Φυλάκιση με αναστολή για την επίθεση κατά του Aγγελου Συρίγου

Φυλάκιση με αναστολή για την επίθεση κατά του Aγγελου Συρίγου

Οριστική καταδίκη των δραστών, επτά χρόνια μετά τον ξυλοδαρμό του καθηγητή στο προαύλιο του Παντείου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μεσημέρι της 15ης Φεβρουαρίου 2017. Ο Αγγελος Συρίγος, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, βρισκόταν στο ίδρυμα όταν είδε έναν νεαρό να γράφει συνθήματα σε τοίχο του πανεπιστημίου. Οταν του είπε να σταματήσει, ο νεαρός μαζί με φίλους του επιτέθηκαν στον καθηγητή. Επτά χρόνια μετά, το δικαστικό σκέλος της επίθεσης κατά του κ. Συρίγου έκλεισε χθες ύστερα από έξι αναβολές. Οι δράστες καταδικάστηκαν.

O καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Περιφερειακών Σπουδών Αγγελος Συρίγος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τρεις νεαρούς στο προαύλιο του Παντείου. Δέχθηκε πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι και στα πλευρά και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Ασκληπιείο Βούλας.

Αφορμή για την εις βάρος του επίθεση στάθηκε η παρατήρησή του σε νεαρό που έγραφε με σπρέι σε τοίχο του ΑΕΙ. Ακολούθησε λεκτική αντιπαράθεση του καθηγητή με τον νεαρό και δευτερόλεπτα μετά η ένταση κλιμακώθηκε καθώς ακόμη δύο άτομα, ηλικίας 20-22 ετών, παρενέβησαν στον καβγά. Ο κ. Συρίγος περιέγραψε τότε στην «Κ» ότι ο ένας από αυτούς προσπάθησε να του βάψει με σπρέι το παντελόνι και όταν εκείνος αντέδρασε και οι τρεις άρχισαν να τον χτυπούν στο κεφάλι και στα πλευρά με τα μεταλλικά σπρέι που είχαν. Το συμβάν έληξε χάρη στην παρέμβαση φοιτητών που βρίσκονταν στο προαύλιο.

Παρά τα χτυπήματα που δεχόταν, ο καθηγητής κατάφερε να ακινητοποιήσει τον έναν από τους νεαρούς, υποχρεώνοντάς τον να παραμείνει στο σημείο. Αντίθετα, οι άλλοι δύο τράπηκαν σε φυγή με μηχανή που είχαν σταθμευμένη στον πεζόδρομο, έξω από την είσοδο του πανεπιστημίου. Οταν αστυνομικοί έφθασαν στο σημείο συνέλαβαν τον νεαρό. Επίσης βρέθηκαν τα στοιχεία της ταυτότητας ακόμη ενός από τους δύο που τράπηκαν σε φυγή. Εις βάρος των δύο ο κ. Συρίγος υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά.

Χθες, 12 Μαρτίου 2024, εκδικάστηκε στο Ε΄ Τριμελές Εφετείο η έφεση που είχε ασκήσει ο ένας εκ των δύο δραστών. Οπως και πρωτοδίκως, το δικαστήριο τον καταδίκασε για επικίνδυνη σωματική βλάβη χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών στοιχείων και του επέβαλε ποινή 12 μηνών με τριετή αναστολή. Στην πρώτη δίκη ο δράστης είχε καταδικαστεί και για φθορά ξένης περιουσίας λόγω της αναγραφής συνθημάτων στον τοίχο του Παντείου. Λόγω της αλλαγής του Ποινικού Κώδικα το 2019, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές, το αδίκημα έπαψε πλέον να υφίσταται. Η δίκη στο Εφετείο έγινε έπειτα από έξι αναβολές, οι τρεις εκ των οποίων λόγω απεργίας/αποχής, και με αυτήν έκλεισε το δικαστικό σκέλος της επίθεσης κατά του κ. Συρίγου. Ο άλλος δράστης έχει επίσης καταδικαστεί πρωτοδίκως και στο Εφετείο.

«Ευχαριστώ»

Χθες, ο κ. Συρίγος μιλώντας στην «Κ» για τα γεγονότα τόνισε: «Είχα εμποδίσει τότε τον βανδαλισμό χώρων του δημόσιου πανεπιστημίου από τρία εξωπανεπιστημιακά άτομα. Ευχαριστώ και χαιρετίζω τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μου, αυτούς που η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά αποκαλούσε υποτιμητικά “τα φυτά του Συρίγου”. Εμαθαν τι σημαίνει μαχόμενη δημοκρατία. Στάθηκαν έμπρακτα απέναντι στην ψευδο-επαναστατική υποκουλτούρα της βίας που υποτίθεται ότι συμβολίζει αντίσταση, ανατροπή και επανάσταση. Με τη στάση τους έδειξαν πώς θέλουν να είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο, πώς θέλουν να είναι το μέλλον τους. Ευχαριστώ και την οικογένειά μου που πέρασε κάποιες πολύ δύσκολες ημέρες ψηλαφίζοντας την απειλή της τρομοκρατίας στο σπίτι μας. Στέκομαι ιδίως στην Ειρήνη που θεωρούσε αδιανόητο το, για κάποιους, αυτονόητο και δεν μου είπε: “Τι κάνεις εκεί; Εχουμε τρία παιδιά!”. Μαζί περπατήσαμε αυτόν τον δύσβατο δρόμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή