Ερχονται δραστικές αλλαγές στον χώρο της υγείας

Ερχονται δραστικές αλλαγές στον χώρο της υγείας

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο – Τι θα ισχύει για τις αμοιβές των γιατρών, τα εμβόλια από φαρμακοποιούς και τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα παραπεμπτικά

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νομοσχέδιο, που φέρνει δραστικές αλλαγές στον χώρο της υγείας, καθώς κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση. Το «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» ρυθμίζει τις αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ που θα συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία, κάτι που θα λογίζεται ως εισόδημα από την άσκηση ιδιωτικού έργου, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και ως ιδιώτες. Παράλληλα, το νομοσχέδιο νομιμοποιεί την παραμονή στο ΕΣΥ γιατρών άνω των 67 ετών, απαλλάσσει όσους εισήχθησαν στην Ιατρική Σχολή έως και το ακαδημαϊκό έτος 2012-13 από την υποχρέωση της υπηρεσίας υπαίθρου και προσδιορίζει τις λεπτομέρειες για την αποζημίωση όσων ειδικεύονται στην αναισθησιολογία.

Το άρθρο 51

Στο άρθρο 51 προβλέπεται και η διαγραφή μη καταβληθέντων προστίμων μαζί με τους τόκους που έχουν συν τω χρόνω προκύψει σε όσους δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, δεδομένου ότι η φιλοσοφία τότε του νομοθέτη ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας και όχι η τιμωρία τους. Ωστόσο, το νομοσχέδιο στηρίζει το πρόγραμμα εμβολιασμού. Οι φαρμακοποιοί αδειοδοτούνται στο εξής να προβαίνουν στη διενέργεια όλων των εμβολίων που προβλέπονται για τους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Στην τελευταία περίπτωση, ανεξαρτήτως σκευάσματος, θα εισπράττουν πέντε ευρώ από τους πολίτες. Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης για λόγους υγείας ο νομοθέτης επιφορτίζει τον ΕΟΔΥ ως καθ’ ύλην αρμόδιο για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Οι ασφαλισμένοι καλούνται επίσης να πληρώνουν ήδη από την 1η Απριλίου 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς.

Με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, το νομοσχέδιο ορίζει τη Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ ως αρμόδια για τον έλεγχο της υπέρβασης του πλαφόν των γιατρών, ενώ η Επιτροπή Ελέγχου Συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ θα εξετάζει την υπέρβαση συνταγογράφησης εκ μέρους των γιατρών όχι μόνο φαρμάκων, αλλά και διαγνωστικών εξετάσεων, ιατρικών πράξεων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και προϊόντων ειδικής διατροφής. Το νομοσχέδιο επιλύει ζητήματα σχετικά με τους εποπτευόμενους από το υπουργείο φορείς και ειδικά τον ΕΟΔΥ.

Οι όροι

Ο νομοθέτης αποσαφηνίζει, επίσης, τους όρους λειτουργίας της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Ετσι, στο εξής τίθενται ως ανώτατο όριο τα δώδεκα τέκνα από γαμέτες του ίδιου τρίτου δότη υπό την προϋπόθεση ότι οι λήπτες έχουν ως μόνιμη κατοικία την Ελλάδα. Σε άλλο σημείο καθορίζονται οι ενισχυμένες αρμοδιότητες της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, όπως η διενέργεια έκτακτων ελέγχων αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας σε Τράπεζες Κρυοσυντήρησης και Μονάδες.

Το νομοσχέδιο ενσωματώνει δράσεις προληπτικής ιατρικής. Συγκεκριμένα, προβλέπει την επέκταση του προσυμπτωματικού ελέγχου κατά του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες ηλικίας από 45 έως και 74 ετών, αλλά και τη συμμετοχή κινητών μονάδων για την υλοποίηση προληπτικών εξετάσεων (μαστογραφίας) σε γυναίκες που ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές. Ακόμη, με νομοθετική ρύθμιση τίθεται σε εφαρμογή το χρηματοδοτούμενο από πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έργο «Προαγωγή υγείας παιδιού – οικογένειας», που αφορά στην πρόληψη κλινικών και αναπτυξιακών προβλημάτων παιδιών που ανακύπτουν κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και την ενηλικίωσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή