Παρέμβαση εισαγγελέα για τον server στο ΕΚΠΑ

Παρέμβαση εισαγγελέα για τον server στο ΕΚΠΑ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισαγγελική παρέμβαση προκλήθηκε για τη μερική διακοπή λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος (server) στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την εμπλοκή και υπαλλήλου, προκειμένου να μη διεξαχθούν εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου. Η εισαγγελική παρέμβαση υπήρξε αυτεπάγγελτη με πρωτοβουλία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνου, καθώς η εισαγγελία από την πρώτη στιγμή παρακολουθούσε το θέμα και για να κινηθεί ανέμενε αναφορά από τις πρυτανικές αρχές. Ωστόσο, έως χθες, όταν και διετάχθη αυτεπαγγέλτως η εισαγγελική έρευνα, δεν υπήρξε κάποια αναφορά από πλευράς πρυτανικών αρχών. Στο πλαίσιο της έρευνας θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες για συγκεκριμένα αδικήματα που σχετίζονται με τα πληροφοριακά συστήματα (παρακώλυση λειτουργίας τους) αλλά και με φθορά ψηφιακών δεδομένων.

Οι εισαγγελικές αρχές θα συνεργαστούν στενά με το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να διακριβωθεί ποια ήταν ακριβώς η έκταση της ζημιάς, ποια πρόσωπα, υπάλληλοι ή άλλοι είχαν πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα και προκάλεσαν τη διακοπή της λειτουργίας του, σε ένδειξη, όπως υποστηρίζεται, συμπαράστασης στις αντιδράσεις μερίδας φοιτητών που αντιτίθενται στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Θα κληθούν σε κατάθεση υπάλληλοι αλλά και εκπρόσωποι των πρυτανικών αρχών, ενώ θα ζητηθεί και το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης που έχει διαταχθεί στο πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Ωστόσο, χθες δεν δόθηκαν οι προγραμματισμένες καταθέσεις στο πλαίσιο της ΕΔΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αρχικά οι εμπλεκόμενοι διοικητικοί υπάλληλοι είχαν ενημερωθεί να βρίσκονται στα Προπύλαια χθες στις 11 π.μ. για να δώσουν κατάθεση στον αρμόδιο αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ. Ομως χθες στις 7.45 π.μ. τους εστάλη ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο ανέφερε ότι η ΕΔΕ θα γίνει στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν», ίσως επειδή εκεί εργάζεται ο αρμόδιος αντιπρύτανης. Οι διοικητικοί υπάλληλοι αρνήθηκαν να προσέλθουν λέγοντας ότι η ενημέρωση για την αλλαγή του τόπου έγινε καθυστερημένα και χωρίς τη νομικά ορθή οδό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή