Ο «πόλεμος» της πέργκολας

Αναβλήθηκαν οι κατεδαφίσεις παράνομων κατασκευών στην Ιεράπετρα

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χθες εκκίνηση των κατεδαφίσεων στην παραλία της Ιεράπετρας. Το συνεργείο έφθασε στην πόλη με μεγάλη αστυνομική συνοδεία, ωστόσο οι αστυνομικές αρχές δεν είχαν φροντίσει να εκκενώσουν τον χώρο από τους εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί εκεί με σκοπό να αποτρέψουν την μπουλντόζα. Από την πλευρά τους οι καταστηματάρχες ζητούν πίστωση χρόνου έως τον Οκτώβριο, υποσχόμενοι ότι θα αποσύρουν μόνοι τους τις παράνομες κατασκευές, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ιστορικό της υπόθεσης.

Αντίθετα με ό,τι συνέβη στην περίπτωση της Ελούντας, το Πρωτοδικείο Λασιθίου απέρριψε σταδιακά τις πρώτες 30 από τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί με αίτημα το «πάγωμα» της απόφασης κατεδάφισης. Ως αποτέλεσμα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης είχε προγραμματίσει για χθες την έναρξη της επιχείρησης κατεδάφισης των παράνομων υπόστεγων στην παραλία της Ιεράπετρας. Το γεγονός αυτό πληροφορήθηκαν και οι καταστηματάρχες της περιοχής, που διοργάνωσαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι, με σκοπό να αποτρέψουν την έναρξη των κατεδαφίσεων.

Ωστόσο, παρότι οι αστυνομικές αρχές ζήτησαν και έλαβαν μερικές ημέρες περιθώριο για να προετοιμάσουν κατάλληλα την αστυνομική επιχείρηση και έστειλαν δύο κλούβες των ΜΑΤ στο σημείο, τελικώς δεν φρόντισαν να αποκλείσουν από νωρίς την περιοχή και τελικά έμειναν… παρατηρητές. Ετσι η χθεσινή κατεδάφιση αναβλήθηκε.

Πίστωση χρόνου έως τον Οκτώβριο ζητούν οι καταστηματάρχες, οι οποίοι λένε ότι θα αποσύρουν μόνοι τους τις παράνομες κατασκευές.

Ο «πόλεμος» της πέργκολας-1

52 καταστήματα

Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περίπτωση της Ιεράπετρας είναι το πώς φτάσαμε στο σημερινό σημείο, σχεδόν όλα (52 στον αριθμό) τα καταστήματα του παραλιακού μετώπου να έχουν παράνομες πέργκολες δίπλα στη θάλασσα. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Καφέ – Εστίασης της Ιεράπετρας Μανώλης Μιχελαράκης, τα παραλιακά καταστήματα είχαν για χρόνια ξύλινες κατασκευές, τις οποίες ο δήμος ζήτησε το 2007 να αντικαταστήσουν. «Μας είπε ο δήμαρχος να φτιάξουμε τις κατασκευές με συγκεκριμένο τρόπο, μας έδωσαν συγκεκριμένες προδιαγραφές, υπήρχε και απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Μάλιστα πληρώναμε και ενοίκιο για τη χρήση του χώρου στον δήμο. Το 2013 οι ιδιοκτήτες δύο καταστημάτων τσακώθηκαν για τη χρήση του εξωτερικού χώρου και ο ένας υπέβαλε καταγγελία στην κτηματική υπηρεσία, η οποία τους πήγε στα δικαστήρια και “έγραψε” για αυθαίρετες κατασκευές όλα τα μαγαζιά στο παραλιακό μέτωπο. Το 2015 βγήκαν οι πρώτες αποφάσεις κατεδάφισης, ενώ το 2021 και το 2023 πήραμε δύο παρατάσεις, οι οποίες έληξαν. Η Κτηματική πρόκειται να μας καταλογίσει πρόστιμα για τη χρήση του χώρου – το δικαστήριο διέταξε τον δήμο να τους παραδώσει όλα τα έσοδα μέχρι εκείνη τη στιγμή».

Ο κ. Μιχελαράκης εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί λίγη ακόμα πίστωση χρόνου, συνδέοντας όμως την υπόθεση με μια ευρύτερη ανάπλαση, για την υλοποίηση της οποίας δεν υπάρχουν πόροι. «Δεν ζητάμε να μην κατεδαφιστούν. Αν βρεθούν οι πόροι για την ανάπλαση θα τα κατεδαφίσουμε μόνοι μας, ας μας αφήσουν έστω μέχρι τον Οκτώβριο. Μας είχαν πει ότι είχαν βρεθεί 4 από τα 9 εκατ. ευρώ που χρειάζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά οι πόροι “αποσύρθηκαν” λόγω “Daniel”. Ο δήμος εκπόνησε μελέτη ανάπλασης που είναι υπό έγκριση – αλλά για να μεταφερθεί η διαχείριση της παραλιακής ζώνης από την κτηματική υπηρεσία στο Λιμενικό Ταμείο Ιεράπετρας και να γίνει διαγωνισμός, δεν πρέπει να υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές».

Ο δήμαρχος το 2007

Ο δήμαρχος που «επέβαλε» στους καταστηματάρχες τις πέργκολες το 2007 ήταν ο Μανώλης Μαστοράκης. «Η διαχείριση της παραλιακής ζώνης ανετίθετο κάθε διετία από την Κτηματική στον Δήμο Ιεράπετρας και ο δήμος τη μίσθωνε στα καταστήματα», λέει στην «Κ». «Στο πλαίσιο αυτό ζητήσαμε στην πρώτη μου θητεία, τη δεκαετία του ’90, να αλλάξουν τις κατασκευές που είχαν με ξύλινες και μετά το 2007 με σύγχρονες». Ως προς το πώς ο δήμος ενέπλεξε τους καταστηματάρχες χωρίς άδεια από την Κτηματική και οικοδομικές άδειες, «η απόφαση ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Και η Κτηματική ανήκει στο Δημόσιο και η Αποκεντρωμένη. Το κράτος είναι ενιαίο, δεν μπορεί ο ένας φορέας να λέει κάτι και ο άλλος το αντίθετο. Αν ήμασταν παράνομοι, ας μην ενέκρινε την απόφαση η Αποκεντρωμένη». Ο κ. Μαστοράκης σημειώνει ότι οι καταστηματάρχες έπρεπε να βάλουν μόνο υπόστεγα και δάπεδα, αλλά αυτοί προσέθεσαν τζάμια, κουρτίνες και πάγκους. «Υπήρχε ανοχή από πλευράς δήμου, ενόψει της ανάπλασης, την οποία είχε εξαγγείλει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (σ.σ. ο τότε υπουργός ήταν ο βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης) που εκπονεί μελέτη σχετικά. Δεν μπορεί το κράτος να υπόσχεται ότι θα κάνει ανάπλαση και μετά να γκρεμίζει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή