Οικονομικό Φόρουμ Δελφών – Δημοσκόπηση «διαΝΕΟσις»: Φοβισμένη και διχασμένη η ελληνική κοινωνία

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών – Δημοσκόπηση «διαΝΕΟσις»: Φοβισμένη και διχασμένη η ελληνική κοινωνία

«Τι πιστεύουν οι Ελληνες σε ένα τοπίο που συνεχώς εξελίσσεται και αλλάζει»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε η «διαΝΕΟσις», παρουσιάστηκε στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10-13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Τη δημοσκόπηση, που έγινε στα μέσα Ιανουαρίου σε δείγμα χιλίων ανθρώπων, και έχει τίτλο «Τι πιστεύουν οι Ελληνες σε ένα τοπίο που συνεχώς εξελίσσεται και αλλάζει», παρουσίασε ο πρόεδρος της ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ Στράτος Φαναράς, με τον συντονισμό του Ηλία Νικολαΐδη, διευθυντή περιεχομένου της «διαΝΕΟσις».

Ο κ. Φαναράς ανέφερε ότι, ενώ οι μεγάλες προκλήσεις παγκοσμίως είναι η κλιματική αλλαγή, οι οικονομικές ανισότητες, οι πόλεμοι και η μετανάστευση, στην Ελλάδα την πρώτη θέση παίρνει η οικονομική κατάσταση. Οπως επισήμανε ο Στ. Φαναράς το προηγούμενο έτος πρώτο μεγάλο πρόβλημα θεωρούσαν οι Ελληνες το δημογραφικό.

Τα θέματα που απασχολούν, επίσης, τον Ελληνα πολίτη είναι η αλλαγή του παραδοσιακού μοντέλου της οικογένειας και τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών.

Σοκαριστικό χαρακτήρισε το εύρημα ότι οι Ελληνες θεωρούν ότι προστατεύονται περισσότερο από τα δικά τους τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Παίρνοντας τον λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, πρώην αντιπρόεδρος κυβέρνησης, πρώην υπουργός Εξωτερικών, σχολίασε πως από την έρευνα προκύπτει ότι ο Ελληνας καταφεύγει πλέον στον Θεό και αναζητά λύσεις αρχαϊκές και μεταφυσικές, αφού δεν βρίσκει λύσεις μέσα στην κοινωνία.

«Η κοινωνία είναι φοβισμένη και διχασμένη», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος. Παρατήρησε, πάντως, ότι από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει πλήρη αίσθηση του κινδύνου που προέρχεται από την εύφλεκτη γειτονιά μας στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Ο καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Καρτάλης παίρνοντας τον λόγο είπε ότι για την κλιματική αλλαγή χρειάζεται ένα σχέδιο πολιτικής και δράσης, ωστόσο απαραίτητη προϊπόθεση είναι να πειστούν και οι πολίτες. Από τη δημοσκόπηση προκύπτει επίσης ότι ο πολίτης δεν δείχνει εμπιστοσύνη στο κράτος αλλά στην επιστημονική κοινότητα.

Από την πλευρά της η Βασιλική Γεωργιάδου, καθηγήτρια Παντείου, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών ερευνών ΕΚΚΕ, τόνισε ότι τα στοιχεία της δημοσκόπησης δείχνουν ότι ο κόσμος δεν αποστρέφεται την πολιτική αλλά δεν θέλει να συμμετέχει σε κόμματα. Παρουσιάζεται επίσης μία χαλαρή κομματική εγγύτητα, ενώ η συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα αγγίζει το ποσοστό του 6%, που αποτελεί υψηλό μέσο όρο και για την Ε.Ε.

Τέλος, η Νεφέλη Στουρνάρα, Research Analyst MINDVIEW, σχολίασε το δημογραφικό ζήτημα λέγοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν πως οι Ελληνες πολίτες είναι έτοιμοι να δεχθούν την έννομη μετανάστευση, πράγμα που σημαίνει ότι μετανάστες θα είναι φορολογούμενοι πολίτες, γεγονός θα συμβάλει στη βελτίωση του δημογραφικού αλλά και της οικονομικής κατάστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή