Οριακή η κατάσταση στη Δικαιοσύνη

Οριακή η κατάσταση στη Δικαιοσύνη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Υπερφορτωμένα πινάκια, δικογραφίες στοιβαγμένες σε καροτσάκια του σούπερ μάρκετ, ανακριτές και εισαγγελείς «χρεωμένοι» με δύο ή τρεις μεγάλες υποθέσεις οικονομικού περιεχομένου, και στον αντίποδα συνάδελφοί τους που εκδικάζουν μία υπόθεση επί… ένα χρόνο ή δίνουν κατά συρροή αναβολές.

Η κατάσταση στη Δικαιοσύνη είναι οριακή και η πραγματικότητα αποστομωτική, με συνέπειες σε κοινωνικό, αλλά και οικονομικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία -εν μέσω οικονομικής κρίσης- το Δημόσιο σημειώνει απώλειες 7 δισ. ευρώ λόγω μη εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων για φόρους και πρόστιμα. Και αυτό είναι η μία όψη του νομίσματος. Η έτερη αφορά αποφυλακίσεις – λόγω παρέλευσης 18μήνου- κατηγορουμένων ακόμα και για τρομοκρατία, όπως συνέβη στην περίπτωση των Νίκου Μαζιώτη και Πόλας Ρούπα (καταζητούνται τον τελευταίο 1,5 χρόνο) ή των κατηγορουμένων στην υπόθεση των στημένων παιχνιδιών (Αχ. Μπέος, Γ. Τσακογιάννης, Βασ. Καρακούλιας). Η κατάσταση διαφαίνεται ότι βαίνει επί τα χείρω. Ενδεικτική είναι η δήλωση της προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλικής Θάνου, η οποία χθες, ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής, προειδοποίησε ότι «την επόμενη δικαστική χρονιά, λόγω φόρτου εργασίας, στο Εφετείο θα αρχίσουν να φεύγουν τα 18μηνα των προφυλακίσεων», «δείχνοντας» εμμέσως προς τις υποθέσεις τρομοκρατίας, της Χρ. Αυγής, αλλά και τα οικονομικά εγκλήματα.

Επίσημα στοιχεία

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε η κ. Θάνου, σύμφωνα με τα οποία το 2008 στα ανακριτικά γραφεία υπήρχαν 4.000 υποθέσεις, ενώ το 2010 ο αριθμός έφτανε τις 8.500. Συμπληρωματικά, βάσει των τελευταίων επίσημων στοιχείων, στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας εκκρεμούν περισσότερες από 550.000 υποθέσεις και όπως εκτιμούν λειτουργοί της Διοικητικής Δικαιοσύνης, μόνο οι εκκρεμοδικίες που αφορούν υποθέσεις φορολογικού ενδιαφέροντος θα μπορούσαν να αποφέρουν περίπου 1,5 δισ. στα ταμεία του κράτους. Στην ποινική δικαιοσύνη η κατάσταση είναι ασφυκτική. Συνολικά στα δικαστήρια της χώρας οι εκκρεμείς υποθέσεις εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο. Κάθε χρόνο, μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας κατατίθενται περίπου 300.000 με 350.000 μηνύσεις, ενώ σοβαρά κακουργήματα εκδικάζονται ύστερα από 8 ή 10 χρόνια. Στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, που θεωρείται κατεπείγουσας φύσεως, υποθέσεις προσδιορίζονται μετά έξι μήνες.

Μόνο στο Εφετείο της Αθήνας παραμένουν αδίκαστα 5.500 κακουργήματα, πολλά εκ των οποίων αφορούν διασπάθιση δημοσίου χρήματος, και κινδυνεύουν με παραγραφή. Την ίδια ώρα στο ΣτΕ λιμνάζουν 25.000 υποθέσεις, ενώ απλές υποθέσεις με μεγάλο οικονομικό περιεχόμενο που αφορούν υπερχρεωμένα νοικοκυριά παίρνουν δικάσιμο για το 2020.

Από το 1997 μέχρι σήμερα η Ελλάδα μετράει πάνω από 400 καταδίκες για υπερβολικές καθυστερήσεις, ενώ μεταξύ των 47 χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ελλάδα βρίσκεται στις πέντε πρώτες θέσεις όσον αφορά τους αργούς ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή