ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναδιάρθρωση εκ βάθρων της ΕΛ.ΑΣ.

anadiarthrosi-ek-vathron-tis-el-as-2003878

 Η βελτίωση της αστυνόμευσης και η εξοικονόμηση δαπανών αποτελούν τους δύο βασικούς στόχους του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσίασε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας. Φιλοδοξία της ηγεσίας είναι η μείωση κατά 25% του χρόνου ανταπόκρισης της ΕΛ.ΑΣ. στα αιτήματα των πολιτών και η προσέγγιση του δείκτη αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας στα ευρωπαϊκά στάνταρ (από το ελληνικό 9,7% στο ευρωπαϊκό 17% – 19%). Το νέο οργανόγραμμα προβλέπει κατάργηση 6.700 κενών οργανικών θέσεων και μείωση των διοικητικών δομών, από 120 που είναι σήμερα, σε 68.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες στη Βουλή και προβλέπει επιπλέον αναδιάρθρωση της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), καθώς και «αποαστυνομικοποίηση» του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με την ίδρυση ανεξάρτητης Διεύθυνσης (Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού) που θα στελεχωθεί από πολιτικό προσωπικό. Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους ο κ. Δένδιας προανήγγειλε συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων και ανατροπές στη διαδικασία ιεραρχικής εξέλιξης των ενστόλων (οι αλλαγές θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα υπό μορφήν Προεδρικών Διαταγμάτων), ωστόσο, απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των τακτικών κρίσεων.

Το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει διάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας σε τρεις αυτόνομους κλάδους, τον Κλάδο Τάξης, τον Κλάδο Ασφάλειας και τον Κλάδο Αλλοδαπών. Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αντικαθίσταται από Επιτελείο, ενώ εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης καταργούνται οι υπόλοιπες 52 Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στις 12 ήδη υφιστάμενες Περιφερειακές Διευθύνσεις (π.χ. Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας κ.ο.κ.). Τον Κλάδο Τάξης θα συγκροτούν η Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης, η Διεύθυνση Τροχαίας Αστυνόμευσης, αλλά και η νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Πολιτών και Δημοτικής Αστυνομίας. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Νίκος Παπαγιαννόπουλος διευκρίνισε ότι το προερχόμενο από τη Δημοτική Αστυνομία προσωπικό δεν θα οπλοφορεί, καθώς «δεν προβλέπεται αλλαγή του υπηρεσιακού του καθεστώτος». Στον Κλάδο Ασφάλειας, αντίστοιχα, θα υπαχθούν η Αντιτρομοκρατική, η Δίωξη Οργανωμένου και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, καθώς και οι συνολικά 8 Περιφερειακές Διευθύνσεις Ασφαλείας. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «ο κλάδος Ασφάλειας μπορεί να ανταποκριθεί στον όρο “Ελληνικό FBI”». Ο τρίτος πυλώνας της «νέας» αστυνομίας, δηλαδή ο Κλάδος Αλλοδαπών, θα αποτελείται μεταξύ άλλων από τις Διευθύνσεις Προστασίας Συνόρων, Παράνομης Μετανάστευσης, Αλλοδαπών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού. Οπως ανακοινώθηκε χθες, για τη χρηματοδότηση των μεταρρυθμίσεων δεν έχουν προβλεφθεί πρόσθετα κονδύλια, πέραν δηλαδή εκείνων που έχουν προβλεφθεί στον τρέχοντα προϋπολογισμό. Αντίθετα, μάλιστα, υπάρχει φιλοδοξία για περαιτέρω αξιοποίηση των διατιθέμενων μέσω ΕΣΠΑ χρημάτων. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Δένδια, το ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ τον Ιούνιο του 2013 ανήλθε σε 65% από σχεδόν μηδενικό που ήταν τον Ιούνιο του 2012. Μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, εξάλλου, προωθείται η ψηφιοποίηση του αρχείου της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας ταυτοποίησης δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπεται αύξηση κατά 50% των αστυνομικών που υπηρετούν στην Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) και στις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ).
 

Με άξονα την τρομοκρατία

«Οι δομές που έχουν προβλεφθεί στο νέο οργανόγραμμα έχουν λάβει σοβαρά υπόψη την ανάγκη αυξημένης ανταπόκρισης στις τρομοκρατικές προκλήσεις». Αυτό υπογράμμισε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο παρουσίασης του νέου σχεδίου νόμου για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε ρεπορτάζ της «Κ» (δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου) σύμφωνα με το οποίο η ΕΛ.ΑΣ. συνεργάζεται με υπηρεσίες Ασφαλείας ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη Ξηρού.

Ο Ελληνας υπουργός τόνισε ακόμα ότι προωθείται αναβάθμιση της Υπηρεσίας Ασφαλείας Επισήμων και αποκάλυψε ότι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας, «τα αιτήματα για αστυνομική προστασία κατατίθενται σωρηδόν».

Χθες, αστυνομικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε συνολικά έξι σπίτια αντιεξουσιαστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και συνελήφθησαν τέσσερα άτομα. Στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν αντιασφυξιογόνες μάσκες, φορητοί πομποδέκτες, μαχαίρια, σφεντόνες, βαριοπούλες και σε μια περίπτωση, μικροποσότητα ναρκωτικών.