεις φορές την εβδομάδα. Επειδή άρχισα να βλέπω γρήγορα αποτελέσματα στο σώμα μου που μού άρεσαν, αύξησα τις επισκέψεις μου στις πέντε. Ακόμα και αν νιώθω εξαντλημένος θα πιέσω τον εαυτό μου και θα πάω. Παράλληλα άρχισα να προσέχω τη διατροφή μου. Ξεκίνησα να παίρνω και συμπληρώματα. Αν θέλω να είμαι ειλικρινής θα πω πως νιώθω διαρκώς κουρασμένος. Η μεγάλη όμως αλλαγή έγινε στην κοινωνική μου ζωή. Οχι από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά σταδιακά. Αρχισα να αποφεύγω εξόδους που ήξερα ότι περιλαμβάνουν φαγητό. Να αρνούμαι κεράσματα στο γραφείο, ή όταν για παράδειγμα θα παραγγείλουν οι υπόλοιποι πίτσα θα τους ζητήσω να παραγγείλουν κάτι άλλο για μένα. Πλέον έχω μειώσει και τις εξόδους για ποτό. Αντιλαμβάνομαι πως μού έχει γίνει εμμονή, καθώς νιώθω πως με το παραμικρό παραστράτημα θα καταστρέψω την προσπάθεια των τελευταίων ετών».

«Αντιλαμβάνομαι πως μού έχει γίνει εμμονή, καθώς νιώθω πως με το παραμικρό παραστράτημα θα καταστρέψω την προσπάθεια των τελευταίων ετών».

Οι ενοχές που νιώθει ο Διονύσης για κάθε αχρείαστη θερμίδα που καταναλώνει, είναι ο πυρήνας της φιλοσοφίας του dirty wellness, που μας καλεί να μην «αυτομαστιγωνόμαστε» για τις μικρές ή μεγαλύτερες διατροφικές παρεκτροπές μας. Ο Μάνος Δημητρούλης, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, που έχει συναντήσει στην καριέρα του πολλές περιπτώσεις αντίστοιχες με του Διονύση, σχολιάζει στην «Κ» ότι πρότυπα που απαιτούν στρατιωτική πειθαρχία και επιτάσσουν σκληρούς κανόνες, θεωρούνται πλέον αναχρονιστικά και αναποτελεσματικά. «Η πραγματική ευεξία δεν αφορά σε άκαμπτους κανόνες ή την τελειότητα, αλλά στην επίτευξη της ισορροπίας που λειτουργεί καλύτερα για τον καθένα μας.

«Πρότυπα που απαιτούν στρατιωτική πειθαρχία και επιτάσσουν σκληρούς κανόνες, θεωρούνται πλέον αναχρονιστικά και αναποτελεσματικά».

Σε αυτό αναφέρεται και το dirty wellness. Πρόκειται απλά για έναν ισορροπημένο και ευέλικτο τρόπο διατροφής και άσκησης, που σέβεται όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, ενδυναμώνοντας τα άτομα να αποκτήσουν μια πιο υγιή και θετική σχέση με το σώμα και τα συναισθήματα τους και να ενισχύσουν την ενσυνειδητότητά τους». Οπως επισημαίνει ο κ. Δημητρούλης η διατροφή μας επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες στην καθημερινότητά μας: «Τα συναισθήματά μας, το περιβάλλον, η κοινωνική μας ζωή είναι μόνο λίγοι από αυτούς, γεγονός που υποδηλώνει πως η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα είναι βασικότατα εφόδια για ένα άτομο, συγκριτικά με την τήρηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος διατροφής 24/7». 

«Ημουν τραυματισμένος, αλλά ένιωθα πιο χαρούμενος, πιο υγιής»

Ο μεγαλύτερος φόβος του Σπύρου ήταν να μην κοιταχτεί στον καθρέφτη και αντικρίσει την εικόνα του πατέρα του, που πέθανε πριν από μια δεκαετία. «Δεν γυμνάστηκε ποτέ, δεν πρόσεχε τη διατροφή του, ούτε και την υγεία του. Πιθανότατα μου βγήκε σαν αντίδραση και βρέθηκα στον αντίποδα. Αθλούμουν, πρόσεχα τη διατροφή μου και έκανα τακτικούς ιατρικούς ελέγχους. Κάποια στιγμή, πριν δύο χρόνια είχα έναν τραυματισμό στο γόνατο και χρειάστηκε να ρίξω τους ρυθμούς μου για περίπου ένα δίμηνο. Εκείνο το διάστημα αφέθηκα λίγο πιο ελεύθερος στη διατροφή και τις εξόδους μου. Συνειδητοποίησα πως παρά την ταλαιπωρία λόγω του τραυματισμού μου ήμουν πιο χαρούμενος, ένιωθα πιο υγιής. Σαν να απαλλάχθηκα από έναν καταναγκασμό που είχα υποβάλλει στον εαυτό μου. Αν αυτό είναι το dirty wellness τότε ναι, είμαι οπαδός του».

«Πολύ συχνότερα, σε σχέση με το παρελθόν, υποδεχόμαστε στα γραφεία μας ανθρώπους, ειδικότερα νέους ηλικίας μεταξύ 16 και 35 ετών, που τείνουν προς την υπερβολή διατροφικά ή από άποψη φυσικής δραστηριότητας προκειμένου να πετύχουν το ιδεατό σώμα».

Για τον Σπύρο χρειάστηκε ένα υποχρεωτικό διάλειμμα προκειμένου να απολαύσει τα προνόμια της ισορροπημένης διατροφής και άσκησης. Oπως όμως σχολιάζει ο κ. Δημητρούλης είναι σύνηθες για τον ίδιο και τους συναδέλφους του το να αντιμετωπίζει περιστατικά νέων ανθρώπων που τείνουν στην υπερβολή. «Πολύ συχνότερα, σε σχέση με το παρελθόν, υποδεχόμαστε στα γραφεία μας ανθρώπους, ειδικότερα νέους ηλικίας μεταξύ 16 και 35 ετών, που τείνουν προς την υπερβολή διατροφικά ή από άποψη φυσικής δραστηριότητας προκειμένου να πετύχουν το ιδεατό σώμα. Το ιδεατό αυτό σώμα βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα λίπους, σε υψηλότερη από την προτεινόμενη μυϊκή μάζα, συνεπώς πολλές φορές διαχειριζόμαστε ανθρώπους με διαταραγμένη εικόνα σώματος, που η όψη τους δε συνάδει με την εντύπωση που έχουν οι ίδιοι για τα σώματα τους». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπερβολές αυτές, είναι συνήθως απόρροια λανθασμένων προτύπων που προβάλλονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ όπως σχολιάζει συχνά καλείται να αντιμετωπίσει και αθλητές ή εργαζόμενους σε χώρους που η εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο και που αποζητούν υπερβολικά αδύνατο ή μυώδες σώμα.

«Σε μια εποχή που οι προκλήσεις για την ψυχική αλλά και σωματική μας υγεία είναι αμέτρητες, σίγουρα οφείλουμε να προσεγγίζουμε τους στόχους που αφορούν την εικόνα σώματος και τη διατροφή με σεβασμό και αγάπη προς τον εαυτό μας. Σεβασμό στην μοναδικότητα κάθε σώματος, στα συναισθήματα του κάθε ατόμου, χωρίς αυστηρά “πρέπει” και περιορισμούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή