Δολοφονίες σε Βάρη – Κέρκυρα: Ο πληροφοριοδότης «Zemo» και τα μηνύματα που αυτοκαταστρέφονταν

Δολοφονίες σε Βάρη – Κέρκυρα: Ο πληροφοριοδότης «Zemo» και τα μηνύματα που αυτοκαταστρέφονταν

Μέσω της εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων «SkyECC» έφτασαν οι αστυνομικοί στα ίχνη του κυκλώματος εκτελεστών, που βρίσκονται πίσω από τις δολοφονίες τεσσάρων ανδρών το 2020 στη Βάρη και στην Κέρκυρα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω της εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων «SkyECC» έφτασαν οι αστυνομικοί στα ίχνη του κυκλώματος εκτελεστών, που βρίσκονται πίσω από τις δολοφονίες τεσσάρων ανδρών το 2020 στη Βάρη και στην Κέρκυρα.

Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν την εν λόγω εφαρμογή για να σχεδιάζουν τις δολοφονίες των «στόχων» τους.

Η ύπαρξη της εφαρμογής μέσα σε κάθε συσκευή ήταν «κρυφή». Οι χρήστες του«SkyECC» είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν κρυπτογραφημένα μηνύματα, τα οποία «αυτοκαταστρέφονταν» ύστερα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που όριζαν οι ίδιοι.

Για τον λόγο αυτό, οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές της Γαλλίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, με την υποστήριξη της Eurojust και της Europol συνέστησαν Κοινή Ομάδα Ερευνών, με την κωδική ονομασία «OTFLimit» κατά της «SkyECC» και κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στις κρυπτογραφημένες συνομιλίες που είχαν ανταλλαγεί μέσω της εφαρμογής.

Δολοφονίες σε Βάρη – Κέρκυρα: Ο πληροφοριοδότης «Zemo» και τα μηνύματα που αυτοκαταστρέφονταν-1

Από την άρση των συνομιλιών τους, οι Αρχές κατάφεραν να εξακριβώσουν πλήρως τη δομή της οργάνωσης, αφού περιγραφόταν με σαφήνεια ο ρόλος των μελών. Επίσης, στις κρυπτογραφημένες συνομιλίες τους αναφέρονταν λεπτομερώς ο σχεδιασμός, η προετοιμασία και η εκτέλεση των δολοφονιών.

Ο ρόλος του πληροφοριοδότη «Zemo»

Οπως διαπιστώθηκε, αρχικός στόχος της εγκληματικής οργάνωσης ήταν ο Αλαν Κόζαρ, ο οποίος δολοφονήθηκε μαζί με τον Νταμίρ Χάτζιτς στην Κέρκυρα.

Ειδικότερα, άτομο με το προσωνύμιο «Zemo» είχε τον ρόλο του πληροφοριοδότη, εκμαίευε πληροφορίες από τον Αλαν Κόζαρ σχετικά με την τοποθεσία του και εν συνεχεία τις προωθούσε στην ομαδική συνομιλία των αρχηγικών μελών.

Κατόπιν, αφού διαπίστωσαν ότι ο «στόχος» τους βρίσκεται στην Αττική, δόθηκε εντολή σε ομάδα ατόμων, η οποία αποτελούνταν και από άτομα αλβανικής και ρουμανικής καταγωγής, προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, με σκοπό αρχικά τον εντοπισμό του και στη συνέχεια τη δολοφονία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή