Ευρεία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτροπή εμπορίας αρχαιοτήτων

Ευρεία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτροπή εμπορίας αρχαιοτήτων

Διασώθηκαν, μεταξύ άλλων, σπάνιο νόμισμα και κορμός κούρου, ανυπολόγιστης οικονομικής αξίας. Τρεις συλλήψεις

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρείας κλίμακας επιχείρηση σε Μέγαρα, Πεύκη και Οινόφυτα πραγματοποίησαν αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων, για την αποτροπή εμπορίας αρχαιοτήτων, προχωρώντας παράλληλα στη σύλληψη τριών ατόμων.

Η επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 23 Μαΐου, οδήγησε στον εντοπισμό διαδοχικά τριών ατόμων που κατείχαν παράνομα κινητές αρχαιότητες. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., διασώθηκαν σπάνιο νόμισμα και κορμός κούρου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ανυπολόγιστης οικονομικής αξίας.

Είχαν προηγηθεί διερεύνηση, αξιοποίηση πληροφοριών και επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας αστυνομικός κατάφερε να διεισδύσει στο περιβάλλον των αρχαιοκάπηλων και να τους παγιδεύσει, υποδυόμενος τον υποψήφιο αγοραστή και προγραμματίζοντας συνάντηση για την αγοραπωλησία σε σημείο του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών – Πατρών.

Σε βάρος των τριών ατόμων, ηλικίας 54, 69 και 52 ετών, που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, σχηματίστηκε δικογραφία –κατά περίπτωση– για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και περί όπλων.

Τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Από σωματικές και κατ’ οίκον έρευνες που διενεργήθηκαν στους κατόχους των αρχαιοτήτων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, το σπάνιο χρυσό νόμισμα Στατήρας του Πτολεμαίου Α’ της Αιγύπτου του 4ου αιώνα π.Χ., με διάμετρο 18 χιλιοστά και βάρος 8,5 γραμμάρια και κορμός Κούρου διαστάσεων 50*34,5 εκατοστών.

Εντοπίστηκαν επίσης μαρμάρινο γυναικείο αγαλμάτιο ύψους 33 εκατοστών σε δύο τεμάχια, ορειχάλκινος δακτύλιος διαμέτρου 7 εκατοστών, δύο δαχτυλίδια, το ένα με διακόσμηση αγκυλωτού σταυρού στη σφενδόνη και το άλλο με διακόσμηση συμπλεκόμενων φιδιών με εγχάρακτη επιγραφή «ΜΥΡΤΑΛΗ» και δανάκη, με όψη που απεικονίζει οκτάκτινο αστέρι και στην έτερη όψη έχει την επιγραφή «ΕΜΟΙ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΟΥΡΑΝΙΟΝ ΜΥΡΤΑΛΗ».

Κατασχέθηκαν επίσης εικόνα που απεικονίζει τον Αγιο Ονούφριο και τον Αγιο Σπυρίδωνα που χρονολογείται μετά το 1830, βιβλίο με τίτλο «Greek points and their values», καθώς επίσης δίκαννο, κυνηγετική καραμπίνα και περίστροφο.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής και νομισματολόγο όσον αφορά το σπάνιο αρχαίο νόμισμα, οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και ακολούθως παραδόθηκαν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων και Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

Οι σπάνιες αρχαιότητες

Αξιοσημείωτη είναι η πολιτιστική, ιστορική και καλλιτεχνική αξία του χρυσού νομίσματος (Στατήρας του Πτολεμαίου Α΄ της Αιγύπτου), διότι πρόκειται για συμπαγές και όχι χυτευμένο εξαιρετικά σπάνιο νομίσμα, καθώς υπάρχουν μόνο 7 αντίστοιχα σε όλο τον κόσμο.

Ο κορμός κούρου, ομοίως, συνιστά κομμάτι αρχαίου αγάλματος ανυπολόγιστης αξίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αντίστοιχο τμήμα κούρου είχε επιχειρηθεί να πωληθεί σε δημοπρασία στην Αμερική έναντι χρηματικού ποσού 20 εκατ. δολαρίων.

Δείτε φωτογραφίες

Ευρεία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτροπή εμπορίας αρχαιοτήτων-1
Ευρεία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτροπή εμπορίας αρχαιοτήτων-2
Ευρεία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτροπή εμπορίας αρχαιοτήτων-3
Ευρεία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτροπή εμπορίας αρχαιοτήτων-4
Ευρεία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτροπή εμπορίας αρχαιοτήτων-5
Ευρεία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτροπή εμπορίας αρχαιοτήτων-6

Φωτογραφίες: ΕΛ.ΑΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT