Αγρότες: Τα τρακτέρ πολιορκούν την Αθήνα – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Αγρότες: Τα τρακτέρ πολιορκούν την Αθήνα – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Με οργανωμένο σχέδιο η πομπή τους, που αναμένεται μετά τις 5.30μ.μ. στο Σύνταγμα

αγρότες-τα-τρακτέρ-πολιορκούν-την-αθή-562892413

Ομάδες αγροτών μετακινούνται από όλα τα μέρη της Ελλάδας ήδη από χθες το πρωί προς την πρωτεύουσα, ακολουθώντας ένα αυστηρά οργανωμένο σχέδιο σε συνεργασία με την αστυνομία.

Παρά το γεγονός ότι έχει καθοριστεί επακριβώς η πορεία των αγροτικών μηχανημάτων στο κέντρο της Αθήνας και θα γίνει προσπάθεια να περιοριστεί η όχληση όσον αφορά τους πολίτες, πολλοί δρόμοι στο κέντρο της πόλης θα κλείσουν σποραδικά την ώρα διέλευσης των αγροτικών οχημάτων για λόγους ασφαλείας.

Υπολογίζεται ότι η πομπή των αγροτικών οχημάτων θα φτάσει στο Σύνταγμα μετά τις 5.30 το απόγευμα, ωστόσο νωρίτερα θα έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία αγρότες από όλη την Ελλάδα προκειμένου να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο. Μετά την άφιξη των αγροτικών οχημάτων και την παράταξή τους στην πλατεία Συντάγματος θα ακολουθήσουν ομιλίες αγροτικών στελεχών, ενώ σχεδιάζεται η παράδοση ψηφίσματος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, τονίζεται ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια προς το παρόν. «Εδώ είμαστε να ακούσουμε τα αιτήματά τους, εφόσον υπάρξει αίτημα συνάντησης αγροτών με κάποιον υπουργό, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους στην Αθήνα», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης, προσθέτοντας όμως ότι «έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια και δεν θέλουμε να δημιουργούμε προσδοκίες». Υπολογίζεται ότι το συλλαλητήριο θα έχει ολοκληρωθεί περίπου στις 10.00 το βράδυ, ωστόσο τα αγροτικά μηχανήματα θα παραμείνουν σταθμευμένα στην πλατεία Συντάγματος κατά τη διάρκεια της νύχτας για λόγους ασφαλείας, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν για το ταξίδι της επιστροφής νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Η μετακίνηση των τρακτέρ πραγματοποιείται συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων με βάση σχέδιο το οποίο έχει καταρτιστεί από την αστυνομία και το οποίο, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι των αγροτών στην «Κ», θα ακολουθήσουν κατά γράμμα. Ειδικότερα, η κίνηση των γεωργικών ελκυστήρων γίνεται με τη συνοδεία περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ. με συγκεκριμένο δρομολόγιο τόσο από το Κάστρο Βοιωτίας όσο και από τα Μέγαρα Αττικής.

«Εδώ είμαστε να ακούσουμε τα αιτήματά τους, εφόσον υπάρξει αίτημα συνάντησης αγροτών με κάποιον υπουργό», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης.

Ηδη από χθες το πρωί αγρότες έχουν ξεκινήσει την κάθοδό τους προς την Αθήνα από τη Βόρεια Ελλάδα, δεδομένης της απόστασης.

Δεκάδες πούλμαν έχουν ναυλωθεί προκειμένου να φτάσουν ομάδες αγροτών στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αναμένονται στην Αθήνα περισσότεροι από 5.000 αγρότες. «Η συμμετοχή αναμένεται αυξημένη, όπως και τα προβλήματα. Ο οικονομικός κλοιός έχει σφίξει τους αγρότες σε όλη την Ευρώπη», τονίζει ο Γιώργος Μαχάς, εκπρόσωπος των αγροτών από τη Θεσσαλία.

Χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε ανακοίνωσή του συνόψισε τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τους αγρότες. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, πέραν των μέτρων που ήδη έχουν ανακοινωθεί, στις 26 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση των 9 ευρωπαϊκών κρατών (EU MED-9) με θέμα συζήτησης την τροποποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Επιπλέον εγκρίθηκε από το Κολλέγιο των Επιτρόπων η απαλλαγή από την υποχρέωση της αγρανάπαυσης, η οποία προβλεπόταν, με αποτέλεσμα να μην εξαιρεθούν από την καλλιέργεια 1.480.972 στρέμματα το 2024.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν είναι οι εξής:

  • Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.
  • Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.
  • Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
  • Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή