«Αθηναϊκή Συμμαχία» για την παραγωγή πράσινης ενέργειας

«Αθηναϊκή Συμμαχία» για την παραγωγή πράσινης ενέργειας

Το φιλόδοξο σχέδιο του Δήμου Αθηναίων και επτά ακόμη μεγάλων δήμων της Αττικής για να μπορέσουν να δώσουν φθηνό ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτημα ώστε να επανέλθει η προτεραιότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) όσον αφορά την πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να καταθέσει άμεσα η «Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία» την οποία συνέστησαν οκτώ δήμοι με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων. Ηδη ακόμη τέσσερις δήμοι έχουν δείξει ενδιαφέρον για να ενταχθούν στη «Συμμαχία», η οποία με αυτόν τον τρόπο –μεταξύ άλλων– θα έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ως μεγάλος εμπορικός πελάτης.

Πρωταρχικός σκοπός της «Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας» είναι η παραγωγή πράσινης ενέργειας με ανταγωνιστικό κόστος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Εφόσον οι δήμοι καταφέρουν να παράγουν πράσινη φθηνή ενέργεια, οι πρώτοι ωφελούμενοι σχεδιάζεται να είναι τα ευάλωτα νοικοκυριά σε κάθε δήμο, έτσι ώστε να μειωθεί δραστικά η ενεργειακή φτώχεια που πλήττει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού σε πολλές περιοχές.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας τόνισε ότι η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να φέρει πολλαπλά οφέλη. «Είναι η ισχύς εν τη ενώσει. Ζητάμε αυτό που μας αναλογεί. Να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο για να δώσουμε ηλεκτρική ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά. Δίνουμε προτεραιότητα σε πράσινες πρωτοβουλίες μέσα από οργανωμένα σχέδια, συμμετοχικότητα και συμμαχίες που σκοπεύουν να δημιουργήσουν σύγχρονες, πράσινες και φιλόξενες πόλεις για τους κατοίκους και τους επισκέπτες τους. Θέλουμε μέσα από αυτή τη Συμμαχία να δημιουργήσουμε ένα συνεκτικό κοινωνικό δίκτυο αλληλεγγύης. Να εξασφαλίσουμε πολύπλευρα οφέλη τόσο για τα ευάλωτα τμήματα του τοπικού πληθυσμού που θα ενισχυθούν σημαντικά με πόρους και εργαλεία για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας, όσο και για τους πολίτες στο σύνολό τους», ανέφερε.

Ποιοι συμμετέχουν

Στην «Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία» εκτός από την Αθήνα συμμετέχουν επτά ακόμη όμοροι δήμοι (Αιγάλεω, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Παπάγου – Χολαργού και Νέας Ιωνίας), ενώ έχουν εκδηλώσει πρόθεση να συμμετάσχουν τουλάχιστον τέσσερις ακόμα δήμοι μεταξύ των οποίων ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και ο Δήμος Νέας Σμύρνης.

Ο πρόεδρος της ΕΑΤΑ (Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών) Γιώργος Στάμτσης τονίζει στην «Κ» ότι ο αρχικός στόχος της συνεργασίας που αναπτύσσεται, είναι η μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους δήμους αλλά και η μείωση των δαπανών για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που κάνουν οι δήμοι.

Ενημέρωση πολιτών

«Είναι όμως παράλληλα εξαιρετικά σημαντικό να ενημερωθούν οι πολίτες για το τι σημαίνει κλιματικά ουδέτερη πόλη και πράσινη μετάβαση, γιατί όλα αυτά πρέπει να έχουν στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών», επισημαίνει. «Γενικότερα η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση σε τοπικό επίπεδο για θέματα βιωσιμότητας, ενεργειακής δημοκρατίας και ενεργειακής μετάβασης αποτελούν τη βάση για την επιτυχία στην προσπάθεια αλλαγής», εξηγεί ο κ. Στάμτσης. «Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού θα πρέπει και πάλι να αποκτήσουν προτεραιότητα όσον αφορά το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνει.

Η παραγωγή πράσινης φθηνής ενέργειας με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, για παράδειγμα, ασφαλώς αποτελεί μια δραστηριότητα στην οποία σχεδιάζει να επενδύσει η «Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία». «Το να παράγουμε ενέργεια οι δήμοι και τα οφέλη από την παραγωγή ενέργειας να αποδίδονται στους δημότες μας είναι ασφαλώς εξαιρετικά ενδιαφέρον. Μιλάμε βέβαια για περιοχές όπου δεν υπάρχουν πολλά ελεύθερα οικόπεδα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα επένδυσης σε άλλο σημείο», τονίζει σχετικά ο κ. Ηλίας Αποστολίδης, δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή