Tράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών στο «Ελπίδα»

Tράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών στο «Ελπίδα»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εθνικό κάλεσμα» προς τους πολίτες να γίνουν δότες μυελού των οστών/αιμοποιητικών κυττάρων, στηρίζοντας την προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα μας αυτονομία στον συγκεκριμένο τομέα, απηύθυνε χθες η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Παράλληλα, ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μ. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ», που –όπως τόνισε– έρχεται να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό στον χώρο της υγείας στην Ελλάδα.

«Μέσα από αυτή, θα μπορεί να βρει μόσχευμα μυελού γρήγορα και ανέξοδα οποιοσδήποτε το χρειάζεται στην Ελλάδα, είτε παιδί είτε ενήλικος», τόνισε η κυρία Βαρδινογιάννη, επισημαίνοντας ότι σήμερα το κόστος για να βρεθεί συμβατό μόσχευμα από το εξωτερικό κυμαίνεται από 15.000 έως 30.000 ευρώ, ποσό δυσβάσταχτο για τον ασθενή και το ασφαλιστικό σύστημα. «Η σημερινή πρωτοβουλία είναι πραγματικά κάτι που έλειπε», τόνισε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Το υπουργείο είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια με ό,τι μας ζητηθεί». Επιπλέον, προανήγγειλε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των μεταμοσχεύσεων.

Εθελοντής μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε πολίτης μεταξύ 18-45 ετών σε καλή κατάσταση υγείας. Ο εθελοντής συμπληρώνει αίτηση εγγραφής και δίνει ελάχιστο δείγμα αίματος ή στοματικού επιχρίσματος για να ταυτοποιηθεί ο ιστικός του τύπος. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης καταχωρίζονται στο σχετικό εθνικό αρχείο (ΕΟΜ) και το αντίστοιχο παγκόσμιο. Οι διαδικασίες συλλογής αιμοποιητικών κυττάρων και μυελού των οστών (εφόσον βρεθεί συμβατός λήπτης) είναι ακίνδυνες, σχετικά απλές, διαρκούν λίγες ώρες και ο δότης επιστρέφει αυθημερόν σπίτι του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή