Μπόνους δόμησης: Φουντώνει η κόντρα

Μπόνους δόμησης: Φουντώνει η κόντρα

«Πινγκ πονγκ» μεταξύ ΥΠΕΝ και δήμων για το μπόνους δόμησης

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «σύνθημα» για έκδοση μέσα στους επόμενους μήνες (μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και έκδοση απόφασης από την Ολομέλεια του ΣτΕ) όσο το δυνατόν περισσότερων αδειών που θα κάνουν χρήση των μπόνους του οικοδομικού κανονισμού δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Απαντώντας στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ο υπουργός υποστηρίζει ότι μέχρι την οριστική κρίση της υπόθεσης από την Ολομέλεια ο νόμος παραμένει σε ισχύ και οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να τον εφαρμόσουν. Ο δήμος «3Β» πάντως απαντά με δύο προσφυγές στο ΣτΕ, μία κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και μία κατά του ΥΠΕΝ, ζητώντας παράλληλα και «πάγωμα» της έκδοσης αδειών, ενώ στον Αλιμο συνεχίζονται οι προσφυγές πολιτών κατά οικοδομικών αδειών.

Η απάντηση, την οποία υπογράφει ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, απορρίπτει το αίτημα που υπέβαλε στο ΥΠΕΝ ο δήμος «3Β» για μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών. «Σας ενημερώνουμε ότι έως σήμερα δεν έχει τεθεί υπόψη μας απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην οποία να διατυπώνεται σκέψη περί επιβεβλημένης μερικής αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ, μεμονωμένα ή σωρευτικά. Οι αποφάσεις παραπέμπουν το ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ προκειμένου να αποφανθεί οριστικά», σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Σκυλακάκης.

Οπως αναφέρει, μέχρι τότε όλα θα συνεχίσουν ως έχουν: «Οι επίμαχες διατάξεις του ν. 4067/12 παραμένουν εν ισχύι έως την τυχόν οριστική κρίση περί αντισυνταγματικότητας αυτών ή την αντικατάσταση ή κατάργησή τους, η δε εφαρμογή των εν ισχύι νόμων του κράτους αποτελεί υποχρέωση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν επαφίεται στη διακριτική τους ευχέρεια. Ως εκ τούτου το αίτημά σας για έκδοση απόφασης μερικής αναστολής στον παρόντα χρόνο δεν θεμελιώνεται επαρκώς».

Η στάση του υπουργείου αντανακλά την απροθυμία της κυβέρνησης να παρέμβει με ουσιαστικό τρόπο, καθώς η παροχή αναστολής των κινήτρων μέχρι την κρίση της Ολομέλειας και η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης θα ήταν η πιο λογική επιλογή (με δεδομένες και τις αρνητικές αποφάσεις του Ε΄ Τμήματος). Αντ’ αυτών, το υπουργείο αφήνει ανοιχτό το περιθώριο στον κατασκευαστικό κλάδο να εκδώσει όσο περισσότερες άδειες μπορεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Μέχρι την οριστική κρίση από την Ολομέλεια του ΣτΕ, ο νόμος παραμένει σε ισχύ και οι δήμοι οφείλουν να τον εφαρ- μόσουν, υποστηρίζει ο υπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο σκοπεύει να προχωρήσει σε τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να μην επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση των μπόνους υψών του ΝΟΚ, η οποία επετράπη το 2019. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα κτίρια να μπορούν να «ψηλώσουν» μόνο κατά έναν όροφο χάρη στα μπόνους υψών. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαν να ξεπεράσουν και αυτό το όριο χάρη στον «κρυφό συντελεστή», δηλαδή τους χώρους κύριας χρήσης του κτιρίου που δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης (εξώστες, πατάρια κ.λπ.), διατάξεις που επίσης περιλαμβάνονται στον οικοδομικό κανονισμό και έχουν μπει στο στόχαστρο των δήμων.

Η πλευρά των δήμων

Οι δήμοι, από την πλευρά τους, επιμένουν. Ο δήμαρχος «3Β» Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανακοίνωσε χθες ότι ο δήμος πρόκειται να καταθέσει δύο προσφυγές στο ΣτΕ. «Η πρώτη κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία ακυρώθηκε η εντολή που έδωσα στην υπηρεσία δόμησης να μην εκδίδει άδειες με τα μπόνους του ΝΟΚ. Η δεύτερη προσφυγή θα κατατεθεί κατά της άρνησης του ΥΠΕΝ να προβεί στην οφειλόμενη ενέργεια, δηλαδή την επιβολή αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών μετά τις αποφάσεις του Ε΄ Τμήματος και έως την έκδοση απόφασης από την Ολομέλεια. Παράλληλα θα καταθέσουμε και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να “παγώσει” η έκδοση τέτοιων αδειών μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της προσφυγής μας», λέει στην «Κ». Οσον αφορά τις πληροφορίες περί κατάργησης, από το ΥΠΕΝ, της συνδυαστικής εφαρμογής των κινήτρων, ο κ. Κωνσταντέλλος εκτιμά ότι δεν επαρκεί. «Ούτως ή άλλως τα κτίρια θα είναι υψηλότερα του ενός ορόφου από τα υπόλοιπα λόγω του “κρυφού συντελεστή”».

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης. «Η φημολογούμενη ρύθμιση δεν θα λύσει το πρόβλημα, απλώς θα καταρρίψει το αφήγημα περί βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίων, αφού όσοι πρέπει να επιλέξουν μπόνους ύψους θα επιλέξουν τη μείωση της κάλυψης με αντίστοιχη αύξηση συντελεστή (άρθρο 10 του ΝΟΚ)». Οπως εξηγεί ο κ. Κονδύλης, ο δήμος θα συνεχίσει να υποστηρίζει κατοίκους που προσβάλλουν δικαστικά οικοδομικές άδειες στην περιοχή – μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να κατατεθούν ακόμη 20 προσφυγές. Στη συνέχεια ο δήμος ζητάει από την πολεοδομία να «παγώσει» τις άδειες μέχρι την κρίση της υπόθεσης. Σύμφωνα με τον κ. Κονδύλη, κατασκευαστής που προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο κατά του «παγώματος» οικοδομικής άδειας δεν δικαιώθηκε.

Χθες συνεχίστηκε και ο πόλεμος ανακοινώσεων από πλευράς Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Αυτή τη φορά το ΤΕΕ στράφηκε κατά της Κεντρικής Ενωσης Δήμων, η οποία υπερασπίστηκε τους δημάρχους τους οποίους «στοχοποίησε» το ΤΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή