Εφημερία του τρόμου λόγω της παρέλασης

Εφημερία του τρόμου λόγω της παρέλασης

Το αδιαχώρητο στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα» ανήμερα την 25η Μαρτίου, καθώς το άλλο εφημερεύον νοσοκομείο, τον «Ευαγγελισμό», ήταν δύσκολο να το προσεγγίσει κανείς

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα ασθενοφόρα έφθαναν ασταμάτητα, λες και είχαμε πόλεμο». Ο συγγενής και συνοδός ενός 85χρονου που χρειάστηκε να πάει στα Επείγοντα νοσοκομείου, στο καρδιολογικό – παθολογικό τμήμα, ανήμερα την 25η Μαρτίου, περιγράφει σκηνές χωρίς προηγούμενο σε ένα σύστημα ούτως ή άλλως επιβαρυμένο. «Φθάσαμε στο “Αγία Ολγα” στη 1.30 μ.μ. και μείναμε έως τις 9 το βράδυ, επιστρέψαμε σπίτι μας αποκαμωμένοι και άπραγοι. Δεν μας είδε γιατρός». Ο ηλικιωμένος, που έχει πολλά υποκείμενα νοσήματα, είχε αξιολογηθεί ως «επείγον 4», με αποτέλεσμα συνεχώς να αναβάλλεται η εξέταση από γιατρό, «με τη λογική ότι υπήρχαν πολλά άλλα περιστατικά, πιο επείγοντα, πράγμα για το οποίο δεν αμφιβάλλω», υπογραμμίζει ο συνοδός του ασθενούς.

Πατέρας και γιος είχαν βρεθεί στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα και στις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά «τότε μέσα σε τέσσερις ώρες είχε εξεταστεί και τον είχαν μεταφέρει σε δωμάτιο». Η αιτία για το αδιαχώρητο στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα» την ημέρα της εθνικής εορτής και αργίας σχετιζόταν με το γεγονός ότι το άλλο εφημερεύον νοσοκομείο, τον «Ευαγγελισμό», ήταν δύσκολο να το προσεγγίσει κανείς. «Οπως μας εξήγησαν οι νοσηλευτές, οι δρόμοι είχαν κλείσει μέχρι το μεσημέρι λόγω της στρατιωτικής παρέλασης», εξηγεί ο ίδιος.

Το πρόγραμμα των εφημεριών βγαίνει κεντρικά, από το υπουργείο Υγείας. «Δεν είναι η πρώτη φορά που το νοσοκομείο μας “εγκλωβίζεται” εξαιτίας κάποιας εκδήλωσης στο κέντρο», αναφέρει στην «Κ» εργαζόμενος στον «Ευαγγελισμό». «Αλλοτε είναι ο μαραθώνιος, άλλοτε ο ημιμαραθώνιος, άλλοτε κάποια άλλη μεγάλη εκδήλωση ή κινητοποίηση», περιγράφει. «Δεν ταλαιπωρούνται και κινδυνεύουν μόνο οι ασθενείς, αλλά ούτε εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε να φτάσουμε εύκολα στη δουλειά μας». Πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί όλη αυτή η ταλαιπωρία; «Είμαστε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, διαθέτουμε όλες τις ειδικότητες, ως εκ τούτου δεν μπορεί ο “Ευαγγελισμός” να αντικατασταθεί με άλλο νοσοκομείο» (σημειωτέον ότι το «Αγία Ολγα» δεν διαθέτει π.χ. νευροχειρουργό και καρδιοχειρουργό). Η λύση, σύμφωνα με τον ίδιο, «μπορεί να έρθει μόνο από ένα καλά οργανωμένο σχέδιο της Τροχαίας, με διαφορετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ούτως ή άλλως η μετάβαση και η εξυπηρέτηση σε εφημερεύον νοσοκομείο στην Ελλάδα είναι από μόνη της μια περιπέτεια. Δεν υπάρχει λόγος να ανεβάζουμε κι άλλο το επίπεδο δυσκολίας», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή