Μετωπική υπουργού με τους γιατρούς για τον ΕΟΠΥΥ

Μετωπική υπουργού με τους γιατρούς για τον ΕΟΠΥΥ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία επεισοδιακή αντιπαράθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς μεταξύ του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη και του προέδρου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα, που συντάσσεται με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κατέληξε η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία εξετάζει το σχέδιο νόμου για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) και τον ΕΟΠΥΥ.Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε πολιτικάντη τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ και έκανε λόγο για «πολιτικές πιτσικουλιές», κατηγορώντας τον κ. Βαρνάβα ότι θέλει να παίξει «την κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ΟΕΝΓΕ άλλαξε στάση σε ό,τι αφορά τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αφού προτείνει να υπάρχει μεταβατικό διάστημα για την αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων, όταν στην περίπτωση των γιατρών των πρώην θεραπευτηρίων του ΙΚΑ η Ομοσπονδία ζητούσε να ενταχθούν στο ΕΣΥ ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. «Είστε ημιμαθής και ανάγωγος και δεν καταλαβαίνετε τη διαφορά νοσοκομείου και ΠΦΥ», απάντησε ο κ. Βαρνάβας, ο οποίος, μάλιστα, σημείωσε: «Εχετε δύο ονόματα. Σπυρίδων και Αδωνις. Το τρίτο σας όνομα είναι Ηρόστρατος» (αρχαίος Ελληνας που πυρπόλησε το 356 π.Χ. τον ναό της Αρτέμιδος στην Εφεσο, για να μείνει το όνομά του στην Ιστορία).

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, που κατηγορούν το υπουργείο Υγείας ότι υποβαθμίζει την ΠΦΥ, αντιδρούν στην ένταξή τους ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, κάτι που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, για το οποίο το υπουργείο Υγείας διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως δεν θα κάνει πίσω. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αντιπροτείνουν να μεταφερθούν σε προσωποπαγείς θέσεις στο ΠΕΔΥ ως πλήρους απασχόλησης (και να διατηρήσουν το ιατρείο τους) και όταν αποχωρήσουν, να προκηρυχθεί θέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ή η ένταξη τους να γίνει σε καθεστώς πλήρους και όχι αποκλειστικής απασχόλησης, τουλάχιστον έως ότου αξιολογηθούν και λάβουν βαθμό του ΕΣΥ. Επίσης, η υποχρέωση διακοπής του ιδιωτικού τους ιατρείου να ισχύει αφότου ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους και τους γνωστοποιηθούν οι θέσεις στις οποίες θα τοποθετηθούν.

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού

Στη χθεσινή συνεδρίαση παρέστη και εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα οργάνωσης μιας αξιόπιστης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα και στην εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, για πιο αποδοτική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. Σχολιάζοντας, μάλιστα, τις κατηγορίες των Ιατρικών Συλλόγων περί υποβάθμισης της ΠΦΥ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Διαφωνώ. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα είναι δυσλειτουργική και δεν υπάρχει τρόπος να χειροτερέψει περισσότερο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή