Ερευνα: Δεν οδηγούμε σωστά, αλλά θεωρούμε «ανεύθυνους» τους άλλους

Ερευνα: Δεν οδηγούμε σωστά, αλλά θεωρούμε «ανεύθυνους» τους άλλους

Τι δείχνει ετήσια έρευνα του ιδρύματος VINCI Autoroutes, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ipsos σε δείγμα 12.413 ατόμων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεύρα, βρισιές, διαπληκτισμοί, παραβίαση των ορίων ταχύτητας, απόσπαση προσοχής, άσκοπα κορναρίσματα και φυσικά οδήγηση με το κινητό στο χέρι. Κάποιοι ξεχνούν να κάνουν ακόμη και τα βασικά: να βγάλουν φλας στην προσπέραση. Κάπως έτσι συμπεριφέρονται ορισμένοι Ελληνες οδηγοί στον δρόμο, μολονότι στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν την πεποίθηση πως η συμπεριφορά τους στο τιμόνι είναι υποδειγματική και πως συνήθως φταίνε άλλοι για την τρέλα που επικρατεί στους ελληνικούς δρόμους. Αλλωστε, αρκετοί –εάν όχι οι περισσότεροι– έχουμε βρεθεί μάρτυρες σε περιστατικά με οδηγούς που δεν περιορίζονται μόνο στο να εξαπολύουν εκατέρωθεν κατηγορίες, αλλά κατεβαίνουν από το αμάξι για να λύσουν τις διαφορές τους, προκαλώντας ακόμη και μποτιλιάρισμα στους δρόμους. Πέρα όμως από τις ακραίες συμπεριφορές, σε ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό οι Ελληνες οδηγοί (50%) παραδέχονται πως μερικές φορές δεν φορούν ζώνη ασφαλείας, ποσοστό ακόμη μεγαλύτερο σε νεότερες ηλικίες κάτω των 35 ετών (56%). Κάποιοι είναι και αφηρημένοι. Οκτώ στους δέκα ενίοτε οδηγούν για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη και στα… τυφλά, χωρίς καν να κοιτάζουν τον δρόμο.

Σύμφωνα με ετήσια έρευνα του ιδρύματος VINCI Autoroutes για την υπεύθυνη οδήγηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ipsos σε δείγμα 12.413 ατόμων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, σχεδόν έξι στους δέκα Ελληνες οδηγούς αναγνωρίζουν ότι βρίζουν άλλους οδηγούς (52% Ευρωπαίοι οδηγοί κάνουν το ίδιο), ενώ αντίστοιχο ποσοστό, ήτοι το 57%, δηλώνει πως κορνάρει άσκοπα στους οδηγούς που τους ενοχλούν (το αντίστοιχο ποσοστό τους Ευρωπαίους οδηγούς είναι 50%). Το 48% «κολλάει» σκόπιμα στο όχημα ενός οδηγού που τον εκνευρίζει, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη (31%), ενώ 26% των Ελλήνων οδηγών δεν διστάζουν να κατέβουν από το όχημα για να διαπληκτιστούν με έναν άλλον οδηγό (21% στην υπόλοιπη Ευρώπη κάνουν το ίδιο).

Πάντως, η έλλειψη προσοχής, που αποτελεί ίσως από τις βασικότερες αιτίες για την πρόκληση θανατηφόρων ατυχημάτων, δυστυχώς χαρακτηρίζει όλους τους Ευρωπαίους οδηγούς. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Το 67% των Ευρωπαίων οδηγών δεν αποχωρίζεται το κινητό, δηλώνοντας πως τηλεφωνεί ενώ οδηγεί, ποσοστό που ανεβαίνει στο 72% σε ό,τι αφορά τους Ελληνες οδηγούς. Αυτή την «κακή» συνήθεια δυστυχώς επαναλαμβάνει συστηματικά το 44% των Ευρωπαίων οδηγών. Σε ό,τι αφορά τον ΚΟΚ, αυτός ίσως αποτελεί άγνωστη λέξη για αρκετούς οδηγούς. Σχεδόν εννέα στους δέκα Ευρωπαίους υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας κατά μερικά χιλιόμετρα/ώρα, παραβίαση που παραδέχεται και το 81% των Ελλήνων, ενώ το 52% (47% για Ελλάδα) ξεχνάει να ανάψει φλας όταν προσπερνάει ή αλλάζει κατεύθυνση.

Κάποιοι έχουν κοιμηθεί ενώ οδηγούν. Σχεδόν ένας στους δύο Ελληνες (38% στους Ευρωπαίους οδηγούς) παραδέχεται πως πιάνει το τιμόνι αν και αισθάνεται κούραση, και από αυτούς το 37% έχει την εντύπωση πως έχει αποκοιμηθεί για λίγο σε αυτό.

Ενα μικρότερο αλλά υπαρκτό ποσοστό κυρίως νεότερων σε ηλικία οδηγών παίρνει το τιμόνι στα χέρια όταν βρίσκεται σε μία περίεργη κατάσταση «ευφορίας», αφού δηλαδή έχει καπνίσει κάνναβη. Πιο συχνό είναι και το φαινόμενο αυτό μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Ετσι, δύο στους δέκα Ελληνες άνδρες ηλικίας 25-34 ετών λένε πως έχουν οδηγήσει σε κατάσταση μέθης (17% στην υπόλοιπη Ευρώπη) έναντι 16% όλων των οδηγών (7% για τους Ευρωπαίους οδηγούς). Παράλληλα, το 11% των Ελλήνων (9% Ευρωπαίοι) ίδιας ηλικίας δηλώνει πως έχει οδηγήσει έχοντας κάνει χρήση κάνναβης. Και όλα αυτά την ώρα που ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων οδηγών (57%) χαρακτηρίζει «ήρεμη» την συμπεριφορά του στους δρόμους, με μόλις το 4% να παραδέχεται πως εκδηλώνει κάποια επιθετικότητα. Αντίθετα, γι’ αυτούς φταίνε οι άλλοι, με το 53% να χαρακτηρίζει τους άλλους οδηγούς «ανεύθυνους».

Οι αριθμοί

48% των Ελλήνων «κολλάνε» σκόπιμα στο όχημα ενός οδηγού που τους εκνευρίζει.

6 στους 10 Ελληνες βρίζουν και κορνάρουν άσκοπα σε οδηγούς που 
τους ενοχλούν.

67% των Ευρωπαίων δεν αποχωρίζονται το κινητό τους στο αυτοκίνητο.

26% των Ελλήνων δεν διστάζουν να κατέβουν από το όχημα για να διαπληκτιστούν με έναν άλλον οδηγό.

53% των Ελλήνων χαρακτηρίζει τους άλλους οδηγούς ανεύθυνους

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή