Σχέδιο για εθνικό κέντρο αναπηρίας με ενιαίους κανόνες πιστοποίησης

Σχέδιο για εθνικό κέντρο αναπηρίας με ενιαίους κανόνες πιστοποίησης

Στη δημιουργία ενός εθνικού συντονιστή για το σύνολο των δημόσιων πολιτικών που αφορούν την αναπηρία, από την αξιολόγηση και την πιστοποίηση που σήμερα γίνεται μέσω των γνωστών μας ΚΕΠΑ, έως τον έλεγχο και τον περιορισμό των περιπτώσεων κατάχρησης στις παροχές, προσανατολίζεται η κυβέρνηση

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία ενός εθνικού συντονιστή για το σύνολο των δημόσιων πολιτικών που αφορούν την αναπηρία, από την αξιολόγηση και την πιστοποίηση που σήμερα γίνεται μέσω των γνωστών μας ΚΕΠΑ, έως τον έλεγχο και τον περιορισμό των περιπτώσεων κατάχρησης στις παροχές, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Με οδηγό το πόρισμα και τις συστάσεις της έκθεσης της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, η κυβέρνηση θέτει ως στόχο έως το 2030 να αντιστρέψει τη «θολή» εικόνα που θέλει το 18% των ατόμων με αναπηρία να αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις, ποσοστό διπλάσιο από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 9% και τους νέους ηλικίας 16-29 ετών με αναπηρία, σε ποσοστό 45%, όχι μόνο να μην εργάζονται, αλλά και να μην εκπαιδεύονται και να καταρτίζονται. Να σημειωθεί ότι ο αντίστοιχος δείκτης για τα άτομα χωρίς αναπηρία προσεγγίζει στη χώρα μας το 25%. Η εικόνα παραμένει γκρίζα και στους δείκτες που αφορούν την εργασιακή ένταξη. Στην Ε.Ε. ένα στα δύο άτομα με αναπηρία (50%) κατά μέσον όρο εργάζεται. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό πέφτει στο 34%, όταν στον πληθυσμό χωρίς προβλήματα αναπηρίας είναι ήδη 60%.

Με βάση άλλωστε τις συστάσεις και τις παρατηρήσεις της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, η εθνική στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2024-2030, που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου, προωθεί την αναμόρφωση συγκεκριμένων διατάξεων που αφορούν τα προνοιακά επιδόματα, τις παροχές, τις συντάξεις και τις φοροαπαλλαγές για τα άτομα με αναπηρία. Ο στόχος είναι να καταργηθούν οι κανόνες ή οι πρακτικές που προκαλούν διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στο σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας.

Σε αυτό το πλαίσιο προωθείται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η δημιουργία ενός εθνικού κέντρου αναπηρίας, στο οποίο θα μεταφερθούν και τα ΚΕΠΑ, προκειμένου να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες όχι μόνο για την αξιολόγηση και την πιστοποίηση της αναπηρίας στη χώρα μας, αλλά και συντονισμός του συνόλου των δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία. Ο νέος φορέας θα αναλάβει μάλιστα και συμβουλευτικό ρόλο, ως ο επίσημος σύμβουλος της πολιτείας για όλα τα ζητήματα που άπτονται των ατόμων με αναπηρία.

Ειδικό σώμα ιατρών

Στον νέο φορέα θα ενσωματωθεί και το ειδικό σώμα των ιατρών προκειμένου να καταργηθεί η αρμοδιότητα πιστοποίησης από κάθε άλλη επιτροπή. Εννοείται πως ο νέος φορέας θα είναι ο επιχειρησιακός υπεύθυνος σχετικών μητρώων και εργαλείων, κεντρική πηγή πληροφόρησης στατιστικών στοιχείων και μοναδικός πάροχος όλων των προγραμμάτων σε σχέση με την προσβασιμότητα και την ένταξη των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας.

Ο νέος φορέας θα είναι ο επίσημος σύμβουλος της πολιτείας για όλα τα ζητήματα που άπτονται των ατόμων με αναπηρία.

Ηδη μάλιστα στο υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Υποθέσεων υπό την επίβλεψη του αρμόδιου υφυπουργού Πάνου Τσακλόγλου και του γ.γ. Νίκου Μηλαπίδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση του ενιαίου κανονισμού ασφάλισης και παροχών ΑμεΑ, καθώς και ενιαίων κανόνων για όλα τα πρώην ασφαλιστικά Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ. Αλλη μια σημαντική δράση που έχει εξαγγελθεί είναι η δημιουργία μητρώου παροχών αναπηρίας, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με την κάρτα αναπηρίας προκειμένου να είναι γνωστό ανά πάσα στιγμή πόσες είναι οι παροχές αναπηρίας, όλων των υπουργείων και φορέων, πόσοι είναι οι δικαιούχοι καθώς και ποιες είναι οι δομές αναπηρίας της χώρας. Τέλος, σύμφωνα με την εθνική στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2024-2030, η Ελλάδα θα πρέπει να αναμορφώσει και τον πολιτικό σχεδιασμό της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και να υλοποιήσει ξεχωριστές δράσεις για τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.

Αλλάζουν τα ΚΕΠΑ

Με δεδομένη τη στρατηγικής σημασίας δημιουργία του Ενιαίου Κέντρου Αναπηρίας (ΕΚΑ), η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ προωθούν μέτρα για την αποτελεσματικότητα των ΚΕΠΑ, έως ότου αυτά ενσωματωθούν στο ΕΚΑ. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον αρμόδιο για τα ΚΕΠΑ υποδιοικητή του ΕΦΚΑ Παναγιώτη Κοκκόρη, είναι η εισαγωγή της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές, στα μέτρα και τα προγράμματα που υλοποιούν στο σύνολό τους τα υπουργεία. «Βάζουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο των πολιτικών μας με στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρής οικονομίας και μιας δίκαιης κοινωνίας», δηλώνει χαρακτηριστικά μιλώντας στην «Κ» ο κ. Κοκκόρης, ο οποίος άλλωστε ήταν γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων όταν προστέθηκαν 43 παθήσεις στη λίστα με τις επ’ αόριστον παθήσεις, για τις οποίες ο ασφαλισμένος οφείλει να περάσει άπαξ από τα ΚΕΠΑ για να πιστοποιηθεί. Πλέον, οι παθήσεις αυτές έχουν αυξηθεί σε 143 και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για τον έλεγχο των παθήσεων που πρέπει να περνούν μία φορά από πιστοποίηση, με ανοικτό το ενδεχόμενο να προστεθούν και νέες.

Παράλληλα, μία από τις πρώτες υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψε η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνεργασία με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, ήταν αυτή για τη δημιουργία του Ειδικού Σώματος Ιατρών (ΕΣΙ) με όλες τις ειδικότητες που θα μπορούν να ενταχθούν στο εξής στο ενιαίο μητρώο. Με αυτόν τον τρόπο «ανοίγει ο δρόμος» ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να προκηρυχθούν επιπλέον 700 θέσεις γιατρών είτε από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα που θα προστεθούν στους 500 που ήδη λειτουργούν σήμερα στα ΚΕΠΑ. Αλλά και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να υπογράψει την αναγκαία απόφαση που θα αυξάνει κατά 50% τις αμοιβές των γιατρών στα ΚΕΠΑ, έτσι ώστε να έχουν πρόσθετο κίνητρο να ενταχθούν στο νεοσύστατο ΕΣΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή