Αγρότες: Στην πλατεία Συντάγματος τα τρακτέρ – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Αγρότες: Στην πλατεία Συντάγματος τα τρακτέρ – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε ισχύ τίθενται σταδιακά από αυτή την ώρα και τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου. Πότε αναμένεται να αποχωρήσουν τα τρακτέρ

5' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών ενόψει του απογευματινού παναγροτικού συλλαλητηρίου. Οι πρώτοι αγρότες έφτασαν νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης και ήδη περί τις 15:45 είχε γεμίσει ο χώρος μπροστά από το κτίριο της Βουλής, επί της λ. Αμαλίας.

Κατά μήκος της Γεωργίου Ά έχουν σταθμεύσει περιπολικά της αστυνομίας.

Σε ισχύ έχουν τεθεί τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου.

Σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις οδούς Πανεπιστημίου και Αγ. Κωνσταντίνου προχώρησε η ΕΛΑΣ λόγω της διέλευσης του κομβόι των τρακτέρ, που κατευθύνοντας στην πλατεία Συντάγματος. Κλειστή είναι η λ. Αμαλίας από το ύψος της οδού Αθαν. Διάκου και στη Βασ. Σοφίας από το ύψος της οδού Σέκερη.

Παράλληλα σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ αποδόθηκε στη κυκλοφορία η λεωφόρος Αθηνών.



Αγρότες: Στην πλατεία Συντάγματος τα τρακτέρ – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις-1
Αγρότες: Στην πλατεία Συντάγματος τα τρακτέρ – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις-2
Αγρότες: Στην πλατεία Συντάγματος τα τρακτέρ – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις-3
Αγρότες: Στην πλατεία Συντάγματος τα τρακτέρ – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις-4

«Λόγω της κίνησης των αγροτών προς το κέντρο της Αθήνας, σας ενημερώνουμε ότι μέσα στην επόμενη ώρα η Τροχαία συμπληρωματικά θα εφαρμόσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια τόσο η μετακίνηση των αγροτών όσο και η κίνηση των υπόλοιπων πολιτών στην περιοχή. Ειδικότερα, θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μετά τη λεωφόρο Αθηνών και στον οδικό άξονα που περιλαμβάνει τις οδούς Δεληγιώργη, Πειραιώς, Σταδίου, Φιλελλήνων και Ξενοφώντος. Την ίδια στιγμή, λόγω της κίνησης δεύτερης ομάδας τρακτέρ κατά μήκος του προγραμματισμένου δρομολογίου, σε ισχύ τίθεται διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στις οδούς Αγίου Κωνσταντίνου και Πανεπιστημίου. Παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους ανωτέρω οδικούς άξονες μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων», ανέφερε το μεσημέρι η ενημέρωση της Αστυνομίας.


Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι το κομβόι των πάνω από 120 τρακτέρ από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας βρισκόταν στο ύψος του Σχηματαρίου, με τα οχήματα να κινούνται με ταχύτητες περίπου 40 χλμ./ώρα.

Νωρίτερα το πρωί, με σημαίες και κόρνες ξεκίνησε η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα από το Κάστρο της Βοιωτίας. Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες αγρότες, αλλά και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής μαζί με επαγγελματίες βρέθηκαν δίπλα τους στο μπλόκο των τρακτέρ.


Την ίδια στιγμή οι συνάδελφοί τους από διάφορα σημεία της χώρας συνεχίζουν το ταξίδι τους είτε με λεωφορεία είτε με Ι.Χ. αυτοκίνητα με στόχο να φτάσουν στην Αθήνα για το συλλαλητήριο. 

Ειδικότερα, λεωφορεία επρόκειτο να ξεκινήσουν από τον Θεσσαλικό Κάμπο, 7 λεωφορεία από τη Φθιώτιδα και τον Δομοκό, 5 λεωφορεία από την Εύβοια, ενώ πολλοί αγρότες από Φθιώτιδα και Βοιωτία επρόκειτο να κινηθούν για την Αθήνα με Ι.Χ.

Αγρότες από την Κρήτη έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, έτοιμοι για την απογευματινή κινητοποίηση με πανό και συνθήματα. Οι αγρότες του Ηρακλείου και των Χανίων συναντήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε2, δίνοντας ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο σήμερα στο Σύνταγμα.

Αγρότες: Στην πλατεία Συντάγματος τα τρακτέρ – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις-1

Γεμάτα ξεκίνησαν τα πούλμαν νωρίς το πρωί από το Δερβένι Θεσσαλονίκης, με αγρότες που έρχονται στην Αθήνα από το Δερβένι, τα Μάλγαρα και την Επανομή, για να ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι εκπρόσωποι των αγροτών βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία, ώστε να διευκολυνθεί η κάθοδός τους στην πρωτεύουσα χωρίς όμως να κλείσουν οι δρόμοι και εθνικές οδοί.

Οι αγρότες στο σύνολό τους μιλούν για ένα κομβικό συλλαλητήριο καθώς, όπως λένε, τα προβλήματα ξεχειλίζουν.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας, έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και στις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ).

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν είναι οι εξής:

– Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

– Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

-Η  Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.

– Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, μίλησε στην ΕΡΤ και ανέφερε ότι δεν πρόκειται να κλείσει το μετρό, εκτός κι αν υπάρχουν έκτακτοι λόγοι ασφάλειας που θα αναγκάσουν τις Αρχές να κλείσουν κάποια στάση του μετρό.

Μέτρα και αύριο

Οσον αφορά τις ρυθμίσεις που θα ισχύσουν αύριο, θα υπάρχει και πάλι έντονη παρουσία της Τροχαίας, ώστε να διευκολυνθεί η κίνηση των πολιτών αλλά και των ίδιων των αγροτών, οι οποίοι θα συνοδευτούν και στην αποχώρησή τους από το λεκανοπέδιο. «Από τις πρωινές ώρες αναμένεται να ξεκινήσει η αποχώρηση και φανταζόμαστε ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί», τόνισε.

Υπολογίζεται ότι το συλλαλητήριο θα έχει ολοκληρωθεί σήμερα περίπου στις 10.00 το βράδυ, ωστόσο τα αγροτικά μηχανήματα θα παραμείνουν σταθμευμένα στην πλατεία Συντάγματος κατά τη διάρκεια της νύχτας για λόγους ασφαλείας, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν για το ταξίδι της επιστροφής νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Η στάση της κυβέρνησης

Από την πλευρά της κυβέρνησης, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, τονίζεται ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια προς το παρόν. «Εδώ είμαστε να ακούσουμε τα αιτήματά τους, εφόσον υπάρξει αίτημα συνάντησης αγροτών με κάποιον υπουργό, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους στην Αθήνα», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης, προσθέτοντας όμως ότι «έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια και δεν θέλουμε να δημιουργούμε προσδοκίες». 

Μήνυμα στους αγρότες έστειλε ο πρωθυπουργός, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Ειδικότερα, έκανε λόγο για δικαίωμα στις διαδηλώσεις, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να έχουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την Αστυνομία. Χαρακτήρισε «δίκαια» πολλά από τα αιτήματά τους. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια.

«Το αποθεματικό το οποίο έχουμε στον προϋπολογισμό δεν είναι ατελείωτο και πρέπει όταν είμαστε στο ξεκίνημα του χρόνου να το χειριζόμαστε με φειδώ, γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας βρει», επανέλαβε σήμερα ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στην ΕΡΤ. Ο υπουργός είπε πάντως ότι οι αγροτικές παροχές θα μπορούσαν να τεθούν και πάλι στο τραπέζι τον Ιούνιο, ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή