Χαϊγιάν Γκάο στην «Κ»: Σε τέσσερα χρόνια «φέραμε» ένα αμερικανικό ΑΕΙ στην Κίνα

Χαϊγιάν Γκάο στην «Κ»: Σε τέσσερα χρόνια «φέραμε» ένα αμερικανικό ΑΕΙ στην Κίνα

Το πρόγραμμα σπουδών πέρασε από πολλούς γύρους επανεξέτασης εσωτερικά στο Πανεπιστήμιο Duke των ΗΠΑ. Η πρόκληση τώρα είναι να γίνει οικονομικά βιώσιμο

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κουνσάν απέχει μόλις 15 λεπτά με το τρένο υψηλής ταχύτητας από τη Σαγκάη και είναι κοντά στην πόλη Σουτσού, στα νότια της Κίνας. Το 2014 το Πανεπιστήμιο Duke των ΗΠΑ έστρεψε το βλέμμα του στην τεράστια ασιατική αγορά και αποφάσισε να δημιουργήσει ένα πανεπιστήμιο liberal arts στην Κίνα. Συνεργάστηκε με το κινεζικό Πανεπιστήμιο Wuhan και την πόλη Κουνσάν για να δημιουργηθεί το Πανεπιστήμιο Duke Kunshan (DKU), όπως ονομάζεται. Σε μια περίοδο που η εξωστρέφεια των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων είναι στο προσκήνιο, η συζήτηση της «Κ» με τη Χαϊγιάν Γκάο, η οποία υπηρέτησε ως ιδρυτικός αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Duke Kunshan, προσφέρει έναν οδηγό για επιτυχημένες διεθνείς συνεργασίες ΑΕΙ.

– Γιατί το Πανεπιστήμιο Duke αποφάσισε το 2014 να δημιουργήσει ένα πανεπιστήμιο liberal arts (συνδυασμός κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών) στην Κίνα;

– To ενδιαφέρον προήλθε από το Fuqua Business School του Duke. Αργότερα, όταν ολόκληρο το πανεπιστήμιο ενεπλάκη, η δημιουργία ενός νέου πανεπιστημίου liberal arts στην Κίνα, σε έναν παγκοσμίως συνδεδεμένο κόσμο με τεράστιες παγκόσμιες προκλήσεις, είχε τεράστια απήχηση για το πανεπιστήμιο. Ηταν επίσης κομμάτι της ταυτότητας του Duke ως πανεπιστημίου που απευθύνεται στο παγκόσμιο κοινό. Η Κίνα αναπτυσσόταν ραγδαία για σχεδόν τρεις δεκαετίες εκείνη την εποχή και αυτή η ανάπτυξη συνέβαλε άμεσα και έμμεσα σε ορισμένες από τις παγκόσμιες προκλήσεις. Η παρουσία στην Κίνα θα δημιουργούσε τεράστιες ερευνητικές και εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Και η δημιουργία ενός εντελώς νέου τύπου πανεπιστημίου liberal arts –που σχεδιάστηκε συγκεκριμένα για τον 21ο αιώνα– σήμαινε από μόνη της τη δημιουργία ενός ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βασισμένου στην καινοτομία.

– Πώς λειτουργεί η συνεργασία του Duke, του Πανεπιστημίου Wuhan και της πόλης Κουνσάν;

– Το Πανεπιστήμιο Duke και το Πανεπιστήμιο Wuhan (WHU) συνεργάζονται για την ανάπτυξη ακαδημαϊκών και ερευνητικών προγραμμάτων. Για την ίδρυση του νέου ΑΕΙ το Πανεπιστήμιο Duke ήταν υπεύθυνο για την πρόσληψη διδακτικού και ακαδημαϊκού προσωπικού στην αρχή. Το Duke παρείχε οικονομική υποστήριξη και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό του ακαδημαϊκού προγράμματος και των εν γένει λειτουργιών του πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο Wuhan συνέβαλε στην ανάπτυξη του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του DKU, συνεργάστηκε για την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις του DKU με το κινεζικό υπουργείο Παιδείας και τη Δημοτική Λαϊκή Κυβέρνηση της Κουνσάν για την εξασφάλιση της έγκρισης του υπ. Παιδείας για διάφορα προγράμματα σπουδών. Η Κουνσάν από την πλευρά της παρείχε το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής υποστήριξης για το λειτουργικό κόστος του πανεπιστημίου, τα έξοδα κατασκευής της πανεπιστημιούπολης και τη χρήση της γης.

– Πώς προσαρμόσατε το πρόγραμμα σπουδών του Duke στο κινεζικό περιβάλλον;

– Χρειάστηκε μια επιτροπή της σχολής Duke με πολλά μέλη που εργάζονταν για πολλά χρόνια για να δημιουργηθεί. Η επιτροπή επισκέφθηκε επίσης πανεπιστήμια εντός και εκτός Κίνας και μελέτησε νέα πανεπιστήμια, όπως το Yale-NUS (Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης) και το NYU στη Σαγκάη. Το πρόγραμμα σπουδών πέρασε από πολλούς γύρους επανεξέτασης εσωτερικά στο Duke, συμπεριλαμβανομένων συζητήσεων και συνεργασίας με τη σχολή του WHU. Χρειάστηκαν περίπου τέσσερα χρόνια.

– Πώς χρηματοδοτείται το DKU;

– Τα πανεπιστήμια liberal arts υψηλής ποιότητας στις ΗΠΑ βασίζονται στις δωρεές, ενώ τα δίδακτρα αποτελούν μόνο ένα κλάσμα του λειτουργικού κόστους τους. Για ένα νέο πανεπιστήμιο, μια πρόσθετη πρόκληση είναι η αναγνωρισιμότητα του ονόματός του και η θέληση των γονιών να επενδύσουν το μέλλον των παιδιών τους σε ένα νέο, παγκόσμιο ίδρυμα. Ως εκ τούτου, οι υποτροφίες (σε ορισμένες περιπτώσεις πλήρεις υποτροφίες) διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις πρώτες χρονιές του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του DKU για να βοηθήσουν στην προσέλκυση φοιτητών, και ιδιαιτέρως ξένων φοιτητών.

– Πιστεύετε ότι είναι βιώσιμο το τρέχον μοντέλο χρηματοδότησης;

– Η πρόκληση είναι να γίνει οικονομικά βιώσιμο. Το DKU έχει χρηματοδοτηθεί ως επί το πλείστον από τη Δημοτική Λαϊκή Κυβέρνηση της Κουνσάν, τα δίδακτρα, μια μικρή συνεισφορά του Duke και από χορηγίες. Τα δίδακτρα για τους Κινέζους φοιτητές είναι πολύ χαμηλότερα, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερα από τα δημόσια πανεπιστήμια στην Κίνα. Μίλησα για κτίρια και εγκαταστάσεις νωρίτερα, τα οποία επίσης καλύπτονται από τη Δημοτική Λαϊκή Κυβέρνηση της Κουνσάν. Παρέχουν επίσης μέτρια υποστήριξη εκκίνησης ερευνών που βοήθησε πολύ στην πρόσληψη μελών του Πανεπιστημίου DKU. Οι ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου DKU γίνονται ολοένα και πιο ανταγωνιστικοί για χρηματοδότηση από διάφορες πηγές κρατικής χρηματοδότησης στην Κίνα.

– Πώς καταφέρατε να προσελκύσετε καθηγητές που δεν είχαν σχέση με την Κίνα;

– Το όραμα του DKU συνέβαλε στην προσέλκυση ερευνητών υψηλού ταλέντου. Η δυναμική φύση της Κίνας βοήθησε επίσης στην προσέλκυση ταλαντούχων καθηγητών και ερευνητών, ειδικά εκείνων που ενδιαφέρονταν για σπουδές στην Κίνα και την ευκαιρία που προσφέρει η χώρα για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων. Η διαδικασία της προαγωγής ακολουθεί πιστά αυτή του Duke και τόσο η σχολή του Duke όσο και το WHU έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες. Το Duke διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στον σχεδιασμό μιας διαδικασίας πρόσληψης. Το DKU, ως πανεπιστήμιο liberal arts, απαιτεί από το διδακτικό προσωπικό να διδάξει περισσότερα μαθήματα σε σχέση με τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Duke, και η σχετικά μέτρια υποστήριξη εκκίνησης έρευνας (startup funds) δημιουργεί προκλήσεις για την πρόσληψη όσων έχουν μεγαλύτερη τάση προς την έρευνα σε σχέση με τη διδασκαλία.

– Οι πρώτοι πτυχιούχοι αποφοίτησαν το 2022. Ποια η πορεία τους;

– Τον Μάιο του 2022 αποφοίτησαν 234 φοιτητές. Το 96% όλων των φοιτητών έγινε δεκτό σε μεταπτυχιακά προγράμματα εντός 6 μηνών από την αποφοίτησή του. Πάνω από το 80% των Κινέζων σπουδαστών έγινε δεκτό στα κορυφαία 10 Ivy League πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ενώ 23 φοιτητές έγιναν δεκτοί για διδακτορικές σπουδές από αντίστοιχα παγκοσμίου φήμης ιδρύματα.

Η συζήτηση έγινε με τη συνδρομή του Γιώργου Λάσκαρη και της Αφροδίτης Ξύδη από το Deon Policy Institute.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή