Μπορεί ένας γάμος χωρίς σεξ να είναι καλός;

Μπορεί ένας γάμος χωρίς σεξ να είναι καλός;

Ειδικοί και ζευγάρια διαψεύδουν ότι είναι αναγκαίο για τη σχέση

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αντιλήψεις γύρω από τον ρόλο του σεξ στον έγγαμο βίο έχουν εξελιχθεί σημαντικά με την πάροδο των ετών. Η συχνή ερωτική επαφή εθεωρείτο τις τελευταίες δεκαετίες αναπόσπαστο τμήμα ενός ευτυχισμένου γάμου.

Τη δεκαετία του 1990, το νέο κύμα «σεξουαλικής θετικότητας» συνέπεσε με την επικράτηση νέων μορφών ψυχοθεραπείας, όπως η βοήθεια συμβούλων γάμου. Οι ειδικοί αυτοί συμβούλευαν τα ζευγάρια να συνευρίσκονται ερωτικά τακτικά με τους συντρόφους τους. Είκοσι χρόνια αργότερα, το «σεξ κατόπιν ραντεβού» είχε καταστεί δημοφιλής μέθοδος διατήρησης της οικειότητας. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι ειδικοί και τα ίδια τα ζευγάρια άρχισαν να αποδομούν πολλές από τις εδραιωμένες αυτές αντιλήψεις και απενοχοποίησαν πολλές αντισυμβατικές προσεγγίσεις για τη διατήρηση της σχέσης. Η Σάρον Χάιμαν, διαχειρίστρια ομάδας στο Facebook ζευγαριών που επέλεξαν να ζουν χώρια, λέει ότι η σεξουαλική ζωή των μελών βελτιώθηκε όταν έπαψαν να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι ή ακόμη και να συγκατοικούν.

Μια επίδραση των συνεχών αλλαγών των σεξουαλικών αντιλήψεων είναι ότι πολλά ζευγάρια αρνούνται πλέον να αποδεχθούν την ανία στο συζυγικό κρεβάτι. Η ψυχολόγος Εσθερ Περέλ μελέτησε την υπονόμευση της ερωτικής διάθεσης, που απαιτεί ένα βαθμό μυστηρίου και περιπέτειας, από την οικιακή τριβή μεταξύ ζευγαριών. Η Περέλ εξηγεί ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο ερωτικός πόθος και οι μακροχρόνιες σχέσεις είναι έννοιες ασύμβατες, αλλά ότι η διατήρηση του ερωτισμού απαιτεί δημιουργικότητα.

Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι αυτό θα απαιτήσει την αναθεώρηση της μονογαμικής φύσης του γάμου. Ο αρθρογράφος Νταν Σάβατζ επικρίνει την εμμονή των Αμερικανών να καταδικάζουν ηθικά την απιστία. Ενθαρρύνει, αντίθετα, τα παντρεμένα ζευγάρια να μιλούν με ειλικρίνεια για το πόσο δύσκολο τους είναι να ικανοποιούν τις σεξουαλικές και συναισθηματικές ανάγκες των συντρόφων τους.

Πειραματισμοί

Παρότι κάποιοι πειραματίζονται με ανοικτές σχέσεις και πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους, άλλα ζευγάρια αντιδρούν στην πίεση της τακτικής ερωτικής συνεύρεσης. Οι Αμερικανοί κάνουν λιγότερο σεξ, φαινόμενο που παρατηρείται σε κάθε φυλετική, επαγγελματική, ηλικιακή και εισοδηματική κατηγορία. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι γεννημένοι τη δεκαετία του 1990 Αμερικανοί κάνουν λιγότερο έρωτα από τις παλαιότερες γενιές, έχουν συνάψει λιγότερες μακροχρόνιες ερωτικές σχέσεις και όσοι έχουν σύντροφο, κάνουν λιγότερο έρωτα μαζί του. Η απογραφή πληθυσμού του 2021 έδειξε ότι 50% των Αμερικανών κάνει σεξ μία φορά τον μήνα ή λιγότερο, με το ήμισυ αυτών να λέει ότι δεν έχει κάνει έρωτα τον τελευταίο χρόνο. Οι ειδικοί αποδίδουν το φαινόμενο στην απομόνωση που προκαλεί η τεχνολογία, αλλά και στη συζήτηση γύρω από την έννοια και τα όρια της συναίνεσης.

Πολλοί αρνούνται να αποδεχθούν την ανία στο συζυγικό κρεβάτι και έχουν απενοχοποιήσει πλέον αντισυμβατικές προσεγγίσεις για τον έγγαμο βίο.

Πολλές νέες γυναίκες, επηρεασμένες από το κίνημα #MeToo, έχουν επιλέξει συνειδητά την αποχή από το σεξ. Τάση στο TikTok καλεί τις γυναίκες σε «αποχή από τα αγόρια», με την κωμικό Χόουπ Γούντουορντ να εξηγεί στα δημοφιλή βίντεό της ότι ένα διάλειμμα από το σεξ κάνει τις γυναίκες να συνειδητοποιήσουν πόσο υποτάσσουν την επιθυμία τους στις ανδρικές φαντασιώσεις.

Το κίνημα 4Β

Το διαδικτυακό κίνημα 4Β, που ξεκίνησε στη Νότια Κορέα, καλεί σε απόρριψη της τεκνοποιίας, αλλά και της συνεύρεσης, του γάμου και του σεξ με άνδρες. Την ίδια ώρα, «πλατωνικοί σύντροφοι ζωής», που έχουν επιλέξει τη συγκατοίκηση ή ακόμη και την από κοινού ανατροφή παιδιών, επιμένουν ότι το σεξ και ο ρομαντισμός δεν είναι αναγκαία συστατικά ευτυχισμένης συμβίωσης.

Η Κάιτι, μητέρα παιδιού στο φάσμα του αυτισμού, συνειδητοποίησε ότι η ερωτική πράξη με τον σύζυγό της είχε γίνει «ρομποτική» και άρχισε να αντιμετωπίζει το σεξ σαν «μία ακόμη υποχρέωση». Ο άνδρας της έκανε ό,τι μπορούσε για να τη στηρίξει, αλλά «το μόνο που ήθελα ήταν να πάω στο δάσος και να ξαπλώσω και να μην ακούω τίποτα και κανέναν», σχολιάζει.

Η Λίλιαν, που έχει δύο παιδιά, λέει ότι η μητρότητα ήταν γι’ αυτή το σημείο καμπή. «Αναγκάσθηκα να αφήσω τη δουλειά μου και βρισκόμουν σε σύγχυση για το ποια ήμουν και ποια ήταν η αξία μου στην κοινωνία», τονίζει. Πίστεψε ότι έπρεπε να αφιερώσει όλη της την τρυφερότητα στα παιδιά της και ότι δεν περίσσευε καθόλου για τον άνδρα της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή