Μη κρατικά ΑΕΙ: Η «Κ» παρουσιάζει ολόκληρο το νομοσχέδιο

Μη κρατικά ΑΕΙ: Η «Κ» παρουσιάζει ολόκληρο το νομοσχέδιο

Προβλέπονται προγράμματα σπουδών σε τρεις κύκλους: προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά. Τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου που δόθηκε σε διαβούλευση

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προγράμματα σπουδών σε τρεις κύκλους –προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά– θα προσφέρουν τα μη κρατικά ΑΕΙ όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε στη Βουλή προς δημόσια διαβούλευση.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο στο άρθρο 123 ορίζει ότι το Νομικό Πρόσωπο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (πρόκειται για τη νομική οντότητα του μη κρατικού ΑΕΙ) «θα προσφέρει προγράμματα σπουδών, που έχουν πιστοποιηθεί από το μητρικό ίδρυμα.

Τα προγράμματα σπουδών της παρ. 1 δύνανται να προτείνονται είτε κατά την υποβολή της αίτησης του άρθρου 135, είτε σε οποιοδήποτε άλλο χρονικό σημείο σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 136. Κάθε ΝΠΠΕ οργανώνει προγράμματα σπουδών, που διαρθρώνονται σε τρεις (3) κύκλους, κατά τους όρους και τις προϋποθέσεις που οργανώνονται στο μητρικό ίδρυμα, σε αντιστοιχία με τα επίπεδα 6, 7 και 8 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4763/2020 (Α΄ 254), περί της αρχιτεκτονικής δομής και των περιγραφικών δεικτών επιπέδων πλαισίου».

Η ρύθμιση δίνει την εντύπωση ότι τα παραρτήματα των μη κρατικών ΑΕΙ μπορούν να έχουν προπτυχιακά προγράμματα τριετούς φοίτησης, εάν έχει παρόμοια το μητρικό ΑΕΙ. Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, καθώς σε αυτήν την περίπτωση δεν θα χορηγούνται στα πτυχία των μη κρατικών ΑΕΙ επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα όπως στα δημόσια ΑΕΙ της χώρας. 

Ακολουθεί όλο το νομοσχέδιο, με συνολικά 205 άρθρα, που δόθηκε προ ολίγου σε διαβούλευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή