Απογευματινά χειρουργεία: Θετική αποτίμηση, αλλά και φάλτσα

Απογευματινά χειρουργεία: Θετική αποτίμηση, αλλά και φάλτσα

Ενας μήνας από την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας μήνας συμπληρώνεται αύριο από την πρεμιέρα των απογευματινών χειρουργείων στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, όπου έως και προχθές είχαν εξυπηρετηθεί επ’ αμοιβή 288 ασθενείς.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις ενώσεων γιατρών και σωματείων εργαζομένων των νοσοκομείων, που ζητούν την άμεση κατάργηση των επ’ αμοιβή απογευματινών χειρουργείων, κλινικές 76 νοσοκομείων σε όλη τη χώρα έχουν δηλώσει έως σήμερα ετοιμότητα για την εφαρμογή του νέου αυτού θεσμού.

Στα περισσότερα εξ αυτών πραγματοποιούνται ήδη απογευματινά χειρουργεία, ενώ μέρα με την ημέρα προστίθενται κι άλλα, με τελευταίο παράδειγμα το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, όπου προχθές διενεργήθηκαν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία στην ορθοπεδική κλινική.

Εως και τις 9 Απριλίου είχαν υποβληθεί σε επέμβαση στο πλαίσιο των απογευματινών χειρουργείων συνολικά σε όλη τη χώρα 288 ασθενείς, ενώ έως χθες ήταν προγραμματισμένα για τον υπόλοιπο Απρίλιο επιπλέον 170 χειρουργεία, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Οπως επισήμανε στην «Κ» ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, με δεδομένο ότι ουσιαστικά η απογευματινή λειτουργία των χειρουργείων του ΕΣΥ ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου, αφού την πρώτη εβδομάδα από την πρεμιέρα της συμμετείχαν μόλις τρία νοσοκομεία, ο αριθμός των επεμβάσεων που έγιναν είναι ικανοποιητικός.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας είναι ένα από αυτά που ξεχωρίζουν τόσο ως προς τον αριθμό των επεμβάσεων που έχουν διενεργηθεί το απόγευμα όσο και ως προς τη συμμετοχή των κλινικών. Εως την περασμένη Παρασκευή είχαν γίνει στο νοσοκομείο 19 επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, ενώ σ’ αυτή τη λειτουργία συμμετέχουν σήμερα 70 γιατροί και 150 νοσηλευτές.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, τα περισσότερα απογευματινά χειρουργεία τον μήνα Μάρτιο –29 συνολικά– έγιναν στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», ένα από τα δύο στα οποία στις 12 Μαρτίου έγινε η πρεμιέρα του νέου θεσμού. Μεταξύ των νοσοκομείων όπου υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από το προσωπικό για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το ΚΑΤ, όπου 17 κλινικές δήλωσαν εξαρχής ότι θέλουν να συμμετάσχουν σ’ αυτά.

Τα δύο περιστατικά

Δεν λείπουν και τα «στραβοπατήματα» στον προγραμματισμό των χειρουργείων, με πιο χαρακτηριστικό την πρόσφατη καταγγελία για διενέργεια επ’ αμοιβή χειρουργείου το απόγευμα σε κάταγμα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται ως έκτακτο.

Το συγκεκριμένο περιστατικό αφορούσε γυναίκα που είχε ατύχημα στην Αθήνα, μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ όπου είχε αναμονή για να χειρουργηθεί και προτίμησε να μεταβεί στην Κρήτη, όπου είναι και ο τόπος κατοικίας της, προκειμένου να χειρουργηθεί άμεσα, αλλά επ’ αμοιβή, το απόγευμα. Καταγγελία υπήρξε και για προγραμματισμό ογκολογικού χειρουργείου στο ίδιο νοσοκομείο κατά την απογευματινή λειτουργία.

Με αφορμή τα περιστατικά αυτά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας απέστειλε ξανά οδηγίες στα νοσοκομεία να μην προγραμματίζουν κατά την απογευματινή λειτουργία των χειρουργείων περιστατικά που αφορούν κατάγματα, καθώς και ογκολογικά περιστατικά.

Οι εκπρόσωποι γιατρών και εργαζομένων, που ζητούν την άμεση κατάργηση των απογευματινών χειρουργείων, τονίζουν ότι ο μόνος τρόπος να μειωθούν οι λίστες χειρουργείων είναι η ενίσχυση με προσωπικό.

Στη δε κριτική που δέχεται ο νέος θεσμός είναι ότι η πλειονότητα των περιστατικών που χειρουργούνται το απόγευμα δεν είναι στη λίστα χειρουργείων και συνεπώς δεν μειώνονται οι αναμονές των χειρουργείων στο ΕΣΥ.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Θεμιστοκλέους, «τα νοσοκομεία απαγορεύεται να καλέσουν ασθενείς της λίστας και να τους ρωτήσουν εάν θέλουν να χειρουργηθούν επ’ αμοιβή απόγευμα. Από αυτό προκύπτει ότι μόνο εάν οι ίδιοι οι ασθενείς που είναι στη λίστα επικοινωνήσουν μόνοι τους, θέλοντας να επισπεύσουν το χειρουργείο τους, θα ενταχθούν στη νέα λειτουργία. Ετσι, είναι λογικό τα περισσότερα περιστατικά να αφορούν νέους ασθενείς, που όταν κρίνεται ότι πρέπει να χειρουργηθούν τους δίνεται η επιλογή να επιλέξουν μεταξύ των πρωινών και των απογευματινών χειρουργείων».

Οι εκπρόσωποι γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία, που ζητούν την άμεση κατάργηση των απογευματινών χειρουργείων, τονίζουν ότι ο μόνος τρόπος να μειωθούν οι λίστες είναι η ενίσχυση των νοσοκομείων με το αναγκαίο προσωπικό, ώστε να τεθεί σε λειτουργία το σύνολο των χειρουργικών αιθουσών των δημόσιων νοσοκομείων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι μεγάλη μείωση της λίστας χειρουργείων θα επιφέρει το πρόγραμμα διενέργειας δωρεάν απογευματινών χειρουργείων σε ασθενείς που περιμένουν στη λίστα για περισσότερους από τέσσερις μήνες. Η ηγεσία του υπουργείου αναμένει την έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές αιτήματος για τη χρηματοδότηση του προγράμματος με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα εγκριθεί. Στην περίπτωση όμως που αυτό δεν γίνει, όπως ανέφερε πρόσφατα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, «έχουμε συμφωνήσει με την κυβέρνηση να χρηματοδοτηθεί η συγκεκριμένη δράση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Υπενθυμίζεται ότι έως το τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου ήταν σε λίστα αναμονής για χειρουργική επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο περισσότεροι από 102.000 ασθενείς, εκ των οποίων 55.000 περίμεναν για περισσότερο από τέσσερις μήνες προκειμένου να χειρουργηθούν.

Οι αριθμοί

288 ασθενείς σε όλη τη χώρα είχαν υποβληθεί σε επέμβαση έως τις 9.4.
 
170 χειρουργεία ήταν προγραμματισμένα έως χθες για τον υπόλοιπο Απρίλιο.
 
76 κλινικές νοσοκομείων έχουν δηλώσει έως σήμερα ετοιμότητα για την εφαρμογή του νέου θεσμού.
 
102.000 ασθενείς ήταν σε λίστα αναμονής για επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο έως το τέλος του Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή